četvrtak, 6. siječnja 2011.

O grahu i jecmu sa istocnjackim elementom...

Istocnjacki element je - azuki grah...al krenimo redom.
Nisam neki fan Nigelle Lawson, ali volim pogledati njene emisije - fotografije radi. Mislim da ima bolju snimateljsku ekipu nego sto su joj recepti. Ustvari mozda su joj recepti i dobri za otocnjacka nepca, al meni neke njene mjesavine nikako ne sjedaju, a i uzasava me kolicina secera u inim oblicima koju koristi. O poslijednjoj sceni u svakoj emisiji - gdje u pidjami u gluho doba noci otvara frizider i prozdire ostatke rucka-vecere, necu ni govoriti. U svakom slucaju taj detalj ne vidim ni kao cute, ni fancy, ni hoh, ni eto bas mi je to guba...
U zadnja dva tjedna redovno su na ovdasnjem programu za zene, kucanice i sve koji se tako osjecaju, prikazivali epizode bozicnog i novogodisnjeg sadrzaja, gdje je kreativnost snimateljske ekipe stvarno dosla do izrazaja. Ok, Nigella je pripremala jela koja su prikazana kao peace of cake. Kao stos je da dan ranije sve pripremis, a onda nabrzaka zgotovis dok ti razdragani prijatelji sjede u dnevnom, a ti se eto povuces u osamu kuhinje - jer bas je to ono sto ti treba...5 minuta meditacije uz miris dinstanog luka. Tko to pusi???????!!!!!
I tako je ona dva tjedna pripremala jednostavna jela, pecena janjeca rebarca i stosta drugog. Vise manje jelovnik koji kod mene ne bi prosao, al lampicama okicen stan me svakodnevno prikovao za kauc. I tako sam jucer napokon docekala poslijednju emisiju, gdje ona sprema neku instant, super turbo brzu juhu sa kobasicom, paradajzom..... da se pomocu nje, eto povrati medju zive nakon napornog bancevanja.
I onda sam ja danas da se povratim medju zive, skuhala grasinu sa ricetom uz obavezni dodatak tabasco sosa u dovoljnoj kolicini da mi otcepi sinuse za slijedeca 2 tjedna.

Za ovu zdjelu punu hrane za utjehu vam treba:

salica azuki graha

pola salice jecma

jedna veca mrkva

jedan persin

luk

cesnjak

lovorov list

maslinovo ulje

res prepecena dimljena panceta

Grah i jecam namociti dan ranije (za svaki slucaj, jer ja nikad nisam nacisto sa tim grahom koliko se to kuha, a ne kanim meditirati na njim cijeli dan). Na maslinovom zazutiti luk, dodati cesnjak i na kockice narezanu mrkvu i persin. Malo prodinstati i dodati grah, jecam i lovorov list. Dodati dovoljno vode da pokrije i jos malo. Povremeno mjesati i dodati vode ako treba. Nakon cca sat vremena - trebalo bi biti gotovo.

U tavici isprziti na kocke narezanu dimljenu pancetu i dodati po zelji. Tko voli pikantno, obavezno dodati tabasco sos...otvara sve zacepljeno...govorim o disnim putevima!


Bas me zanima dal bi Nigella i ovakvu zdjelu punu graha, prozdrljivo smazala u 2 iza ponoci... A mozda bi grah stavila izmedju dvije fete kruha uz dodatak kiselih krastavaca....

Usvakom slucaju - dobar tek!

Broj komentara: 8:

  1. Iako je sve, verovatno, samo gluma, i to cesto prenaglasena, ipak volim kada Nigella tepa hrani koju priprema. Mozda zato sto u svakodnevnom zivotu cesce cujem kako neko nesto ne voli, ili sto je mozda jos cesce za ove prostore, "ne bi ni u ludilu probao". Ali, da, slazem se da su joj emisije jako dobro "nasminkane", kao, uostalom i mnogi food bloggovi, gde su fotografije jestivije od mixa namirnica. Ipak, to nema veze sa ovom kombinacijom jecma i pasulja. Ja sam, zapravo, htela samo da kazem da je jecam u jelima moj, ne comfort, vec pre soul food i da mi se recept jako svidja:). sa zakasnjenjem, sve najbolje u Novoj godini

    OdgovoriIzbriši
  2. 'ajde, priznaj pošteno da si, poput mene, ljubomorna na nju ... žena stvarno fantastično izgleda, daleko bolje od one suhonjave Giade, kojoj ispada glava prevelika koliko se osušila, a k'o fol jede "klasične talijanske lazanje" .. hm, da.
    Od Nigellinih recepata redovno je u moju kuhinju uselio creamy potato gratin, ostalo pogledam tu i tamo, kao i sve ostale celebchefove. Mene fascinira njena kosa, leti na sve strane, nikad ju ne poveže, ja sam valjda jedina kojoj redovno kosa završi u tanjuru ako ju prethodno ne povežem. Na temu Nigelle ima i nekoliko simpatičnih parodija na youtube, recimo ova:
    http://www.youtube.com/watch?v=NKPwnf0UafI
    i ova:
    http://www.youtube.com/watch?v=L57BcmGB-E0

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja sam ceo Božićni serijal od Nigelle pogledala jednu noć dok sam dežurala iznad kreveta sina i bilo mi je lepo gledati... lepo uređeno, lepo okićeno, lepa fotografija... sve je delovalo opušteno i lepo... Ali od količine kalorija koje su izvirale na sve strane bilo mi je muka...
    Nego ova tvoja činijica mi je savrčena i sada bi mi baš prijala... volim takva jela :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Hihiihiii, ja volim Nigelle, ali ne obracam puno paznju na njeme recepte, vise to gledam kao show. Jako mi je lijepa i interesantna, ali naravno, tu su kamere, osvjetljenja, cijeli timovi... dobra zabava! Svakako mi je ljepse nju gledati nego Anu ;) iako je Ana kudikamo prirodnija. Skoro pa brutalno prirodna :)
    Sada si me podsjetila na jedan Nigelle slatkis kojim cesto odusevim goste. Postavicu post o tome.
    Inace, ovo jelo ti je izvrsno, vrlo slicno radim, samo proprzim dimljeni tofu sir jer ne jedem meso.

    OdgovoriIzbriši
  5. roman - hahahahah ma nisam majke mi ljubomorna, priznala bih bez ustrucavanja. mada bi mi bilo drago da i ja zivim od kuhanja/snimanja/pisanja recepata ....mada - nikad ne reci nikad!!!! tko je giada, nemam pojma, al cu istraziti. sto se snimatelja tice - oni su mi najbolji kako ju fokusiraju samo u gornjem dijelu + lice, a kad je snimaju oko frizidera kada u kadar ulazi cijelo tijelo, onda je sve sfumato.

    maslinka - meni je muka svaki puta kada u desert sipne 3 salice smedjeg secera+pola teglice meda+pola tegle golden sirupa...ah da i jos komadina putra...

    sandra - ovaj spek ide za ukucane koji jedu meso..:-))

    lozica - hvala i tebi takodjer!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. roman - odlicne su parodije, nisam ih do sad vidjela!

    OdgovoriIzbriši
  7. Jel' da su prave? ... lol ...
    Kako god okreneš ja bih voljela biti poput nje, ok, znam da nju dotjeraju prije snimanja, ali baš na snimkama djeluje kao da se upravo tako dotjerana ustala. Ja kad mijesim nešto ne znaš ima li više brašna na meni ili oko mene, a ona u crnom i raspuštene kose ... I što je najbolje, znam dosta muškaraca koji doslovno ginu za njom, ono, glavna im je fantazija da ih poljubi Nigella nakon što je polizala žlicu bilo čega.
    Inače, Giada je De Laurentis, pa na račun talijanskog porijekla prodaje rog pod svijeću Amerikancima.

    OdgovoriIzbriši
  8. Na žalost, nisam gledala ni jedan show Nigelle, ali sam čitala intervjue s njom. Počela se ovime baviti vrlo kasno, kada je imala preko 40. Ona je bujna i vrlo poželjna, veli da se privatno često ni ne počešlja, a show kao show, sve mora biti našminkano. Osim toga, ona je žena s teškim iskustvom - prije nekoliko godina umro joj je muž od raka, ostala je s 2 male djece, mislim da joj je i sestra oboljela od raka - sve to ljudima daje neku drugu kvalitetu i pogled na život, pa i kuhanje. Ana je alkićka, bez kućeta i mačeta i nema pojma o onome što trabunja, pa usporedbe ne može ni biti. Sviđa mi se Nigellina filozofija: kuhaj jednostavno, koristi sve moguće "shortcuts", zanemari kičasta ukrašavanja. No, ne mogu reči da sam previše kuhala po njenim receptima. Ovo što nam nudiš fino je jer volim i grah i ječam. Azuki je dobra promjena od standarda, ali danas malo ljudi uopće jede grah, a kamoli ričet. Šteta!

    OdgovoriIzbriši