subota, 28. studenoga 2009.

O kuglofu i narandzi

Problem cjelodnevnog pregledavanja raznih food blogova - u svrhu samonaobrazbe, naravno! - je da se oko 16.00 sati dobije napad za slatkim i neodoljiva lakoca kretanja u smijeru kuhinje.
I jos sam nedavno kupila dvije nove silikonske forme za kolace, jedan kuglof i jednu u obliku ruze. Ruzu sam isprobala, al fuglof me mami li mami.
Rado bih nesto sto se smiksa za 10 minuta i gurne u pecnicu....Hmmmmm..necu mramorni, necu limun...imam narandze. Vec znam kad previse izmisljam, sve ispadne lose, pa sam jednostavno uguglala - bolo de laranja - . Kad sam procitala izabrani recept, i cak filmic pogledala na youtube-u, nisam nikako bila odusevljena jer recept kaze - narandza zajedno sa korom. Ma gdje cu koru zajedno sa onim bijelim, gorkim dijelom stavljati u kolac???? No kako je ocito, filmic bio dio regularnog dijela emisije prikazane na nekom brazilskom tv programu za ocajne kucanice, a kuglof forma je vec histericno skakala po stolu, nije bilo druge nego krenuti po receptu koji glasi:
2 jaja
1 salica ulja (kao americka mjera)
2 narandze (zajedno sa korom)
1 sok od narandze
4 salice brasna (kao za caj salica)
3 salice secera
2 zlice praska za pecivo

U multipraktiku se izmiksaju jaja, ulje, na kocke narezane narandze (zajedno sa korom!!!) i sok od jedne narandze. Kad smjesa postane glatka dodati u posudu gdje nas ceka brasno sa praskom i secerom. Izmjesati spatulom i presipati u namascen i krupnim secerom posut kalup. Peci u zagrijanoj pecnici na 180C oko 50 minuta.



Ja sam radila samo 1/2 smjese, reko ako je recept za baciti, da ne potrosim previse, no kad sam probala sirovu smjesu ....mmmmmmmmmmmmmmm....jos sam dodala grubo nasjeckanu cokoladu.
Ispalo je odlicno, cak je dan nakon bolji nego cim izadje iz pecnice. Gorcina narandzine kore se ne osjeca, samo fini, jaki miris i okus.


Iznenadjena sam.

Broj komentara: 5:

  1. mmmmmmm miriši!Jako volim kombinaciju naranče i čokolade....ova fotkica gore sa kriškama naranče je odlična!

    OdgovoriIzbriši
  2. :)))
    Razumem u potpunosti tvoje nepoverenje prema stavljanju kora od pomorandze, ali kad sam jednom probala shvatila sam da je odlicno i da nije previse gorko. Dok nisam prekjuce pocela da pravim nesto sto krece od 5 celih pomorandzi sa sve korom, i u jednom trenutku je toliko gorko i skoro ljuto da peče jezik, ali na kraju će biti sasvim lepo (izrada je još u toku, spora sam kao puž).

    Kuglof ti izgleda prelepo, jako volim kolače ovog tipa.

    OdgovoriIzbriši
  3. hvala!!!!!

    mamajaco, hajde mozes ti to!

    OdgovoriIzbriši
  4. he he, ja kada krenem sa citanjem blogova, posle jedno pola sata sam gotova, odmah kujem plan sta cu da kuvam :)

    inace, kuglof je prelep.

    OdgovoriIzbriši
  5. Za mene kombinacija iz snova. Osetila sam miris dok sam citala tvoj post. Kuglofe ne volim bas puno, ali ovaj bi definitivno isprobala.

    OdgovoriIzbriši