srijeda, 20. travnja 2011.

O cudnovatim imenima i Makos Guba


Ako nesto ili netko ima cudno i nesvakidanje ime -  moj je. Postoje neka imena koja me privuku na prvu. Recimo, Kusadasi je moj uobicajeni izbor ako zelim reci da mi je svega dosta i da cu se odseliti u - Kusadasi. Nekad je bio i Djibuti. Dar-es-Salaam .... iz njega su mi uvijek izlazili brodovi u jednoj prastaroj igrici na Amigi. Sjecam se da sam sa bakom provodila sate cerekajuci se dok smo citale telefonski imenik u potrazi za cudnim imenima. Ako me sjecanje dobro sluzi, navodno je postojao neki smetlar na Gornjem Gradu grada Zagreba koji se zvao Trifun Kenjalo.

U potrazi za nekim receptom sa makom koji ce mi dati pravo sudjelovanja u igrici "Ajme, koliko nas je..", a cija je ovomjesecna domacica Jovana, naisla sam na ime koje se zalijepilo ko zvakaca guma.... Makos Guba....uopce nije bitno sto to znaci, bitno je da sam si ja zamislila nekog gubasticnog lika od 2 metra sa crnim brcinama, kariranoj kosulji i sirokim hlacama dok pokusava ubrzati korak na prasnjavom sokaku. Tipa Grga Veliki u Kusturicinom filmu "Crna macka, beli macor".
Kasnije mi se upalila lampica da bi makos bio mak, al ne nema veze. Recept je ionako madjarski, a madjarski mi je jedan od onih jezika koje smatram  da su dosli sa drugog planeta. Madajrski i Finski, zajedno.

Dakle, Makos Guba....sadrzava mak. Mak se tek odnedavno pojavio na policama ducana zdrave prehrane u Pt-u. U Brazilu je zabranjen. Za "svercanje" vrecice maka iz Hrvatske moze se dobiti konkretna zatvorska kazna. Stoga, dragi putnici u Brazil - suzdrzite se od maka!
Portugalci nisu neki ljubitelji maka. Ja tvrdim da se sa makom moras roditi da bi ga volio. On mora biti dio tvog djetinjstva, stoga ga oni ovdje koriste u manjim kolicinama, tek toliko kao estetski dodatak pecivima ili kruhu.
U ovaj madjarski desert ide toliko maka da ga se u nekim zemljama zasigurno moze smatrati ilegalnim kulinarskim proizvodom. Pa da krenemo...




Potrebno je:

1 francuz (hruh!)
500 ml mlijeka
20 gr putra
100 gr secera
med
korica limuna
malo ekstrakta vanilije
100 gr maka

Francuza od dana ranije, narezati na ploske cca 1.5 cm. Zagrijati mlijeko, secer, vaniliju, koricu od limuna i 10 gr putra. Ostatkom putra namastiti protvan u kojem ce se peci. Kada je secer otopljenu mlijeku, umakati ploske kruha i redati ih u namascen protvan. Kruh treba biti dobro natopljen, ali ne gnjecav. Staviti u predhodno zagrijanu rernu na 150C da se prosusi - 10 min. Izvaditi. E sad, paznja. U original receptu stoji da se pospe mak po kruhu, no kako ja nemam mljeveni mak, a bome niti mlinac za kavu, mak sam nakratko prokuhala u malo mlijeka i time posula kruh. Dodati 2 zlicice meda po povrsini i staviti u rernu na cca 5 min. Izvaditi i posuti secerom u prahu.
Kao velikom ljubitelju maka - jako mi se svidjelo!!!! Ukucani ce vjerojatno frknuti nosom, kao sto rekoh - sa makom se mora odrasti.




Sretan Uskrs svima i nadam se da ce vas Makos Guba uveseliti i svojim okusom podsjetiti na dane djetinjstva!


Broj komentara: 12:

  1. Obozavam mak i bas si me vratila u djetinjstvo i maminu i bakinu kuhinju, jako mi se svidja ovo a jajca su prekrasna. Sretan Uskrs!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. hvala sweet i tebi! a jajca su drvena i madjarska!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. odličan je Makos Guba ! :). Ja sam od onih koja sa makom nisam odrasla ali sam ga dolaskom u Zg i susretom sa prvom pravom makovnjačom poprilično zavoljela i teško da ću odbiti nešto sa makom. Ovu slasticu sigurno prihvaćam i prvom prilikom isprobavam !
    Sretan Uskrs i vesele blagdane tebi i tvojima želim !

    OdgovoriIzbriši
  4. DObar ovaj Makos Guba, a i onaj smećar Kenjalo, o bože, al sam se nasmejala:))) Ovaj receptić može dobro da posluži kad neko (kao ja) krizira od želje za makom, a nema vremena da priprema kojekakve zezalice:) Odlično! Srećan Uskrs i svako dobro.

    OdgovoriIzbriši
  5. Stvarno ne znaju sto bi s makom. Kd smo bili prije 2 godine u Ceskoj samo su frktali nosom na sve one divne kolace s makom. No, kaj se moze...ostane vise za nas. Sretan vam Uskrs nadam se s ljepsim vremenom

    OdgovoriIzbriši
  6. E genijalna si, odlican post!
    Iako sam od malena okruzena makovnjacom, mak sam pocela da jedem nedavno i obozavam ga.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ima nas još koje zanimaju neobična imena i prezmena. Kada sam došla živjeti u Knin susrela sam se sa dosta za mene novih i neobičnih imena i prezimena. neobično mi je ime: Jandre, Joso, a i danas se sjećam prezimena pout: Zaklan, Jazvin,...
    Ovo je dobar i zanimljiv kolač baš za nas koji smo usamljeni u svojoj ljubavi za makom, kao što je kod mene u kući!

    OdgovoriIzbriši
  8. Bas si me nasmejala :)
    Zanimljiv kolac...

    OdgovoriIzbriši
  9. Zanimljiv podatak, nisam znala da se mak negdje smatra ilegalnim. Dopada mi se, ali i nisam obožavatelj maka, mada između orehnjače i makovnjače biram makovnjaču.
    Asocijacije su ti izvrsne, volim kada ljudi imaju mašte. Kakav li je bio taj smetlar Kenjalo? U Hercegovini, i istočnoj i zapadnoj, ima stvarno ružnih perezimena.

    OdgovoriIzbriši
  10. Draga Lusitanija, želim ti srećan Uskrs i praznike!
    Prelepa priča kao i svaki put. Ja takođe nisam znala za ilegalu kojoj mak podleže. E, čudni su ti Brazilci. Obožavam mak. Zabeleženo!

    OdgovoriIzbriši
  11. Mi piacciono i semi di papavero, questo dessert deve essere buono!

    OdgovoriIzbriši
  12. Che meraviglia! Dev'essere di un buono... le uova sono favolose così colorate!! Un abbraccio e buonissima serata

    OdgovoriIzbriši