petak, 18. studenoga 2011.

O maloj zimskoj bajci i slatko od cokolade i krusaka



Idemo na put, idemo na put, letimo, letimo....tako otprilike u mojoj glavi odzvanja zadnjih 14 dana.
Zadnji puta sam u Oberammergau bila prije skoro 2 godine. Tada nas je seoce docekalo okupano snijegom, prepuno sjajnih bozicnih lampica i kocija koje vuku konji.





Zimska idila i produzena Bozicna bajka, bilo je nesto sto mi je nedostajalo svih ovih godina zivota u Portugalu, jer snijega pred mojim prozorom jednostavno - nema. A white Xmas znaci obuci bijelu pidjamu na Badnjak.






Tada smo obisli dvorac Neuschwanstein, obisli selo uzduz i poprijeko, pili kuhano vino i uzivali u divovskim porcijama strudle od jabuka.
Ovoga puta, nazalost, snijeg jos nije pao. Ali najavljuju suncane dana, u prosjeku 5C. Nadam se da jos kuhaju vino i posluzuju strudle...sve ostalo cemo lako savladati. Sigurna sam da je priroda i bez snijega prekrasna. Mir i tisina u kombinaciji sa svijezim planinskim zrakom koji svojim hladnim prstima stipa za nos, uvijek su dobitna kombinacija.






Nemam planova... Zelja mi je obici Garmisch Partenkirchen, jer u njemu nikad nisam bila, te Mittenwald - seoce poznato po izradi violina. U stankama izmedju uskakanja iz jednog autobusa u drugi - mislim na vas, koji rintate, trpite histericne sefove i cangrizave supruge, te vam saljem 2 duboka udaha planinskog zraka. Ommmmmm ommmmmm .....






Osim visinske meditacije, ostavljam vam i poslijednji hedonisticki uradak iz moje kuhinje. Kremu od krusaka i cokolade sa cimetom i anisom.






Potrebno je:

500 gr ociscenih krusaka
100 gr secera
1/2 stapica cimeta
1 zvijezda anisa
sok od 1/2 limuna
korica od narance
sok od 1/2 narance
2 rebra tamne cokolade -70% kakao

Kruske nasjeci na kockice, te zajedno sa ostalim sastojcima staviti da zakuha. Kupiti pjenu koja ce se poceti stvarati, te mijesati da se ne primi za dno. Kad kruske omeksaju i sok skoro ispari, pomocu vilice ili stapnog miksera, usitniti u kasicu. Ako volite osjetiti kruske onda je bolje samo vilicom izgnjeciti. Dodati na kocke natrganu cokoladu i mijesati dok se cokolada ne rastopi. Sasuti u steriliziranu flasicu, te ostaviti da se ohladi. Kako cete je jesti - ovisi o vama. Kod mene je na zlicu ili u palacinkama.



Broj komentara: 16:

  1. Savršene slike, kao i uvijek...
    Milo mi je da prva mogu reći da ova krema izgleda BOŽANSTVENO!!!!!!
    Primila udisaj svježeg zraka,
    dobre vibre nekoga tko se tako raduje putoavnju,
    a zadovoljna (ne zlurado) da nas ima više koji patimo za sniježnim Božićem...
    Sretno!

    OdgovoriIzbriši
  2. A hvala ti draga moja :-)). U tvoje ime cu naruciti duplu dozu kuhanog vina i rezignirano se prepustiti Dionizijskom kultu...

    OdgovoriIzbriši
  3. Ajmeee... prava zimska bajka... ja bih se teleportirala u ovaj krajolik i uživala, a kremu (mmmm...primamljivo mi izgleda) bih prepustila tebi da mi ju pripraviš... Eto, vidiš što si sad napravila? razmahala se mašta... :))

    OdgovoriIzbriši
  4. Sad sam ab su bedaku.Jer kod nas je takodje Bozic usred leta:((
    Iako sam bila mala kad smo se doselili na Novi Zeland ja jos uvek imam snazne utiske u secanju na beli Bozic..na sneg,na svetla svuda..na pucketanje vatre,,,na kestene pecene..ih:))

    OdgovoriIzbriši
  5. Fotke - genijalne!! Obožavam zimsku idilu :) Kruškice su super.

    OdgovoriIzbriši
  6. fotografije su prelijepe! obožavam posjetiti taj dio Europe u ovo doba godine. Prošle godine sam prije Božića bila u Beču i Pragu i bilo je prekrasno.
    Jako mi se sviđa ova krema, isprobat ću ju

    OdgovoriIzbriši
  7. Evo i mene konačno.Imala sam problema sa komentarima na nekim blogovima ali uz novi laptop i internet je bolji. Nešto ne blokira. kao i uvek kada ovde svratim preselim se u neku bajku. Slažem se, nije Božić bez snega. Nisu samo slike i mesta kod tebe prelepi već je tvoja mašta i način na koji ti posmatraš svet onako kako smo mi radili kao deca ali zaboravili. Predivno.

    OdgovoriIzbriši
  8. Divne slikice omiljenih meni snježnih pejzaža tako lijepe i pomalo nestvarne a desert kao i slikice...

    OdgovoriIzbriši
  9. wow, koja zimska idila! fenomenalne fotke! uživaj i liepo se provedi, nadam se da će ipak pasti barem malo snijega :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Upotrijebila sam tvoj recept na novom postu:

    http://mojsalonzadurenje.blogspot.com/2011/11/proustov-naslonjac.html

    OdgovoriIzbriši
  11. božanstvene fotografije, dvorac kao iz bjke!! krema je kraljevska!

    OdgovoriIzbriši
  12. Ovaj post mi je bajkovit od putovanja i divnih prizora, do deserta koji me osvojio. Ne preostaje nego uživati...... Hvala !

    OdgovoriIzbriši
  13. Zimu volim gledati samo na slikama, a termin "bijeli Božić" ne mogu shvatiti jer, prema legendi (historijski je utvrđeno da se nitko poznat nije rodio taj dan) trebali bismo znati kakvo je vrijeme bilo u to doba godine u okolici Betlehema. Sigurno ne bijelo:) No, krema i prezentacija kreme svaršeni su (koja šalica i tanjurić!). Želim dobar provod, sa snijegom ili bez i još odličnih fotki!

    OdgovoriIzbriši
  14. Kakav krasan zimski ugođaj. Kakav karsan recept: Sretan put i dobar provod.

    OdgovoriIzbriši
  15. super fotke...a dvorac Neuschwanstein mi izgleda stvarno bajkovit..

    OdgovoriIzbriši
  16. Prelep blog i divan recept! Pozdrav od mene... :)

    http://mimis-kingdom.blogspot.com/2011/11/sira-indijski-puding-od-griza.html

    OdgovoriIzbriši