petak, 18. svibnja 2012.

O pogledu kroz prozor i dzem/marmelada od narance i dzumbira




Empty spaces - what are we living for
Abandoned places
I guess we know the score
On and on, does anybody know what we are looking for...
Another hero, another mindless crime
Behind the curtain, in the pantomime
Hold the line, does anybody want to take it anymore
The show must go on
The show must go on, yeah
Inside my heart is breaking
My make - up may be flaking
But my smile still stays on









Whatever happens, I'll leave it all to chance
Another heartache, another failed romance
On and on, does anybody know what we are living for ?
I guess I'm learning (I'm learning learning, learning)
I must be warmer now
I'll soon be turning (turning, turning turning)
Round the corner now
Outside the dawn is breaking
But inside in the dark I'm aching to be free
The show must go on
The show must go on, yeah, yeah
Ooh, inside my heart is breaking
My make - up may be flaking
But my smile still stays on






My soul is painted like the wings of butterflies
Fairytales of yesterday will grow but never die
I can fly - my friends
The show must go on (go on, go on, go on) yeah yeah
The show must go on (go on, go on, go on)
I'll face it with a grin
I'm never giving in
On - with the show
The show must go on (yeah)
the shom must go on







Ooh, I'll top the bill, I'll overkill
I have to find the will to carry on
On with the show
On with the show
The show - the show must go on
Go on, go on, go on, go on, go on






Sa moga prozora pruza se pogled na napustenu farmu. Kroz zavjesu jutarnje izmaglice kao vrtni patuljci izviru nikad obrane narance. U zraku miris ljeta, dubok uzdah i zahvala na svjesnosti. Sedam je sati - vrijeme je za dorucak uz dzem/pekmez od narance i djumbira sa napustene farme ispod moga prozora.






Potrebno je:


1 kg neprskane narance
80 g svijezeg djumbira
800 dkg secera


Narance dobro oprati i zajedno sa oljustenim djumbirom staviti u lonac u koji ste dodali oko 2 l vode. Staviti da prokljuca, te smanjiti i ostaviti da se kuha 40-50 minuta tj. dok narance omeksaju. Izvaditi narance i djumbir, te dodati, ukoliko je potrebno, vode da dobijete 1.7 l tekucine. Dodati secer i maknuti sa vatre. Mjesati da se secer otopi.
Narezati narance na pola i u komad ciste gaze ili muslina postrugati unutrasnjost narance. Sakupiti tekucinu iz narance i dodati je u vodu. Gazu zavezati. Koru narance i djumbir nozem na tanko narezati i staviti u vodu, zajedno sa zavezanim smotuljkom. Staviti na plamen da se kuha oko 30 minuta ili koliko je potrebno da se pocne sguscavati. Izvaditi zamotuljak i pospremiti u sterilizirane bocice kao svaki normalni pekmez




Broj komentara: 15:

  1. Fantazija u riječi i slici...

    OdgovoriIzbriši
  2. Obožavam tvoje fotkice. Dzem sam radila od narandze i bio mi je vrh, ...uopšte ti dzemovi od citrusa su mi super. Veliki pozzz!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ajme koja kombinacija, mogla bih slike pojesti, sve je divno! Jako lijepa boja džema, a džumbir mi je genijalan! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Fotke su prekrasne!! A džem izgleda odlično, još samo malo maslaca i kruha i doručak može početi.

    OdgovoriIzbriši
  5. Koje divne slike. Licno puno volim marmelade od narandze po mogucnosti s koricama unutra, a nisam probala sa djumbirom. Prekrasno izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  6. Predivno, predivno, predivno... šta drugo reći... predivno :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Nekako, osećam potrebu da ostavim komentar,da se javim, a ne nalazim dovoljno reči...ostaću u tišini na prozoru sa pogledom, u stihovima i mirisu narandže

    OdgovoriIzbriši
  8. zaista tvoje fotke ostave bez daha, prekrasno,a i recept je odličan. doručak iz snova

    OdgovoriIzbriši
  9. Možda čak i malo nestvarne ljepote u tvojim slikicama.

    OdgovoriIzbriši
  10. Prozori i vrata izgledaju nestvarno savršeno. Bilježim recept za pekmez.

    OdgovoriIzbriši