srijeda, 27. lipnja 2012.

O "drugacnosti" uz drugaciji clafoutis od bresaka



Odgoj je zajebana stvar. Nasrecu dolazim iz relativno liberalne obitelji, pa su me sovinizam, rasizam, debilizam i ostali - izmovi, zaobisli u luku. Krvna slika mi je toliko kreativna da bi bilo grehota na ikoga upirati prstom. Pozdravljam Slovence, Austrijance, Njemce, Pruse, Madjare, Bosance, Albance i Hrvate. Osim toga, raslo se u ono doba mraka, kad se patriotizam u djece zasnivao na nogometnom klubu. I tocka. Barem u mom svijetu.

Biti drugaciji, imati drugacije ideje ili ne daj boze ciniti nesto drugacije od okoline uvijek je opasno po glavu. Pitajte Galilea ako ne vjerujete. Drugacije jest jednako - lose, pokvareno, sramotno. Drugacije treba staviti pod tepih i praviti se da ne postoji. U drugacije se treba kriomice upirati prstom, te nabrzinu sakrivati pogled - da zaraza ne predje i na druge.

Donja Banda ima drugacije obicaje od Gornje Bande. Pljuc, pljuc - drugacije.  Nema tu prostora za zenidbu ni za posao. A dijeli ih cesta od 4 metra. Jedni u brdo - drugi u more. 

U Portugalu je "normalno" poljubiti osobu koju ste tek upoznali. U Japanu je "normalno" vidjeti kao lutke odjevene djevojke. U Svedskoj je "normalno" da cura strusi litru. U Pakistanu je "normalno" da se muskarci drze za ruke...... Razne su stvari "normalne" u razno vijeme i u raznim mjestima.


Ono sto je mojoj baki bilo sramotno i drugacije, meni je danas sasvim "normalno". Ono sto je meni danas sramotno (pokusavam naci nesto....), za 10 godina biti ce "normalno". I tako se vrtimo u krug. Zacarani.





Kada sam prosle godine vidjela ove breskve na polici jednog trgovackog lanca, sjecam se da mi je skocio tlak (vjerojatno pod utjecajem hormona) na 100. Moja je ideja bila - vidi ove spljostene, nikakve breskve, sve jadne i jos kostaju vise nego one "normalne". U glavi sam vjerojatno ispominjala cijelu familiju sefu i djelatnicima, jer - na ovakvom smecu kane zaraditi. A glavna je stvari bila - breskve su bile drugacije po obliku. I ja ih nikad do tada nisam vidjela.  I odmah sam zakljucila da su - pokvarene i sumnjive.






Ovo su spljostene breskve. Naci cete ih pod nazivom Flat peaches, Paraguayos, Saturn Peaches , Chinese Flat Peaches, Doughnut peaches....Prekrasnog su slatkastog okusa, sasvim zanimljive oblikom i pune soka. Ako zatvorim oci - identicne okusu i mirisu "normalnih", "nasih" bresaka. Samo im je vanjstina drugacija. Ucim dok sam ziva.





Za drugaciji clafoutis od spljostenih bresaka je potrebno:


4 breskve
1 salice vode
4 pune zlice secera
1/2 salica mlijeka
2 jaja
2 zlice skrobnog brasna
2 zlice psenicnog brasna
3 zlice secera
30 gr mljevenih ljesnjaka
secer u prahu


U tavici zakipiti vodu i secer. Dodati oljustene i na kriske narezane breskve. Nakon 5 minuta, ugasiti plamen i ostaviti da se ohlade. Ukoliko su kisele -dodati secera po ukusu.
Pomijesati brasna, ljesnjake, secer, jaja i polako dodavati mlijeko. Namastiti vatrostalnu posudu u kojoj ce se peci, poslagati na dno ohladjene breskve i preliti tjesto preko. Peci u predhodno zagrijanoj pecnici na 180C dok se ne napuhne, i ne porumeni sa strane. Obladjeno posuti sa secerom u prahu.
 


Broj komentara: 17:

  1. hehe, znači prvi put kad si ih vidjela, diskriminirala si ove breskve :) ili njihovog proizvođača :) baš su zanimljive, nisam ih nikada vidjela ovdje kod nas. krasan je recept.
    slažem se potpuno s tobom na temu "drugačijeg". i ja sam cijepljena protiv -izama

    OdgovoriIzbriši
  2. Kod mene ih zovemo breskve vinogradarke, a tako se zovu i u FR. Kad sam prosle godine bila u HR, nasla sam ih kod jednog prodavaca lozovace koji ih je prodavao po smijesnoj cijeni od 5kn/kg pa sam kupila 5kg :D. Bile su to najbolje breskve koje sam jela unazad godina i godina. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Breskve iz vinograda su drukčije po izgledu, ali obožavam okus. Ove godine imati ćemo ravno 3 breskve! Stoga ću ih pojesti au naturel, a ovakve fine stvari raditi ću s onim kupovnima:))
    Draga moja, ti si, kao i ja, živjela izvan prostora i vremena i zavaravala se da je drugima neki od izama bio sam nogometni klub. Tu svoju zabludu otkrila sam, naprasno, 1990-e. Svi oko mene postadoše veliki, predani i domoljubni Rvati. Kako mi pripadnost naciji ništa ne znači, ostala sam neugodno zatečena. I još uvijek tako stojim:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlican uvod. Skroz se slazem sa tobom...
    Inace, slicno tvom prvom utisku o ovim zanimljivim breskvama mnogi imaju o vinogradarskim breskvama koje su ukusom bas super. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Vidjela sam već te spljoštene breskve, ali bih (ako već moram kupovati breskve) rađe posegnula za onom koja izgleda "normalno" :) Ali clafoutis se ne odbija, pa taman bio napravljen i od drugačijih bresaka. Uvodni tekst ti je odličan, kao i ona fotka s breskvama i ogledalom

    OdgovoriIzbriši
  6. Clafoutis volim, lijepo je što ima lješnjaka :)

    OdgovoriIzbriši
  7. uh, o drugačnosti kad bih počela pričati, ne bih stala.. pootovo kad bih se osvrnula na Hrvatsku i otvorenost Hrvata ka nečem novom i drugačijem,o primitivizmu s kojim se susrećem svaki dan da i ne pričam, žalosno.
    ove fotke sa clafoutisem su ti prekrasne, ma prelijepe, tako mi se sviđa igra svjetlosti i sjene i kako si ti to sve složila i fotkala, svaka čast, za breskve sam čula i vidjela, ali ne i probala. <3

    OdgovoriIzbriši
  8. Odličan post i tema o kojoj bi se moglo puno, puno pričati. Dijelimo stavove u potpunosti, a vjerujem da bi mi se i samoj dogodilo da breskve zato što su drugačije možda i zaobiđem. Iako se to vjerovatno ne bi dogodilo iz puste znatiželje. Drago mi je da si se i ti odlučila kupiti ih i od njih napraviti ovaj odličan clafoutis. Moram se osvrnuti i na krasne slikice, od bresaka do kolačića.

    OdgovoriIzbriši
  9. Obožavam kod tvojih postova činjenicu što ne znam-pričamo li o hrani ili nečem drugom ;D, i način na koji ti sve to vidiš kao neodvojivo. Mislim da to i je karakteristika dobrih pisaca. Ne znam kad sam zadnji put kupila breskve, a da su sočne, slatke i mirisne kao one iz djetinjstva. Sve su mi sad malo "travnatijeg" okusa. Za ove nisam čula, ako ih nađem, definitivno ću probati. okus prije izgleda;)

    OdgovoriIzbriši
  10. Da i ja sam imala sreću da su moji, iako čovjek to ne bi rekao, obzirom na tatu Hercegovca, zapravo bili prilično liberalni roditelji.
    Ja nemam, barem mislim, dok se ne dokaže drugačije, problem sa drugačijim, obićno baš drugačije volim više od običnog.
    Ne mogu shvatiti na koji način razmišljaju i što je u glavama ljudi, koji mogu fizički nasrnuti, sve do oduzimanja života nekome, samo zato što je drugačiji. I da, Hrvatska u tom smislu i po tom pitanju ima još jako puno za učiti i odgajati, jer ponekad me sram što tu pripadam.
    Nisam nikad vidjela spljoštene breskve, iako me po mesu podsjećaju na vinogradarske, pa imam osjećaj da je to nekakav takav mješanac.
    Fotke bacaju u trans, clafoutisom si me pretekla, moj još čuči u draftu :), ali je sa marelicama. I nisu spljoštene! ;)

    OdgovoriIzbriši
  11. Oooo, da si me barem mogla pitati o tim breskvama - meni su to najnajnajnajdraže breskve i kad im stigne sezona moj Luigi na tržnici obavezno mi ih na kašete nabavlja - ne brojim kalorije, zaboravim na količinu šećera i doslovno se ubijam u tim mirisnim i ukusnim plodovima. Jesu nešto skuplje od običnih breskvi, ali okusom su daleko više breskve od običnih breskvi.

    OdgovoriIzbriši
  12. Istina je da svi učimo dok smo živi, ni ja nisam znala ovo o spljoštenim breskvama.

    I mene živcira što često biti drugačiji znači nešto loše i zato sam presretna što postoji puno kreativnih cura ovdje u blogosferi s kojima dijelim svoja razmišljanja, radove i ideje.

    Recept mi se sviđa, baš izgleda ukusno i slasno, spremam ga!

    http://artonmyway95.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  13. Volim drugačije i neobično i obično sam oduševljen kad naiđem na nešto novo i nepoznato.
    Prelijep ti je post da komentiram -izme.
    Breske baš guba izgledaju i mene podsjećaju na vinogradarke.

    OdgovoriIzbriši
  14. dobro napisano!
    proslog tjedna sam na jednom putovanju prvi put vidjela spljoštene breskve i nisam mogla doći k sebi, hahahahaha!!!

    OdgovoriIzbriši
  15. Napokon ljudi sa normalnim razmišljanjem to se rijetko sreće . Mene su kao malu naučili da drugačije može biti puno bolje i slađe. Čim sam vidila ove spljostene breskve odmah su išle sa mnom kući. Naravno i sve šta se nađe neobičnog i deformiranog oblika. Takve i ljude volim,neobične i drugačije i ljepo je znati da ima još takvih. Inače nikad ništa ne komentiram jer mi puno ljudi sa glupim stavovima ide na živce pa mi se neda gubit vrime sa njima. Vama hvala šta ste normalni to je pravo osvježenje kao i ove breskve.

    OdgovoriIzbriši
  16. Napokon ljudi sa normalnim razmišljanjem to se rijetko sreće . Mene su kao malu naučili da drugačije može biti puno bolje i slađe. Čim sam vidila ove spljostene breskve odmah su išle sa mnom kući. Naravno i sve šta se nađe neobičnog i deformiranog oblika. Takve i ljude volim,neobične i drugačije i ljepo je znati da ima još takvih. Inače nikad ništa ne komentiram jer mi puno ljudi sa glupim stavovima ide na živce pa mi se neda gubit vrime sa njima. Vama hvala šta ste normalni to je pravo osvježenje kao i ove breskve.

    OdgovoriIzbriši