petak, 9. ožujka 2012.

O eskapadi za dusu i cataplana .... hobotnica i slatki krumpir/batat + djumbir



Sada kad ste se vec nasli u ovom kraju svijeta i ne znate kuda za rucak, predjite most 25. de Abril (to je onaj crveni, kraci) i dodjite na Costa de Caparica. Sjecam se da sam vec negdje pisala o ovom utocistu uz more, ali, evo, ponovite gradivo.




 
Costa de Caparica je igraliste surfera, setaca,joggera, rolera i biciklista...i ljenih pjesaka koji vuku noge nakon dobrog rucka.
Volim otici na Costu tijekom radnog tjedna. Nema pretjerane guzve, nadje se stol "vani". Neka dobra muzika na jedno uho, suncane naocale na nosu, u pozadini..escucha me...


 


 
Preporucam da probate Cataplanu. Cataplana je kuhinjsko pomagalo, okrugle forme. Rajngla. Sastoji se od okrugle baze i istog takvog poklopca. Tradicionalno je izradjena od bakra i tipicna je za jug Portugala - Algarve. Ja sam cataplanu otkrila prije par godina, no igrom slucaja - tek sam je sad kupila. Dosta su skupe, no ako vam se ukaze prilika - kupite jednu, prilagodjavajuci velicinu vlastitim potrebama.

 



Dakle, cataplana. Najcesce se u njoj pripremaju morska jela, cataplana od ribe, skampa, no sasvim je ok pripremiti i jelo od mesa ili povrca. Jednom zatvorena omogucuje kuhanje namirnica u vlastitom soku i pari, no posto nije hermeticki zatvorena, temperatura ne prelazi 100 C, te se i tako ocuva hranjivost tvari.

Ne zna se tko je prvi donio cataplanu u ova podrucja, mozda Vizigoti, mozda Arapi, mozda....no, zna se da su je lovci nosili privezanu za konja ili oni manje imucni - jednostavno, zavezanu za pojas. Na kraju dana, kada pristigne vrijeme za veceru, pripremali bi svoj ulov, dodavali aromaticne trave, iskopali plitku rupu u zemlji, zapalili vatru i kada bi se sakupilo dovoljno zari, prekrivali cataplanu njome. Relativno brzo utazili bi glad, polijegali, prezivjeli noc i sutradan opet sve ispocetka. Do povratka kuci.

Najpopularnija je cataplana de peixe, ili cataplana od ribe, koja osim komada ribe sadrzi i skoljke, te skampe.



Jede se uz kuhanu rizu i przene krompirice narezane na kockice. Ukoliko ste na dijeti mozete samo "tunkati" kruh u sosu. Sos je najcesce napravljen od paradajza uz dodatak vrhnja, a cini mi se da sam jednom jela i uz dodatak kokosovog mlijeka.

Uz dobro drustvo, dobro rashladjeno bijelo vino, muziku koju stvaraju valovi Atlanskog oceana i okus morske pjene na usnama - nazdravljam vam!



 
Kad se dokopate cataplane, za prijateljsko druzenje predlazem vam - cataplanu od hobotnice sa slatkim krumpirom.




Potrebno je:

2.5 kg hobotnice
1 luk
1/2 svijeze crvene paprike
2 reznja cesnjaka
svijezi djumbir
1/2 svijeze ljute papricice
maslinovo ulje
2 slatka krumpira/batat
3 kardamoma
2 dcl bijelog vina
2 dcl sosa od rajcice


Na maslinovom ulju prodinstati na kolutove narezan luk, na tanke ploske narezanu papriku, na listice narezan cesnjak, nariban svijezi djumbir (velicina palca) i na ploske narezanu ljutu papricicu (ja sam koristila susenu). Nakon 10-tak minuta dodati predhodno skuhanu i na komade narezanu hobotnicu*. Promijesati i dodati otvorene sjemenke kardamoma, te zaliti vinom. Ostaviti da se malo prohuha, te dodati na kocke narezan slatki krumpir i rajcice. Promjesati, poklopiti i ostaviti da se kuha dok krumpir ne omeksa.

* Hobotnicu skuhati skoro pa do kraja, jer ce se nastaviti kuhati uz krompir.




Za one koji dolaze....cataplana se prodaje u svim vecim trgovackim lancima, na odjelu - lonci&co - po cijeni od 40 eura na gore ovisno o velicini. I vrijedi svakog penija. Rucak je gotov za 15 minuta.



Broj komentara: 5:

  1. Kao u uvek kada si ti u pitanju divan post propraćen super fotkama i finim receptom :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Krasno i zanimljivo jelo, nešto novo. Uvijek se radujem tvojim postovima...kako je prekrasna ova morska slika, tjera me da čeznem za ljetom

    OdgovoriIzbriši
  3. obozavam hobotnicu i strasno me privlaci ovaj tvoj nesto neobicniji recept, ali i ovo ledeno bijelo vino! Divno, divno:)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Krasno izgleda. Ovo je bakrena zdjela jel tako? Sad si jako želim takvu zdjelu za kuhinju.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ne znam što je savršenije: more i valovi (posebno volim izvan sezone) ili jelo (+ vino, naravno). Ah, da sam barem tu (tamoa).

    OdgovoriIzbriši