Sat na zvoniku otkucava podne. Muskarci na brzinu zavrsavaju cakule i hitaju kuci. Na rucak. Za tren ispraznila se pijaca i na cesti ni kucka ni macka. Utihnuo je ulicni svijet, veselo cigance noseci harmoniku na ledjima zamice iza crkve.
Sa obliznjih polja, gospoda u galopu ostavljaju tezake u oblaku prasine. Oni ce kuci na rucak. Tezaci ce pod sjenu visokog eukaliptusa. Da uhvate dah i odmore zuljevite ruke. Svaki od njih u svom zavezljaju nosi spremljen rucak. Cesto ne vise od komada kruha, glavice luka i komada usoljenog, pa pecenog bakalara.
1973. je godina. I negdje daleko danas je poletio prvi konkordov let za Novi svijet. Cinjenica koja u ovom djelu svijeta znaci - apsolutno nista.
U sjeni eukaliptusa petorica muskaraca postavljaju na zemlju omanji komad platna i na njega svoja tajna blaga. Masline, cesnjak, kruh i vino. Kako li je lijep trenutak odmora u tezaka.
Tiborna je portugalska inacica talijanskih bruschetta. Do jucer gotovo zaboravljena, a danas ponovo pripravljana u raznim oblicima. Ja vam donosim onu najjednostavniju, najbolju, najmirisljaviju - iskonski tezacku.
Potrebno je:
kvalitetno maslinovo ulje
cesnjak
domaci kruh
morska sol
mazuran, ruzmarin ili sl.
U maslinovo se ulje nareze nasitno cesnjak, doda morska sol i aromaticne biljke. Odlomljene kriske kruha, zatim se umacu u aromatizirano maslinovo ulje.
Sve si uspijem dočarati dok pričaš. Mirise, zvukove, glasnu tišinu zvizdana, boje ....Fotke mrak, a tiborna baš po mom ćefu .... :)
OdgovoriIzbrišiLusitania, odakle su ove prelepe fotografije ? Ja sam ocarana Portugalom uopste i u avgustu idem...Lisabon...Porto...Douro...Alantejo...jel' ti zivis tamo?
OdgovoriIzbrišiPozdrav iz Rima
Marina, da ja zivim u okolici Lisabona, a ove fotografije su iz grada po imenu Setubal, nedaleko od Lisabona - sa druge strane rijeke Tejo.
OdgovoriIzbrišiNajbolje jelo, nema što. Ljetni dan koji me podsjeća na dane djetinjstva (ljetni dani, svi na svijetu, slični su na selu ili u manjim mjestima).
OdgovoriIzbrišiI naši stari (a i poneki mladi) su jeli to jelo. Mi često znamo složiti maslnovo ulje, sol i češnjak i umakati. Još da dodam začinske trave i dobit ću Tibornu ;)
OdgovoriIzbrišikoje prekrasne fotografije... neku nostalgiju mi bude. iako nisam nikada bila u Portugalu :)
OdgovoriIzbrišitovje fotografije me tjeraju na putovanje!!makar u mislima!
OdgovoriIzbrišiIdealan obrok. Tako jednostavno a tako fino.
OdgovoriIzbrišiDivan post i fotke, iako se ponavljam, moram to da kažem:)
OdgovoriIzbrišiObožavam atmosferu na tvojim fotkama i taj dašak voljene Portugalije.
Tiborna, klasika koju obožavam. Ne zovem to jelo tako, ne znam pravo da ti kažem ni kako, al često je na mom stolu:)
Meni se cesto desava da otkrivam stvari koje su vec otkrivene:)
OdgovoriIzbrišiKada nemam nikakvih obaveza u civilizaciji, onda rado jedem ove Tiborne, za koje nisam ni znala da se tako zovu!
to se jede pod mojim nebom, od prastarih vremena...jeftino, zasitno, ukusno. sada je chic predpredjelo u restoranima:)
OdgovoriIzbriši