subota, 5. prosinca 2009.

O jabuci - post prvi

Danas sam trebala raditi nesto skroz deseto, al neki dan sam vidjela recept pompoznog naslova

OK, nisam se mogla suzdrzati, radoznala kakva jesam, morala sam ga napraviti. Da ne duljim, ovo je kolac koji mozete napraviti kad nemate sta jesti u nedjelju popodne uz caj il kavu. Jakoooooo daleko od najboljeg kolaca od jabuke, a jos dalje od nekog najboljeg na svijetu.

Moram priznati da sam malo razocarana. Nekako ocekivala sam nesto vise, iako mi sami sastojci nisu obecavali neki svemirski dozivljaj, al eto - ucim dok sam ziva.

Za mene su kolaci kao ljudi. Razlikuju se po svojoj osobnosti, identitetu, zavode na razlicite nacine i pojavljuju se u raznim oblicima...

Recimo Puslice - kicaste i pompozne, sa prvim dodirom rasprhnu se i od njih ostane samo fini prah. Madalene - one su zarobljene u literarnom okruzju, jer tko god je citao Prousta, zna da se ovi kolacici namacu u lipov caj i nikako drugacije. Gotovo da je svetogrdje Madalene napraviti i pojesti u nekoj drugoj varijanti. U svakom slucaju - izgubljene su u vremenu i prostoru. Muffini su kolaci za sebe, oni valjda sami znaju tko su i sta su - jer se pred nama pojavljuju sad ovakvi, sad onakvi - uvijek promjenljive sadrzine. A ima i onih sa podvojenim ja - kao oni kolacici sto ih zovu ovdje - Hungaros (ili sto bi mi rekli Madjari) , pola svijetli, pola tamni, kao Buda i Pest. Oni Sahovski kolaci, sto se rezu na snite, imaju geometrijsku disciplinu ko da ih je Mondrian smislio, da su ljudi bili bi organizirani i metodicni, teski radoholicari..... i tako dalje i tako blize....

Kolac ne utazuje glad, al hrani mastu. Istrazuje se i osjeca. Kao proces zaljubljivanja. Zahtjeva vrijeme i trud da se prepoznaju sastojci, otkriju nove kombinacije i dozivljaji. Kolaci izazivaju sjecanja, u sadasnjost donose davno zaboravljene osjecaje i detalje koje smo putem izgubili.

Kao i ljude - kolace treba gledati izbliza, polako i ponekad im dati drugu sansu. Zato cu ja ovaj moj kolac pompoznog naziva, ponovo ocijeniti sutra za dorucak. Teko toliko da ne ispadne da nisam fer.





1 i 1/3 salica (americanska mjera) ulja
3 jaja
2 salice secera
3 salice brasna
3 jabuke tipa Granny Smith, Jontanke il sl.
1 jusna zlica cimeta
1 cajna zlica soli
1 cajna zlica sodebikarbone

Pomjesati brasno, cimet i sodubikarbonu. Zasebno mjesati jaja, ulje i secer da smjesa postane svijetlo zuta. U smjesu dodati brasno i kad se dobro sjedini dodati na kocke narezane jabuke. Mjesati mikserom jos cca 2-3 minute. Staviti u namascen kalup i staviti u predhodno zagrijanu pecnicu na 180C da se pece... Meni je trebalo oko 90 minuta.
Jabuke nisam gulila, samo sam im izvadila kostice. Moze se dodati i oraha - al sam smotana taj detalj zaboravila.



Broj komentara: 8:

  1. Kolač dobro izgleda, verujem da je ukusan, po izgledu me podseća na jedan kolač koji je zaista najlepši na svetu, objaviću recept oko Nove godine kada planiram da ga pravim:)

    OdgovoriIzbriši
  2. eto, mogu reci da je danas za dorucak bio bolji nego jucer, al ipak....
    socan - je, fino mirisi - da :-)) i to je to.

    aleksandra, sa nestrpljenjem cekam taj tvoj najbolji!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ha i ja sam znala ostati s upitnikom iznad glave ne jednom i ne nad jednim receptom ili većinskim mišljenjem o nekoj hrani :)
    Možda samo nisi ovih dana raspoložena za tu vrstu kolača ....
    Ali fotka je lijepa!

    OdgovoriIzbriši
  4. hahhahah tadeja, bas ti hvala na utjesi...;-))

    jucer sam pogledala link ka "originalnom" receptu i filmicu koji je stavila blogerica gdje sam ovaj recept nasla. uglavnom radi se o filmicu u sklopu Marta Stewart emisije gdje jedna simpa juznjacka gospodja radi ovaj kolac. ono sto ja nisam ranije vidjela je da kad je pecen onda se radi neki umak od gomile secera i putra i to se onda prelije preko kolaca....hm..nekako se ne vidim da i ja to napravim, al eto, neka se zna....

    OdgovoriIzbriši
  5. Jako si me zabavila istraživanjem karaktera kolača i poređenjem sa ljudima. Zanimljiva opažanja, mogla bih i ja o tome malo razmisliti. Ja ih povezujem sa muzičkim djelima i kompozitorima. Ti geometrijski, šah kolači su mi uvijek vezani za J.S.Bacha i njegov Dobro temperovani klavir, savršenstvo, preciznost...
    Naziv kolača je smiješan, mislim takve nazive daju domaćice na Coolinariki. Kakva je ocjena nakon što si mu dala drugu šansu? Meni baš liči na one kolače koje Amerikanci u "breakfast" kategoriju (valjda se i "ubijaju" tolikim količinama šećear odmah ujutro).

    OdgovoriIzbriši
  6. Sjajno si opisala kolače .. Stvarno jesi..

    Meni izgleda jako lijepo na slici..

    Možda mu treba dati još koju šansu :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Draga Lusitania,

    Puno pozdrava iz Grada. Prije nekoliko dana sam pronašla tvoj blog. Prošle godine sam prvi put bila u Portugalu, koji me je oduševio (hrana, vino, ljudi...).Osjećala sam se kao doma, i sada jedino što planiram je ponovo poći. Pa te molim kada stigneš par portugalskih recepata.

    Borna

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga Borna,

    evo spremam se poceti sa bakalarom, jer vjerojatno si primjetila da se ovdje bakalar jede na 365 nacina...a i vrijeme je prikladno, zar ne?

    stoga evo obecajem za koji dan!

    ako ima neko jelo sto ti je posebno zapelo za nepce - samo reci kako se zove il opisi ako ne znas naziv!

    OdgovoriIzbriši