nedjelja, 29. kolovoza 2010.

O srednjovjekovnoj festi u moderno doba


Kad krenete od Lisabona prema jugu, prema Algarvu, nakon dva sata voznje doci cete do gradica opasanog zidinama po imenu Silves. Jos ako vam se posreci da se tu nadjete pocetkom kolovoza - na pravom ste mjestu u pravo vrijeme. Svake godine pocetkom kolovoza Silves se pretvara u ono sto je bio u 11., 14. il 16. stoljecu...svake godine je drugacija tema.

Ove godine odabrano je 11., 12. i 13. st. jer je to vrijeme koje najbolje ocrtava portugalsku otvorenost prema drugim narodima, obicajima te naukama koje su izmjenjivali sa muslimanima, zidovima i krscanima onoga doba. Silves je cvao pod muslimanskom vladavinom, postavski glavni grad Algarva..sve do 1242. godine dok ga nisu osvojili vitezovi Santijaskog reda (Ordem de Santiago).

Tako su ove godine ozivijeli Al-Mutadid, kralj Sevilje i njegov sin Al-Mutatid, lokalni pjesnik Ibn Ammar....pa nakon par dana Richard Lavljeg Srca, Don Sancho I i Barbarossa...ali tek nakon 18 sati kada uz muziku i pompu ulaze u grad objavljujuci okupljenom svijetu tko su i sto su.Za vrijeme feste, strme, kamene ulice bude se prosarane sarenim zastavama, napucene dascarama u kojima stanovnici, glumci i zabavljaci sa svih strana igraju igru "bilo jednom na poluotoku iberijskom".Izradjivaci drvenih maceva, postolari i kotlari, slasticari i marokanci sa svojim kozarskim proizvodima stalan su postav u ovoj ulicnoj predstavi. Placate lokalnim novcem...xilom. 1 xil - 1 euro.
Za one kojima ne smetaju vrucine i omara, otvorena su vrata carske garderobe gdje mogu za nekoliko eura iznajmiti barsunaste odore i tako se setati po gradu...

Kad se ogladni tu su kolaci, hladno pivo, svinjce il janje sa zara, palacinke i domaci kruh. Sjedit cete na snopovima sjena, jesti rukama i piti pivo iz keramickih zdjelica koje kao da su sacuvane iz davnine. OK nove su...nisam htijela biti ironicna ovoga puta.

Eto toliko za sad....pocnite planirati godisnji odmor 2011.3 komentara:

 1. Kakvi sjajni putopisi! Drago mi je što živimo u ovom modernom vremenu tehnologija pa se informacije tako brzo razmenjuju kao i utisci i slike! Volim da putujem, pa makar i blogovski! Pozdrav iz Zemuna!

  OdgovoriIzbriši
 2. hvala jelena, evo i tebi pozdrav sa najzapadnije tocke evrope!

  OdgovoriIzbriši
 3. Vidjeh davno ovaj post i oduševio me, upravo ti zavidim, jer obožavam ovakve fešte i manifestacije koliko god zna biti svega na njima ili baš zato. :)
  Sve češće su i u Hrvatskoj.
  Odlične, živopisne fotografije! :)

  OdgovoriIzbriši