srijeda, 14. rujna 2011.

O ostavljenim dijelovima i 3 ljetna pekmeza



U Lavu Africkom, Hasan, sin Muhameda Mjeraca kaze ovako: " Posudio mi je cetrdeset godina koje sam razasuo prepustajuci se putovanjima: moja je razboritost zivjela u Rimu, strast u Kairu, tjeskoba u Fesu, a u Granadi jos uvijek zivi moja nevinost".

* * *

Do sada mi je posudjeno trideset i devet godina koje sam razasula prepustajuci se trenutku i mjestu u kojem se nalazim: moja je razboritost zivjela u strmim ulicicama Lisabona, strast u zemlji Aleksandra Makedonskog, tjeskoba podno obronaka Sljemena , a u Napulju jos uvijek zivi moja nevinost.




U jutarnjim satima dok sunce tek proviruje iza nocnih oblaka, moji se putevi susrecu u labirintu izmedju jave i sna. Izgubljena cipelica i sjecanja koja mirisu na lavandu i bademe, oporni okus olova u ustima i tihi glas - buon giorno principessa... zapleten o trnovit grm kupine.


Vrijeme je...za dorucak.





Pekmez od bresaka




1.5 kg bresaka
600 gr secera *
naribana narancina korica
sok od 1 narance
sok od 1 limuna


Breskve narezati na komade i zajedno sa koricom narance i sokovima staviti da zakuha, kad zavrije dodati secer i pustiti da se polako kuha. Kad potpuno omeksa i na dnu lonca kuhaca ostavlja "put", pomocu viljuske izgnjeciti preostale vece komade breskvi. Pospremiti u staklene posude, koje ste predhodno pofurili vrucom vodom. Napuniti skoro do vrha, prekriti plasticnom folijom, zatvoriti poklopcem i okrenuti naopacke. Kad se ohladi okrenuti. 
* secera mozete staviti vise, ja nisam jer volim kiselkasti pekmez od bresaka.


Pekmez od kupina



1.5 kg kupina
600 gr secera
sok od 1 limuna

Sve zajedno u lonac i cekati dok ne zavrije. Redovno mjesati da se ne primi za dno i cekati da kuhaca otvori "put".


Pekmez od smokava sa cimetom




1.2 kg od kore ociscenih smokava
450 gr secera
sok i korica od 1/2 limuna
2 stapica cimeta


Smokve ociscene od kore i narezane na 4 komada, zajedno sa ostalim sastojcima staviti na vatru. Kontrolirati i mijesati da se ne primi za dno. Kad je gotovo, ukloniti stapice cimeta i pospremiti u sterilizirane posude. Sve isto kao i kod bresaka.



Broj komentara: 16:

  1. Suncem okupan doručak, prekrasno...

    OdgovoriIzbriši
  2. Samo mi jos reci da su kupine portugalske pa cu se upucati :-)U Lisabonu ih nadjem vrlo rijetko :-(

    OdgovoriIzbriši
  3. Sanda, dodji k meni u Alcochete pocetkom kolovoza, ima ih posvuda, samo moras sici sa glavne ceste :-)). Nazalost, mislim da se do sada sve isposusilo.

    OdgovoriIzbriši
  4. Divni ljetni pekmezi,svaki od njih probala bi sa užitkom:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Naici ce novi lav..eto ti sledecih 40..biraj sta ces sa njima
    Pekmezi su super letnji:)

    OdgovoriIzbriši
  6. prekrasan uvod... doručak još bolji :) svi pekmezi izgledaju jako primamljivo, pogotovo ovaj od bresaka.

    OdgovoriIzbriši
  7. prava si poeta.. i riječi, ali i fotke, odlične... pekmez od smokava sa cimetom - hm..to bi trebalo napravit! like it!

    OdgovoriIzbriši
  8. Prekrasni su svi tvoji postovi, naprosto uživam, a ona sličica s keramičkim komadičima, ah...

    OdgovoriIzbriši
  9. Your blog is great! I'm fascinated by the variety, delicious recipes and amazing photos! We'll visit with pleasure!

    OdgovoriIzbriši
  10. savršen doručak. kraljevski :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Krasan post!
    Od teksta, fotografija do pekmeza. I to dva meni najdraža: smokve i kupine. :)

    Uživala sam čitajući i hvala ti za to! :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Čini mi se da svaki komentar započinjem jednako ili barem uvijek pomislim "još jedan odličan post ! ". I baš je odličan !
    Kao i pekmezi, sva tri su mi odlična, sada još stignem isprobati ovaj od bresaka i vjerujem da i hoću !
    A tek lijepe slike...... :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Bas smo mama i ja razmisljale, kako da napravimo dzem od malina i borovnica, i vidim sada ovaj od kupina, tako da verovatno se isto pravi, samo sa malim izmenama oko kolicine secera, i slicno, ali verujem da je predivan. Bas cemo probati ovaj recept :) E, da, ne znam da li si probala dzem od belih bresaka. Meni je jedan od omiljenih. Nesto izmedju dzempa i slatkog, ali mi uvek ostavimo komade, i kada ih zagrizes osetis voce, kao iz kompota, bude divnog ukusa!

    OdgovoriIzbriši
  14. Eto...zakasnih ove godine :-( ,al sljedece sam tu.A i nismo daleko..samo nas rijeka dijeli :-)

    OdgovoriIzbriši