U Lavu Africkom, Hasan, sin Muhameda Mjeraca kaze ovako: " Posudio mi je cetrdeset godina koje sam razasuo prepustajuci se putovanjima: moja je razboritost zivjela u Rimu, strast u Kairu, tjeskoba u Fesu, a u Granadi jos uvijek zivi moja nevinost".
* * *
Do sada mi je posudjeno trideset i devet godina koje sam razasula prepustajuci se trenutku i mjestu u kojem se nalazim: moja je razboritost zivjela u strmim ulicicama Lisabona, strast u zemlji Aleksandra Makedonskog, tjeskoba podno obronaka Sljemena , a u Napulju jos uvijek zivi moja nevinost.
U jutarnjim satima dok sunce tek proviruje iza nocnih oblaka, moji se putevi susrecu u labirintu izmedju jave i sna. Izgubljena cipelica i sjecanja koja mirisu na lavandu i bademe, oporni okus olova u ustima i tihi glas - buon giorno principessa... zapleten o trnovit grm kupine.
Vrijeme je...za dorucak.
Pekmez od bresaka
1.5 kg bresaka
600 gr secera *
naribana narancina korica
sok od 1 narance
sok od 1 limuna
Breskve narezati na komade i zajedno sa koricom narance i sokovima staviti da zakuha, kad zavrije dodati secer i pustiti da se polako kuha. Kad potpuno omeksa i na dnu lonca kuhaca ostavlja "put", pomocu viljuske izgnjeciti preostale vece komade breskvi. Pospremiti u staklene posude, koje ste predhodno pofurili vrucom vodom. Napuniti skoro do vrha, prekriti plasticnom folijom, zatvoriti poklopcem i okrenuti naopacke. Kad se ohladi okrenuti.
* secera mozete staviti vise, ja nisam jer volim kiselkasti pekmez od bresaka.
Pekmez od kupina
1.5 kg kupina
600 gr secera
sok od 1 limuna
Sve zajedno u lonac i cekati dok ne zavrije. Redovno mjesati da se ne primi za dno i cekati da kuhaca otvori "put".
Pekmez od smokava sa cimetom
1.2 kg od kore ociscenih smokava
450 gr secera
sok i korica od 1/2 limuna
2 stapica cimeta
Smokve ociscene od kore i narezane na 4 komada, zajedno sa ostalim sastojcima staviti na vatru. Kontrolirati i mijesati da se ne primi za dno. Kad je gotovo, ukloniti stapice cimeta i pospremiti u sterilizirane posude. Sve isto kao i kod bresaka.
Krasan post. Sad sam gladna
OdgovoriIzbrišiSuncem okupan doručak, prekrasno...
OdgovoriIzbrišiSamo mi jos reci da su kupine portugalske pa cu se upucati :-)U Lisabonu ih nadjem vrlo rijetko :-(
OdgovoriIzbrišiSanda, dodji k meni u Alcochete pocetkom kolovoza, ima ih posvuda, samo moras sici sa glavne ceste :-)). Nazalost, mislim da se do sada sve isposusilo.
OdgovoriIzbrišiOdličan doručak i fini pekmezići!
OdgovoriIzbrišiDivni ljetni pekmezi,svaki od njih probala bi sa užitkom:)
OdgovoriIzbrišiNaici ce novi lav..eto ti sledecih 40..biraj sta ces sa njima
OdgovoriIzbrišiPekmezi su super letnji:)
prekrasan uvod... doručak još bolji :) svi pekmezi izgledaju jako primamljivo, pogotovo ovaj od bresaka.
OdgovoriIzbrišiprava si poeta.. i riječi, ali i fotke, odlične... pekmez od smokava sa cimetom - hm..to bi trebalo napravit! like it!
OdgovoriIzbrišiPrekrasni su svi tvoji postovi, naprosto uživam, a ona sličica s keramičkim komadičima, ah...
OdgovoriIzbrišiYour blog is great! I'm fascinated by the variety, delicious recipes and amazing photos! We'll visit with pleasure!
OdgovoriIzbrišisavršen doručak. kraljevski :)
OdgovoriIzbrišiKrasan post!
OdgovoriIzbrišiOd teksta, fotografija do pekmeza. I to dva meni najdraža: smokve i kupine. :)
Uživala sam čitajući i hvala ti za to! :)
Čini mi se da svaki komentar započinjem jednako ili barem uvijek pomislim "još jedan odličan post ! ". I baš je odličan !
OdgovoriIzbrišiKao i pekmezi, sva tri su mi odlična, sada još stignem isprobati ovaj od bresaka i vjerujem da i hoću !
A tek lijepe slike...... :)
Bas smo mama i ja razmisljale, kako da napravimo dzem od malina i borovnica, i vidim sada ovaj od kupina, tako da verovatno se isto pravi, samo sa malim izmenama oko kolicine secera, i slicno, ali verujem da je predivan. Bas cemo probati ovaj recept :) E, da, ne znam da li si probala dzem od belih bresaka. Meni je jedan od omiljenih. Nesto izmedju dzempa i slatkog, ali mi uvek ostavimo komade, i kada ih zagrizes osetis voce, kao iz kompota, bude divnog ukusa!
OdgovoriIzbrišiEto...zakasnih ove godine :-( ,al sljedece sam tu.A i nismo daleko..samo nas rijeka dijeli :-)
OdgovoriIzbriši