srijeda, 14. rujna 2011.

O ostavljenim dijelovima i 3 ljetna pekmeza



U Lavu Africkom, Hasan, sin Muhameda Mjeraca kaze ovako: " Posudio mi je cetrdeset godina koje sam razasuo prepustajuci se putovanjima: moja je razboritost zivjela u Rimu, strast u Kairu, tjeskoba u Fesu, a u Granadi jos uvijek zivi moja nevinost".

* * *

Do sada mi je posudjeno trideset i devet godina koje sam razasula prepustajuci se trenutku i mjestu u kojem se nalazim: moja je razboritost zivjela u strmim ulicicama Lisabona, strast u zemlji Aleksandra Makedonskog, tjeskoba podno obronaka Sljemena , a u Napulju jos uvijek zivi moja nevinost.




U jutarnjim satima dok sunce tek proviruje iza nocnih oblaka, moji se putevi susrecu u labirintu izmedju jave i sna. Izgubljena cipelica i sjecanja koja mirisu na lavandu i bademe, oporni okus olova u ustima i tihi glas - buon giorno principessa... zapleten o trnovit grm kupine.


Vrijeme je...za dorucak.





Pekmez od bresaka




1.5 kg bresaka
600 gr secera *
naribana narancina korica
sok od 1 narance
sok od 1 limuna


Breskve narezati na komade i zajedno sa koricom narance i sokovima staviti da zakuha, kad zavrije dodati secer i pustiti da se polako kuha. Kad potpuno omeksa i na dnu lonca kuhaca ostavlja "put", pomocu viljuske izgnjeciti preostale vece komade breskvi. Pospremiti u staklene posude, koje ste predhodno pofurili vrucom vodom. Napuniti skoro do vrha, prekriti plasticnom folijom, zatvoriti poklopcem i okrenuti naopacke. Kad se ohladi okrenuti. 
* secera mozete staviti vise, ja nisam jer volim kiselkasti pekmez od bresaka.


Pekmez od kupina



1.5 kg kupina
600 gr secera
sok od 1 limuna

Sve zajedno u lonac i cekati dok ne zavrije. Redovno mjesati da se ne primi za dno i cekati da kuhaca otvori "put".


Pekmez od smokava sa cimetom




1.2 kg od kore ociscenih smokava
450 gr secera
sok i korica od 1/2 limuna
2 stapica cimeta


Smokve ociscene od kore i narezane na 4 komada, zajedno sa ostalim sastojcima staviti na vatru. Kontrolirati i mijesati da se ne primi za dno. Kad je gotovo, ukloniti stapice cimeta i pospremiti u sterilizirane posude. Sve isto kao i kod bresaka.



Broj komentara: 16:

  1. Suncem okupan doručak, prekrasno...

    OdgovoriIzbriši
  2. Samo mi jos reci da su kupine portugalske pa cu se upucati :-)U Lisabonu ih nadjem vrlo rijetko :-(

    OdgovoriIzbriši
  3. Sanda, dodji k meni u Alcochete pocetkom kolovoza, ima ih posvuda, samo moras sici sa glavne ceste :-)). Nazalost, mislim da se do sada sve isposusilo.

    OdgovoriIzbriši
  4. Divni ljetni pekmezi,svaki od njih probala bi sa užitkom:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Naici ce novi lav..eto ti sledecih 40..biraj sta ces sa njima
    Pekmezi su super letnji:)

    OdgovoriIzbriši
  6. prekrasan uvod... doručak još bolji :) svi pekmezi izgledaju jako primamljivo, pogotovo ovaj od bresaka.

    OdgovoriIzbriši
  7. prava si poeta.. i riječi, ali i fotke, odlične... pekmez od smokava sa cimetom - hm..to bi trebalo napravit! like it!

    OdgovoriIzbriši
  8. Prekrasni su svi tvoji postovi, naprosto uživam, a ona sličica s keramičkim komadičima, ah...

    OdgovoriIzbriši
  9. Your blog is great! I'm fascinated by the variety, delicious recipes and amazing photos! We'll visit with pleasure!

    OdgovoriIzbriši
  10. Krasan post!
    Od teksta, fotografija do pekmeza. I to dva meni najdraža: smokve i kupine. :)

    Uživala sam čitajući i hvala ti za to! :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Čini mi se da svaki komentar započinjem jednako ili barem uvijek pomislim "još jedan odličan post ! ". I baš je odličan !
    Kao i pekmezi, sva tri su mi odlična, sada još stignem isprobati ovaj od bresaka i vjerujem da i hoću !
    A tek lijepe slike...... :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Bas smo mama i ja razmisljale, kako da napravimo dzem od malina i borovnica, i vidim sada ovaj od kupina, tako da verovatno se isto pravi, samo sa malim izmenama oko kolicine secera, i slicno, ali verujem da je predivan. Bas cemo probati ovaj recept :) E, da, ne znam da li si probala dzem od belih bresaka. Meni je jedan od omiljenih. Nesto izmedju dzempa i slatkog, ali mi uvek ostavimo komade, i kada ih zagrizes osetis voce, kao iz kompota, bude divnog ukusa!

    OdgovoriIzbriši
  13. Eto...zakasnih ove godine :-( ,al sljedece sam tu.A i nismo daleko..samo nas rijeka dijeli :-)

    OdgovoriIzbriši