ponedjeljak, 10. listopada 2011.

O ljucem, najljucem bez rezervacije...homemade piri piri



Anthony Bourdain....pisac, putnik, kusac svega sto raste, gmize i skakuce, kuharski sef....moj idol. Obozavam njegove gastro putopise "No reservations". Evo, napokon ne mogu naci nista sto bih zamjerila. Za one koji ne znaju o cemu se radi - slijedi mali intro. Anthony Bourdain putuje svijetom i susrece razlicite ljude koji sa njim dijele tipicnu hranu svoga podneblja. Ne, ne radi se o jos jednom u nizu reportaza sa nemogucim receptima, nema gramaze ni idealne vremenske obrade hrane. Samo jednostavan zivot, svakodneve situacije obicnih ljudi i njihova sjecanja na mirisna blagdanska jutra, zaboravljene obicaje i puna saka autorovog humora.

Od kolinja na periferiji Praga, preko cudnovate polu zive gastro fuzije Japana, do hrane spremljene u nekom kurdistanskom satoru...sve je to cudnovati svijet u koji se uvlacim vikendom, pregledavajuci nasnimljene epizode "No resevation".

Ne mogu reci koja mi je najdraza epizoda... ona snimljena u Rimu? U stilu Gregory Peck/Audrey Hepburn - crno bijeli film, gdje autor posjecuje lokalne restorane snimajuci zivot u njima. 45 minuta zivotne ironije obavijene u cinicnu koprenu svakodnevnice. Ili epizoda snimljena u nestvarnoj ljepoti Shanghai-a?

Na jednom od svojih putovanja, ne sjecam se vise gdje, na ponudjeni piri-piri uz napomenu da je vrlo, vrlo jak, uz seretski osmjeh odgovara doslovce: "Volim kad pece dok ulazi i dok izlazi".





Piri-piri/pimenta malagueta je vrsta ljute papricice podrijetlom iz Brazila, dok je u Portugalu naziv piri piri povezan sa ljutim umakom koji svaki iole posteni restoran mora imati. Kao sol i papar. 
Ja volim ljuto. Ne u istoj mjeri kao Anthony Bourdain, ali volim da mi usnice nakon jela trepere. Zato vam donosim, ovogodisnji, home made piri piri.






Potrebno je:
2 sake susenih ljutih papricica
1 saka raznih svijezih papricica
200 ml maslinovog ulja
500 ml whisky-a


Ova je mjera za bocu od 700 ml, a vi mozete smanjiti sastojke, ovisno o boci.
Susene papricice usitniti u muzaru, a svijeze narezati na tanke kolutove. Sasuti u bocu i dodati maslinovo ulje, te whisky. Ostaviti na tamnom mjestu oko mjesec dana. Nakon toga moze se poceti koristiti, no sto duze stoji - piri piri postaje jaceg okusa. Za one koji vole umjereno ljuto, 3-4 kapi u tanjuru biti ce dovoljne da i najobicnije jelo pretvore u eksploziju okusa.
Whisky ne treba biti najskuplji u ducanu, vec neki srednje kvalitete koji biste i inace koristili u kuhinji.





* Ne zaboravite dobro oprati ruke nakon posla!

Broj komentara: 16:

  1. Jednu ljubav a to je sev sto Bourdain radi,da li putuje, proba kuva sve sve..imamo zajednicko:) I da zasladim ovaj piri piri(ne znam nista ljuce od toga) ovde imas njegov blog:
    http://blog.travelchannel.com/anthony-bourdain/

    OdgovoriIzbriši
  2. I ja sam Bourdain-ov veliki fan.Najbolja mi je ona epizoda u kojoj on sa porodicom Inuita ide u lov na foku. Kada ulove foku, donesu je kući, zatim u kuhinji rašire nailon i na njega raskomadaju foku..i onda ide onaj najludji prizor, čitava poorodica navali na raskomadanu foku, svi su krvavi i uživaju u obroku: http://www.youtube.com/watch?v=8d8EymQPiqk
    Ovaj piri-piri mi djeluje kao lijek, skroz neobičan napitak!

    OdgovoriIzbriši
  3. Volim ljutu hranu i dosta toga za što bi drugi rekli da im je ljuto, ne registriram kao ljuto. Definitivno moram probati piri piri :D

    OdgovoriIzbriši
  4. I ja pripremam ljute papričice u ulju, samo bez alkohola. Što se pak pranja ruku tiče, to je posao koji obavljam u kirurškim rukavicama, ponekad niti pranje ruku ne ispire sav "otrov" ...

    OdgovoriIzbriši
  5. Prekrasan post, uživala sam u čitanju! Volim umjereno ljutu hranu... Bourdaina obožavam kao i ti!
    Fotke su ti prekrasne, iz njih izvire toplina, diven su!

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala na receptu, baš mi treba tako nešto. Fptpgrafija prekrasna.

    OdgovoriIzbriši
  7. i ja volim ljuto, a ovo nikad nisam probala. Baš zanimljiv recept

    OdgovoriIzbriši
  8. Bourdaina rado pogledam kad naletim na emisiju, a ljuto obožavam. Meni čak i salat mora biti ljuta :) Za piri piri nisam do sad čula ali zvuči i izgleda kao nešto što bih ja svakako trebale imati u svojoj kuhinji :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Ovo je zbilja super, pojma nisam imala, sliči mi Tabascu, a sada to mogu napraviti sama! Da li se okus whiskey-a osjeti u jelu, ili ne? Volimo ljuto, a moglo bi poslužiti i kao dobar NG poklon.

    OdgovoriIzbriši
  10. Bourdaina jako volim. A ovaj piri piri bilježim jer obožavam ljuto.

    OdgovoriIzbriši
  11. Bourdaina volim ali ljuto ne. Mnogo mi se svidja ovaj post i nogo mi primamljivo izgleda piri piri ali ne znam bi li se usudila staviti koju kapljicu u svoj tanjir :-) Ja mogu jesti samo ako je umjereno ljuto. Slike su predivne.

    OdgovoriIzbriši
  12. Bas ti hvala za ovaj recept, mi svi volimo ljuto, tako da cu ovo sigurno probati, a fotke su ti prelijepe!

    OdgovoriIzbriši
  13. drago mi je da vam se svidja :-))

    LK - nema okus po wiskey-u jer u potpunosti poprimi ljutinu papricica

    Sanja - pa stavis kap dvije u tanjur i imas umjereno ljuto ;-)

    Maja - nije ovo napitak, ovo je kao zacin koji se stavlja u hranu

    OdgovoriIzbriši
  14. ...a i zgodan izgled nije naodmet.

    OdgovoriIzbriši
  15. ljutooooooooooooooo!! odlična ideja za home made poklone, kojima ću darovati drage ljude ovaj Božić!!! obožavam tvoje fotke!! jesam to već rekla????

    OdgovoriIzbriši
  16. Izvrstan post ! A recept, ...., ne da ću smanjiti sastojke nego mi se čini da ću ih i povećati ! Imam oko sebe dosta ljubitelja ljutoga i mislim da ću ih jako razveseliti kada svatko dobije svoj "home-made" primjerak. Naravno, i sebi ću ostaviti svoj dio :)

    OdgovoriIzbriši