srijeda, 8. prosinca 2010.

O mrkvi i djumbiru u egzoticnom zagrljaju

Sa djumbirom sam se po prvi puta susrela prije par godina na jednom sajmu, gdje su ga egipatski trgovci predstavili u usecerenom obliku. Iako sam ga znala prije vidjati po specijaliziranim trgovinama, nikad nije zavrsio u mojoj torbi. Eto, nije da sam bas znala sta bi sa njim. Na prvu me odusevio njegov jak, specifican okus i limunkasti miris. Danas je on ravnopravni stanovnik mog frizidera, rame uz rame sa mrkvom, paradajzom il krastavcem.
Obicno od njega radim caj, koji je u ova zimska vremena odlican saveznik u borbi protiv prehlada, a ponekad je upotrijebim i u juhama. Vjerojatno ste vec primjetili da se kod mene svako malo nadje neka juha. One su mi pravi confort food u zimskim danima. Ovo je jedna od njih sa malo egzoticnim zaokretom.
Dakle, juha od mrkve i djumbira sa safranom.
Potrebno je:
1 kg mrkve
1 krumpir
50 gr djumbira svijezeg narezanog na ploske
1 cesanj cesnjaka
2 jusne zlice safrana
sol/papar/lovorov list
1.5 lt kokosje juhe
Na maslinovom ulju zazutiti luk narezan na ploske, lovorov list i cesnjak. Dodati mrkvu narezanu na kolutice i safran, promjesati i dodati narezani krumpir i djumbir. Djumbir se naravno prije mora ocistiti od kore i reze se uzduzno. Ostaviti da se malo prodinsta, oko 3 min, te dodati kokosju juhu. Kad se sve skuha, izmiksati mikserom da postane kremasto. Posluziti uz malo kiselog vrhnja.
Ovo ce biti moja ulaznica za igricu "Ajme, koliko nas je ..." u kojoj je ovomjesecni domacin Zoran , a spremamo jela sa mrkvom.

Broj komentara: 12:

  1. Da li možemo da dobijemo recept za čaj od đumbira? Ja na prvu loptu nisam zavolela đumbir, jer mi je mirisao na sredstva za čišćenje sa mirisom limuna, ali naravno ukusi se menjaju. Divne fotografije u staklenim šoljicama. Probaću kombinaciju!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ne znam da li zimski meseci uticu tako na nas, ali prethodnih par dana na mom blogrollu dominira comfort food. I ne samo tu, vec i u mojoj kuhinji. Stoga, mislim da necu odoleti ovoj supi...

    OdgovoriIzbriši
  3. lozica - da, da to ti je od zime i nedostatka sunca!!! i kod mene je tako.
    jelena - budem stavila, dapace! odlican je!

    OdgovoriIzbriši
  4. džumbir volim i jaaako drugo koristim, kako za razne recepte, tako i kao dodatak toplim napiticima. Vrlo je zdrav. Juha je odlična i sigurno ću je probati jer juhu jedemo svaki, svaki dan, pa uvijek volim naići na dobar recept.

    OdgovoriIzbriši
  5. Za đumbir sam prvi put čula kad sam bila jako malo i čitala "Pet prijatelja", oni su stalno pili pivo od đumbira. Strašno me zanimalo kakvog li je okusa taj đumbir i to pivo. Čim se pojavio u našim trgovinama počela sam ga koristiti, obožavam taj miris i aromu.
    Juhu od đumbira i mrkve često spremam ali u nešto drugačijoj varijanti. Ova tvoja izgleda jako ukusno i okrepljujuće. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Prijala bi i meni bez obzira na temperaturu vani !!!
    meni dumbir bas doda taj divan okus!!
    Ovo je blog o hrani ,ali vam moram reci ukoliko imate problem(proliv) pivo od dumbira je dobar lijek za to !!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Meni je djumbir skoro usao u kuhinju, posto sam novajlija u kuhinji od pre godinu dana, pa sad eksperimetisem :) i za sad mi je jako interesantan i u slatkim i u slanim kombinacijama.
    Corba zvuci bogovski, a tek boje...

    OdgovoriIzbriši
  8. đumbir sam upoznala prije nekoliko godina kad mi je trebao za jedan kolač, od onda ga volim
    juha mi se dopada, preljepa slikica

    OdgovoriIzbriši
  9. Preskupa ti ova juhica da bi bila comfort food. 2 jušne žlice šafrana su jako skupe, kod mene šafran prodaju u malim maleckim vrećicama, ne znam ima li prstohvat šafrana u njima!?
    Inače, na temu juhica, kod mene se juhe uglavnom jedu zimi, obično večeru obavimo uz neku gustu krem juhu od povrća, obično ih slažem po bojama, bijela, žuta, zelena, crvena, ovisno o tome koje su boje namirnica u njoj. Radim ih isključivo od povrća i vode, mesne juhe uglavnom čuvam za rižoto.

    OdgovoriIzbriši
  10. ja sam đumbir upoznala prije dvije godine na putu u Hamburgu, otkrila sam ga u saftu od mesa , a zatim ga jela u svim mogućim kombinacijama, najčešće ušećerenoga. I od tada ga volim i svugdje koristim, a naravno da sam ga stavila i u pokoju marmeladu :)
    Tvoja juha je odlična ! I divno izgleda, prekrasnih boja !

    OdgovoriIzbriši
  11. Ovo je juha po mojoj mjeri. I ja volim đumbir u zimskim danima, izvrstan je protiv prehlade.

    OdgovoriIzbriši
  12. Opet si nestala u mirisu đumbira! :)
    Želim tebi i obitelji sve najbolje u Novoj 2011. godini i malo češće postove! :)

    OdgovoriIzbriši