ponedjeljak, 30. kolovoza 2010.

O puzevima na portugalski


Oko mene svi samo cekaju da dodje ljeto i sezona puzeva. Onih malih, ne mislim na one velike, vinogradarske koji spadaju u oblizeke francuske kuhinje. Ustvari pravilo glasi da se puzevi jedu u onim mjesecima koji u svojim portugalskim imenima nemaju - r - (maio, junho, julho i agosto).

Puzeva ima posvuda...po livadama, vrtnim ogradama i pocesto se nakon kise moze vidjeti ljude kako na obliznjoj livadi sa vrecicom pretrazuju travke. Moram vam odmah priznati da ja nisam skupila hrabrost i po principu - zatvori oci i otvori usta - probala ovu "delikatesu". Meni pred ocima samo njihova ticala i ne ide, pa ne ide.

Puzevi idu ruku pod ruku sa prepecenim kruhom i putrom, te hladnom pivom. Jedu se rukama il uz pomoc cakcalice koja ih vadi iz kucice ako vec sami nisu pokusali neuspjesni egzodus dok su se na laganoj vatri kuhali. Na velikom plamenu se ne smiju kuhati, jer se usokiraju i povuku u kucicu i onda ih je teze izvaditi van. Tako kazu znalci, pa ako lazu oni, lazem i ja vas.






Recept ide ovako...

2 kg puzeva

2 zlice maslinovog ulja

3 cesnjaka

1 luk

origano, lovorov list, piri piri i sol


Puzevi se isperu u dvije vode i stave na laganu vatru kuhati zajedno sa uljem, cesnjakom, zacinima...a sol se dodaje pri kraju kuhanja. Razlog - od soli se puzevi povuku. Nakon cca. 2 sata, puzevi su gotovi i spremni za posluzivanje...uz hladnu pivu.


2 komentara:

  1. Odličan post. Ja sam puževe jela dva puta u životu, ove vinogradarske o kojima pričaš, onako na saft, gulaš i meni je odlično. Ali ja volim i pileće želučeke, a po prilici je po mišićavoj strukturi to vrlo slično.
    Sad bih ja molila dodatno pojašnjenje. Naime uvjerena sam da bi mi se na ovaj način tek svidjeli, ali me zanima moraju li obavezno biti svježi i s kućicom ili mogu i očišćeni, smrznuti?

    OdgovoriIzbriši
  2. oprosti tadeja, tek sam sad vidjela pitanje...ne znam....ovdje nema ociscenih, samo friskih!!! ali uvijek se moze probati, ako imas negdje vec ociscene....

    OdgovoriIzbriši