Jos uvijek bauljam mislima po Italiji. U mom zivotu obicno kad se zalijepim za nesto, zivot mi kao rijeka donosi bujicu detalja vezanih za predet mog trenutacnog obozavanja. Evo, neki dan dobijem na poklon knjigu "Jedi, moli, voli" by E. Gilbert, koja me odvela do voljenog mi Napulja, jucer na tv-u prastari film "Pod suncem Toscane" koji me podsjetio na ljeto provedeno u Positanu....putujem...aha....
Do Trapania nisam nikad stigla. Najdalje do Palerma, pa onda natrag Bagheria, Cefalu....Sicilia me docekala vruca, prevruca. Sjecam se da smo stali u Corleone-u, gdje muzika iz Kuma, sama izvire iz kamenih kuca. Termometar je pokazivao 44C. Kupnja flasirane vode u minijaturnom ducanu dosla je kao osvjezenje. Detalj koji mi se usjekao - "Ti nemoj izlaziti iz auta, cekaj me tu i ne otvaraj vrata...".
Ne, nije se radilo o brizi da ne me opali sunce, niti da dozivim toplotni udar... Te godine ubijen je Giovanni Falcone i u zraku se posvuda osjecala neizvijesnost koja granici sa histerijom oko cistke sicilijanske mafije. Zaustavljali su nas posvuda, dokumenti, putovnica, ko si i sto si, odgovore sam ubrzo naucila ko pjesmicu. I vrucina koja ni nocu nije odlazila.
Tako pamtim Siciliju. Po njenim sprzenim valama, ostacima jednog kucerka koje je pregazila lava Etne, manijakalnog prometa Palerma, prekrasnog jutra u mjestascu Trabia i kristalno plavog mora u praskozorje koje mami na kupanje...i Misterbianco, gradic u blizini Messine, koji bi ako po imenu gledamo trebao biti bijeli, mozda cist...docekalo me nesto sto do danas pamtim kao naprljavije mjesto u kojem sam u zivotu bila. U Taormini spagetti allo scoglio i gamberi alla piastra. Tu smo se nesto ljutili jedno na drugo, al zato se danas svega tako dobro sjecamo. Sve u svemu - prekrasno.
U to ime evociram ljeto, 44C u hladu i posluzujem Tagliatelle con pesto trapanese
Za povratak ljeta i svemu sto ono nosi potrebno je:
1 kg zrelih paradajza/rajcica/pomidora
2 cesnja cesnjaka
pola salice od koze ociscenih badema
par listova bazilika
pola salice naribanog parmezana
sol i papar
1.5 dcl maslinovog ulja
Na malo maslinovog ulja preprziti bademe. Staviti u mikser i usitniti ih, ne previse. Maknuti sa strane i u istom mikseru izmiksati cesnjak, bazilikum i malo soli. Dodati narezane rajcice sa koje ste skinuli kozu, usitnjene bademe, parmezan i maslinovo ulje. Usitniti na brzinu...1, 2, 3 stop. Dodati papar po zelji.
U loncu zakuhati vodu u kojoj ste dodali sol+ulje, u vodu staviti tjesteninu i kuhati al dente...
Samo da znate kod mene opet pada kisa i opet je magla koju mogu sjeci nozem....
Svidja ti se knjiga Jedi, moli, voli? Citala sam je pre par godina, jos kada je izasla, i pre Nove godine odgledala film. Filmom nisam odusevljena, ali krasni su predjeli... nije los. Ali knjiga je bolja. Trenuto citam sljedecu knjigu Elizabet Gilbert, zove se Zauvek tvoja. Drugacija je od Jedi, moli, voli, ali je isto dobra. No, vratimo se na tvoj Pesto koji je fenomenalan! Nisam probala sa bademima, ali hocu.
OdgovoriIzbrišiovaj format pašte koji je na tvojim slikama je meni najdraži :-) Inače za ovaj recept ja koristim pecorino, malo više bosiljka, a kada imam naribam i slane ricotte ... za koju je malo reći da ju obožavam. Do Sicilije još uvijek nisam stigla :-(
OdgovoriIzbrišiDa, potpuno si me povela sa sobom na ovo putovanje, kao da sam sve vreme bila tu iza tebe i posmatrala te... Za pastu bih zamenila sve specijalitete sveta i mastam o danu kada cu otici tamo negde i dobiti poptuni ugodjaj - bas taj iz maste... Pesto cu za sada isprobati uz neku svoju carobnu letnju notu.... Dok me put ne odvede na Siciliju.
OdgovoriIzbrišiOvih 44 C u hladu me podsjetilo na ljeto koje sam provela u Rimu, dobro da sam ostala ziva :)(slabo podnosim vrucinu) Ali zato jesen u Rimu - nista ljepse za mene...Recept mi se svidja, pesto cesto radim pa cu isprobati i ovaj, a fotke su super
OdgovoriIzbrišiSavrsena testenina i prelepe slike!
OdgovoriIzbrišiSvrati kod mene po jednu simbolicnu nagradicu :)
P.S. nasla sam kod nane jednu jedinu knjigu sa onim bajkama o kojima smo pricale. evo slicice
http://picasaweb.google.com/lh/photo/BO0BGwNe2nhSbrwDr7bohfp7eQVMOHtKOOwbbjqRsw8?feat=directlink
taci - evo hocu! a link mi ne otvara :-(
OdgovoriIzbrišisweet - hvala, drago mi je da se jos netko pati po italiji
mila - bitno je da se putuje, pa makar i u masti
roman - nema nazalost pecorina kod mene, ali jesam ga narucila negdje na proljece ce doci jedan mali....
sandra - onako, ljetno stivo, nesto sto mi dobro dodje dok vani pada kisa, a sive stanice ne zude za intelektualnom hranom...
Hmmm, pa ne znam zasto se ne vidi. Probaj sa ovim
OdgovoriIzbrišihttp://picasaweb.google.com/tradosavljevic368/Razno?authkey=Gv1sRgCOGp4-OijJuKPA#5562427912113767666
Hvala za sliku o Siciliji. Mafijaška ili bez mafijaša, moja je večita inspiracija! Obožavam je. Odličan ti je recep. Prelepa prva fotka!
OdgovoriIzbrišipesto obožavam na sve načine, hvala ti što si me podsjetila na ovaj!
OdgovoriIzbrišitvoje ljeto na Siciliji mi se čini jako uzbudljivo :)