nedjelja, 18. ožujka 2012.

O cokoladnoj torti za brizna poslijepodneva






Nikada si nisam uskracivala zadovoljstvo. Ni dodira, ni govora, ni objeda, ni mangupskih osmjeha. Dovoljno je vec sto moram zivjeti pod neprestanim opterecenjem civilizacije da se ponasam ovako il onako. Da udisem i izdisem nemprimijetno, da neprestano strepim nad buducnoscu, sigurnoscu il moralnoscu. A trebalo bi se, kazu. Zivjeti u grcu pokore. Svasta bi se nesto trebalo. Al ja sam eto, odabrala, u svojoj ludosti il nesmotrenoj naivnosti da zivim u zadovoljnoj realnosti.
I zato ti necu reci da se smijes preglasno i da se od tebe ne ocekuje da zastanes uz ogledalo i naglas pohvalis vlastiti izgled, ne, necu ti reci da pozuris na autobus jer bi ti kisa mogla smociti kosu. Necu te prijekornim pogledom osinuti ako zaboravis reci - dobro jutro! -, jer slutim tvoj razigrani osmjeh.






Reci cu ti da ne zaboravis uskliknuti - aleluja! - nakon sto u 7 otvoris prozor, reci cu ti da se protegnes do nebeskih visina, reci cu ti da je uredu biti nerazuman - jer svako vrijeme nosi svoj razum, cesto u neskladu sa pojedincem. Reci cu ti da posjetis Pariz i u ulici Presbourg, na kucnom broju 12 kusas Jakobove kapice. Reci cu ti da nikad ne putujes sa nekim tko te ne nasmije barem 3 puta u jednom danu. Niti sa nekim koga poznajes 7 dana.

Reci cu ti da pazis da nikoga namjerno ne povrijedis. Ni roda, ni stranca, ni izgubljenog psa. I to je jedini zakon po kojem se trebas voditi. Sve ostalo je, gledano iz zivotnog iskustva stogodisnje zene - nebitno.
- Ne brini o nebitnom, draga moja. Sve to ce sutradan, ionako, oprati mutne vode Tigrisa, a ti ces ponovo preslagivati jasna sjecanja na mirisna jutra i cekati da zavrije voda za caj. Postavi zadnju salicu, evo, vec netko kuca na vrata.

                                                                               ***





Potrebno je:

6 jaja
200 gr secera
150 gr putra
250 gr cokolade tamne
50 gr brasna
1/2 vrecice praska za pecivo

Odvojiti bjelanjca od zutanjaka i izlupati snjeg. Dodavati polako polovinu secera. Zutanjke sa drugom polovinom kremasto izraditi, te kad udvostruci volumen dodati omeksali putar. Na pari / mikrovalnoj rastopiti cokoladu, te ju dodadati u smjesu. Prosijano brasno kuhacom umutiti u smjesu, te kad sve postane jednolicno, dodati snjeg od bjelanjaca. Pazljivo izraditi. Namastiti i pobrasniti  formu za tortu, te izliti smjesu. Staviti da se pece 10 minuta u predhodno zagrijanoj pecnici na 200C. Kolac treba biti pecen na rubovima, dok ce centar ostati kremast, poput moussa.

* Vazno je da kalup za tortu ne bude u jednom komadu, vec da se obruc skida. U protivnom necete moci rezati kriske.



Broj komentara: 16:

  1. tvoj blog - jedan od najduhovnijih ili produhovljenih blogova, ako sam se dobro izrazila. jako mi se sviđaju tvoja razmišljanja i volim ih čitati. torta je fenomenalna, a ja sad nemam čokolade doma, a tako mi se jede sočna čokoladna torta.

    OdgovoriIzbriši
  2. Bravo, bravo. Divan tekst, ulepšala si mi dan. A ova prva fotografija, jedna od najboljih koje sam videla u poslednje vreme. I ja obožavam tvoj blog, iako ne komentarišem često. Uglavnom nema šta da se doda.

    OdgovoriIzbriši
  3. Obožavam ovakve torte. Uvodni dio je odličan

    OdgovoriIzbriši
  4. Uživah kao i uvijek, aa ti i dalje živi svoj život.

    OdgovoriIzbriši
  5. Divna torta,a post....kao i uvek ,uživala sam:))

    OdgovoriIzbriši
  6. Malo je reći da sam uživala..tvoji postovi me ostave bez daha,a recept si bilježim i bit će isproban..hvala ti!

    OdgovoriIzbriši
  7. Krasan post kao i obično. Super torta.

    OdgovoriIzbriši
  8. divna torta, predivne slike i odličan post! Tvoj blog je vrhunski dozivljaj :)!

    OdgovoriIzbriši
  9. Predivan tekst, tako istinit. Volim te čitati, iako se ne uspijevam uvijek javiti. Torta je sjajna, već sam spremila recept. Bit će isprobana sigurno. I sigurno si neću uskratiti zadovoljstvo da je pojedem onoliko koliko želim, a ne onoliko koliko se od jedne očekuje :)

    OdgovoriIzbriši
  10. What a beautiful blog you have! I just wish I could understand the text and recipes - any thoughts of adding a 'Translate' bar on the side? I'd love it! :-)

    OdgovoriIzbriši
  11. Predivno si ovo napisala...tako istinito a teško za postići. Al radi se na tome:):)
    Baš sam srećna da sam ponovo naišla na tvoj blog!

    OdgovoriIzbriši
  12. Verovatno si mnogo puta cula da ti je blog divan, da su fotografije odlične, ali mislim da nikad nije pogrešno nešto dobro iznova pohvaliti.Meni je sve ovo jako romantično i nastaviću da pratim, uživam, čitam i isprobavam divne recepte.Pozdrav dok si na putovanju od mene koja sam na pikniku :))

    OdgovoriIzbriši
  13. hvala vam svima na komplimentima i lijepim rijecima....trudim se da post objavim kada imam sto za reci, zato su mi toliki vremenski razmaci izmedju dva posta :-))

    OdgovoriIzbriši