srijeda, 15. veljače 2012.

O proljecu, generalnim remontima i kis sa gljivama i susenim rajcicama



Ako uguglate rijec - freedom - i postavite opciju slika, prve koje cete vidjeti jesu ljudi rasirenih ruku, konji u galopu, individue u skoku ... Sloboda je pokret, zrak, sum i urlik, sloboda je nemati lancima okovane noge, nemati nista sto bi te zadrzalo na istom mjestu. Sloboda je odgovornost.

Kao sto je Stulic davno rekao - sloboda nije bozje sjeme pa da ti ga neko da, sloboda nije zahvalnica procitana abecednim redom, sloboda nije krilatica reklamnog panoa, konstruktivna kritika postojeceg stanja...





Stiglo je proljece. Slobodno. Proljece poziva na promjene, na gibanje, generalni remont duha i tijela. Pocesto deprimira svojom snagom zazivajuci slabice u nama na dvoboj. Iz staha od neuspijeha, cudnovatih pogleda i prijekora, ostajemo prikovani za fotelju koja vec poprima oblike nasih straznjica.
Cudnovati se miris plijesni uvukao u pore zivota. Ako pospricate najnovijim parfemom - prikrit ce se. Oh, da....kvalitetno ce se prikriti na neko vrijeme. Dok ne udari ponovo, jos jace, jos pljesnivije.








Vrijeme je remonta. Izvucite svoje barke na dokove, izpraznite ih i prevrnite naglavacke. Sastruzite usahle boje, smirgl papir nije toliko skup, a ni kanta svijeze boje. Za pukotine, one dubinske, predlazem strucne ruke (mjesecni odlzak na kauc trebao bi biti redovan kao i uklanjanje nepozeljnih dlaka), ogolite svoje barke do srzi, jer samo tako se jasno vidi koliku je stetu napravilo more. I dok tako radite na ogoljevanju vlastite srzi - pozovite dobrog druga u pomoc. U dvoje je uvijek lakse. Brze se pojede i popije, brze se nasmije i lakse u dvoje rasplace.
Budite sigurni da nakon remonta nista nije kao prije. Bolje? Losije? Tko zna, no svakako ne isto.






I onda dodje kraj. Nakon mnogo dana struganja, lupanja i kuckanja, mazanja i poliranja. Barka je sprema na porinuce. Mirno more vam zelim, jer navigare necesse est...





Za kis je portrebno:

baza za tijesto
200 ml vrhnja
1 zlica kiselog vrhnja
3 jaja
1/2 glavice luka
250 gr svijezih gljiva
5 susenih rajcica iz ulja
saka brokula
2-3 jusne zlice kukuruza iz konzerve/smrznutog
maslinovo ulje
origano
sol/papar


Na maslinovom ulju prodinstati luk. Dodati narezane glive i narezane rajcice. Dinstati dok gljive malo ne puste vodu. Dodati nasitno narezane brokule i kukuruz, origano i zacine. Nakon 5 minuta, skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
Tijesto postaviti u odgovarajuci kalup, te sasuti smjesu od gljiva. Zasebno umutiti jaja, vrhnje i malo soli. Preliti po gljivama i staviti da se pece u predhodno zagrijanu pecnicu. Oko 40 min na 180C.

* U principu uz gljive mozete staviti sve ostatke iz frizidera, ukoliko ste u fazi ciscenja istog.



Broj komentara: 15:

  1. Zavidim ti na pristiglom proljeću. Ja ga još uvijek željno očekujem, jer je to moje najdraže godišnje doba. Quiche jako volim i super ti je ispao.

    OdgovoriIzbriši
  2. Od proljeća ovdje nema ni p. Kiš je divna, nema šta, fotke također. A ono kako je neophodno ploviti i sve mijenjati, to je za nas ovdje upravo suprotno jer svaki dan živimo ono prokletstvo "da Bog da da živiš u interesantnim vremenima". Svaki dan dolazi i mijenja se nešto drugo, ništa nije kako je bilo, priroda divlja, svijet na očigled postaje siromašniji i lakomiji i gluplji - sve odjednom. Stoga predah uz ovako dobro jelo i čašu vina uvijek dobro dođe.

    OdgovoriIzbriši
  3. Kiš krasan! Kod nas doista ni "p" od proljeća, upravo suprotno-smrzavanje i metri snijega

    OdgovoriIzbriši
  4. O ovaj kiš moram napraviti što prije, stoga hvala na receptu :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Joj, blago tebi, kod tebe je proleće :))super punjenje za kiš,probaću ga :)

    OdgovoriIzbriši
  6. nadam se da ce i kod vas proljece ubrzo stici!

    laka - ne mogu, a da se u potpunosti ne slozim sa tobom. nazalost, totalno smo suvisni u prostoru i vremenu.

    OdgovoriIzbriši
  7. Predivan post, predivan kiš, predivna fotografija... Tvoje reči me uvek odvedu u neku potpuno drugu dimenziju i neku potpuno drugu stvarnost... i hlava ti na tome.

    OdgovoriIzbriši
  8. Blago vama na proljeću. U nas je još uvijek ogavno vrijeme i nekako sve ostalo loše!
    Ali, tvoj kiš, post i sličice su prekrasni!

    OdgovoriIzbriši
  9. Draga moja, toliko pozitive, prijeko potrebne u ovo doba godine. Zahvalna sam ti na tome. Obožavam quiche, ali jedino sam do sada pripremela Lorraine, koji je bio za druge jer ja ne jedem ništa suhomesnato, pa ni pancetu... Bogme, ovaj tvoj ću napraviti, možda već sutra!
    Najviše ti zahvaljujem na optimizmu, koji toliko trebam ovih par dana...
    Poljubac iz Splita tebi

    OdgovoriIzbriši
  10. blago vama što vam je stiglo proljeće. Ja jedva čekam da se odluči i nas posjetiti. Super recept.

    OdgovoriIzbriši
  11. Nema jos proleca, ali kod tebe je predivno! Druga fotografija me ocarala, zaista!

    OdgovoriIzbriši
  12. Nisam mogla vjerovati dok nisam ugledala ovu rascvjetanu granu i onda se sjetim da u mom vrtu još ni visibabe nisu provirile.
    A kiš pun okusa i mirisa.

    OdgovoriIzbriši
  13. Evo stižem kod tebe udahnuti proljetne svježine i to radim dok kod nas upravo novi snijeg pada,na onaj metar postojećeg..volim tvoje postove,osvježavajući su u svakom smislu...

    OdgovoriIzbriši
  14. obožavam kiš s ostacima iz hladnjaka!!mljac!!prvom prilikom radim!

    OdgovoriIzbriši
  15. To divno proljeće ovdje nije još niti blizu, ali uživala sam u onome koje je kod tebe već stiglo. Prekrasan post i divne slike, vratiti ću se još koji put pogledati i uživati. Kiš je fantastičan !

    OdgovoriIzbriši