petak, 30. ožujka 2012.

Idemo na put...u Brugge... uz belgijske waffle



Jutro nije obecavalo nista posebno. Sivi oblaci i sporadicna, dosadna kisa, brisaci autobusa u gotovo hipnotickom taktu i dva sata disciplinirane voznje prema belgijskom sjeveru. Iz Brisela u Brugge. Jednom u maju.





Iako nisam znala sto ocekivati, jer sam izlet se pruzio kao iznanadna mogucnost, za vrijeme boravka u Briselu, nadala sam se necemu novom i lijepom. Brugge me oborio s nogu na prvu. Lijepo vrijeme, brojni kanali po kojima lijeno plove malene barke, ljubazni domacini, cistoca grada i cvijece na svakom koraku - sto vise turista moze pozeljeti?




Po dolasku u Brugge nebo se otvorilo i zasjalo je sunce. Iz nekolicine autobusa, poslusno su izlazili stariji turisti kojima je vodic objasnjavao raspored kretanja.
Brugge je stari grad. Stoljecima poznat kao Venecija sjevera, bijase sjediste trgovaca svijeta. U njegove plitke luke uplovljavali su brodovi noseci zacine sa istoka, a jos davno prije tu su se smjestili bankari i poznate slikarske skole. Setajuci perifernim ulicicama, ne bih se iznenadila da mi u susret krenu Vermeer-ovi likovi noseci zamotuljke svijeze hrane sa obliznje trznice. Djevojka sa bisernom nausnicom, sasvim je realan lik u ovom okruzenju.






Ovo je jedan od onih gradova gdje trebate sjesti na rub ceste i gledati svijet kako prolazi pored vas. Zatvoriti oci, duboko udahnuti i razabrati muziku ulicnog sviraca od graje francuskih turista. Svijet je u miru, sa obliznjeg balkona mirise rascvijetali jasmin. U glavi kanal sletjelo je jato divljih gusaka. Cuje se skljocanje fotoaparata.



Brugge je uspio ocuvati svoju tradiciju i originalnost. Rame uz rame jednostavnim kucicama stoje zgrade profinjenih fasada. Kao originalne kulise nekog baroknog kazalisnog dijela sepure se pred novopristiglim turistima. Glavni gradski trg i srediste grada pod zastitom su UNESCO-a, a sa glavnog tornja pruza se prekrasan pogled na grad. Popnite se - ja nisam. Bio je zatvoren.




Na samom ulazu u grad nalazi se Beguinale House, ili Beginska Kuca. Oaza mira, tise i meditacije. Prve beginske zajednice su nastale u 12. stoljeću kada je zbog porasta ratova veliki dio zena ostao - sam. Ili udovice, ili nikad udane. Ženski samostani uspijevali su pruzati im barem minimalnu sigurnost. Beguinagi su ubrzo osiguravale pomoć bogatih dobročinitelja koji su financirali boravak siromašnih i starih beginki. Kako ovaj red nije zahtjevao toliku disciplinu i odricanja kao neki drugi crkveni redovi, uskoro vise nije bilo mjesta za sve one koje su se zeljele skrasiti pod sigurni krov beginskih kuca. Rjesenje? Ekonomska selekcija - tko je mogao platiti - usao je.





Ne budite skrti i platite voznju kanalom. 30-40 minuta odmora za umorne noge i drugaciji pogled na prekrasan grad. Vodici najcesce govore nekoliko jezika - pa si odaberite sta vam odgovara. Obratite paznju na male detalje privatnih kuca. Posvuda je vidljiva germanska pedantnost i kao da se moze osjetiti ponos stanovnika sto zive bas ovdje - u ovom romanticnom gradu.






Kada prosecete cijelom turistickom rutom, izadjete iz barke, na red dolaze obiteljske trgovine. Nema velikih ducana, razvikanih modnih marki, samo nebrojeno puno malih trgovina cokoladom, restorana i pivnica, te lokalnih keramickih rukotvorina. Odaberite svoju profesiju :-)).






U Brugge-u sam prvi puta vidjela Kathe Wohlfahrt ducan. Ducan u kojem je Bozic cijele godine. Sjecam se da sam se osjecala kao u nekom starom filmu, sa istinskim, razigranim osjecajem srece.





I onda, polako pada noc i vrijeme je mozda za jos jedno, poslijednje virkanje u izlog cokoladnog ducana. Ovdje je sve tako - bajkovito.
Nevoljko, uz nijemo obecanje samoj sebi odlazim do autobusa. Vratiti cu se ponovo, na barem nekoliko dana.




Osim cokolade, otici u Belgiju, a ne probati waffle - ravno je dolasku u Portugal i ne probati bakalar. Stoga, dok planiram kako i kada se ponovo dokopati romanticnog vikenda u Brugge-u, ostaje mi da pecem waffle, po receptu za koji su mi garantirali da je onaj pravi - originalni. Pa vi odlucite sami, da li je bolji ili...po waffle samo u Belgiju vrijedi poc.




Potrebno je:
500 gr brasna
250 gr margarina
80 gr secera
6 jaja
1 dl mlijeka
1 prasak za pecivo
1 vanil secer
korica 1 narance

Pomijesati zutanjke, secer, brasno, mlijeko, vanil secer i prasak za pecivo. Kad smijesa postane homogena, dodati istuceni snjeg od bjelanjaka. Umutiti pazljivo. Ostaviti oko 1/2 sata da odstoji. Peci waffle u odgovarajucem strojceku.



Broj komentara: 12:

  1. Sjajan post. Belgijska cokolada, divno... Vafli su krasni sa secerom i svjezim vocem, bas kako ja volim.

    OdgovoriIzbriši
  2. divan gradić i krasan pregled :) nisam nikada jela vafle, ali mislim da bi mi pasali bogato preliveni npr. javorovim sirupom :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja sam se primila na neke vafle koji se prodaju u ovdašnjem zoološkom vrtu. Sad, stvar s njima je što su prilično tvrdi, kao da se šećer kojim su bili posuti karamelizirao malo na uglovima, vrlo mi je teško da objasnim. Svakako ću isprobati i ovaj tvoj recept, ja kad god pravim, stalno improvizujem, nadajući se da ću potrefiti taj recept iz zoo vrta.

    A u ovaj grad želim da odem još od filma In Bruges. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. I ja isto, kao maxivida, od tog filma, koji btw je stvarno dobar, imam zelju posetiti Bruges.
    Ti si mi jos vise pojacala zelju:)
    Neki dan sam videla recept za slane vafle, odusevio me.
    A slatki su divota. Kod nas ih zovu bakini kolaci ali mi se ne dopadaju jer su sipkavi i tvrdi...tj.nisu vafli
    Belgijske preferiram:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Onaj prozorčić sa kariranim zastorićem me osvojio,naravno i sve ostalo je divno,a i vafli koje redovno pravim baš po ovom receptu koji si napisala:)

    OdgovoriIzbriši
  6. ja obožavam ove tvoej "putopise"
    strojček za waffle imam ali ih vrlo rijetko radim ,nisu me se nešto posebno dojmili!morat ću ovaj tvoj recept isprobati

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovu istinsku divotu sam gledala vise puta na televiziji u nekim putopisnim emisijama, sad sam jos vise gustala u tvojim fotografijama - zbilja je prekrasan!
    Vafle i cokoladu obozavam!
    Nadam se samo da ce me jednom put nanijeti do ove divotice...

    OdgovoriIzbriši
  8. Divan malo gradić s dušom a vožnju rijekom ne bi propustila nikako.

    OdgovoriIzbriši
  9. Prekrasan grad, jako mi se sviđa izgled zgrada. Hvala ti što si nas odvela na ovo prekrasno putovanje

    OdgovoriIzbriši
  10. Prekrasan grad, jako mi se sviđa. A o vaflima neću ni pričati. Proganjaju me već par dana. Moram ih probati napraviti, jedino što moram kupiti i kalup.

    OdgovoriIzbriši
  11. Vidim po slikama da ste probali i cokolade, mislim da su belgijske cokolade najbolje na svijetu. vikend odmor

    OdgovoriIzbriši