srijeda, 11. siječnja 2012.

O novom pocetku, lagane setnje i to....uz hobotnicu na salatu



Kuglice za bor - spremljenje. Bor - spremljen. Lampice - svaka u svojoj vrecici, spremljene. Ostali skupljaci bozicne prasine - spremljeni. Pod posaugan i opran.
Priznajem da sam sa olaksanjem pozdravila prazni dnevni boravak. Koliko veselja na pocetku decembra - toliko olaksanja na pocetku januara.

Cistoca prostora, bez nepotrebnih stvari preko kojih bi samo ionako preskakala, tjera me van...na zrak.






U vrijeme oseke, kada se rijeka Tejo povuce u oceanske dubine, stvara se setnica duga desetak kilometara. Od moje plaze do mosta Vasco de Gama, pa jos malo naprijed do vojne baze i natrag. Tada na pjescanu pozornicu dolaze skoljke, rakovi, rijecni puzevi, zaboravljene mreze i sareni obluci. U neka cudna doba godine, na plazi, zaglave divovske meduze i ribe nesretnih sudbina. Danas, samo ostavljena igracka zalutale sirene.






Lako je naviknuti se na lisabonsku klimu. Sunce i njezne, tople zime tjeraju na zaborav drugog svijeta. Zato oni koji se igrom sudbine nadju na privremenom radu u Lisabonu, nakon povratka u svoje domovine, koje su najcesce puno hladnije i kisnije, sa nostalgijom pregledavaju kartice ispunjene fotografijama. Treba nauciti cijeniti sadasnjost i uzivati u malim radostima koje ispunjuju ionako prebrzo prolazeci zivot.




Vec dulje vrijeme nije padala kisa, a maglovita jutra uz rijeku toliko su rijetka, da ih se brzo zaboravi. Ovakvo vrijeme budi srecu i pozuruje u aktivnosti, slavi jednostavnost i odbacuje teret sumornih misli. Toliko je sve lakse uz suncana jutra. I cekanje autobusa i prelazak preko rijeke i trcanje kuci u sumrak.

Dogadjaji iz proslosti poprimaju patinu i odlaze u ropotarnicu, noseci sa sobom neizvijesnost, strahove i ljutnje. Svijet se mijenja i okrece, sa nama ili bez nas. Potrebno je produziti korak i doskociti na vrtuljak u ovom luna parku...dograbiti mjesto na najvisem konjicu, udobno se smjestiti i .... pozdraviti sunce. 


It's a new dawn
It's a new day
It's a new life
For me
And I'm feeling
good
;-))




I onda povratak ... ostaci u frizideru. Od poslijednje feste. Tako je dobro kada ne moram kuhati...






Za salatu od hobotnice potrebno je:

hobotnica
1 dcl bijelog vina
1/4 crvene paprike
1/2 veceg luka
persin
limunov sok ili ocat
maslinovo ulje


Za salatu je najbolja predhodno smrznuta hobotnica, koju cete vece ranije ostaviti u sudoperu da se odledi. U lonac dodati bijelo vino i srednji luk. Ostaviti da se kuha u vlastitoj vodi. Kada je luk mekan - hobotnica je skuhana. Narezati je na komade, dodati sitno narezanu crvenu papriku i luk, te zaciniti limunovim sokom i maslinovim uljem. Na kraju dodati sjeckani persin i sve dobro promjesati.





-

Broj komentara: 10:

  1. Savršen post, tekst i uvijek divne fotke, sve pohvale!

    Pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  2. hobotnicu na salatu volim, volim. Fotke su ti krasne, kad bi barem kod nas bilo ovakvo vrijeme, sad je baš nikakvo-magluština, hladno, blatno, nit snijega nit sunca.
    Jako mi se sviđa ovaj kračić koji viri iz salate, super slika :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovaj tvoj post mi je kao Bogom poslat i baš mi je legao u ovom trenutku, baš ovom. Hobotnicu sam tako davno jela da sam i zaboravila kako je dobra. Rođak mi je pričao kako je jeo hobotnicu koju monasi na Hilandaru ulove i srede odmah tu na plaži. Opasna živuljka.

    OdgovoriIzbriši
  4. Hobotnicu o-bo-ža-vam!! Koje fotke, koje vrijeme, baš ti zavidim!

    OdgovoriIzbriši
  5. Perfektno. Jučer sam osjetila sve to, dobro, gotovo sve...nisam jela omiljenu salatu od hobotnice, ali sam neki dan uživala u crnom rižotu. Volim ovaj post, jer služi da pogađa moje misli. Prestala sam se iznenađivati i uzimam to kao normalno.

    OdgovoriIzbriši
  6. "Treba nauciti cijeniti sadasnjost i uzivati u malim radostima koje ispunjuju ionako prebrzo prolazeci zivot."... Tako romantično, nežno i lagano ubadaš u centar suštine svega... Još jedan post u kome sam beskrajno uživala kako u hrani za dušu, tako i u onoj za oči i telo...

    OdgovoriIzbriši
  7. Bas ti zavidim sto zivis u Portugalu. Na razmeni studenata, pre nekoliko godina, upoznala sam nekoliko Portugalaca. Bas sam zavolela te ljude... :)
    Prelepe fotografije!

    OdgovoriIzbriši
  8. Jednako sam uživala čitajući tvoj tekst i gledajući prelijepe fotografije; toliko sunca, mira i tišine...prelijepo!

    OdgovoriIzbriši
  9. zbog tvojih fotki, zanemarim jelo, najviše volim tvoje pejzaže!
    a i hobotnicu obožavam!

    OdgovoriIzbriši
  10. Predivan, predivan post! Uživla sam u svakoj riječi i svakoj slici :) Hobotnicu na salatu, naravno, obožavam!

    OdgovoriIzbriši