utorak, 19. travnja 2011.

U portazi za ...i kuglice od rogaca




Oduvijek me privlacio istok. Bilo da je Indija ili Kina ili Jordan...Bhagavat Gitu sam procitala u ono doba kad se trazimo i kad nam je fascinantno sve van vlastitog dvorista. Sjecam se da sam jednom i otisla sa prijateljicom u jedan Hare Krisna centar na popodnevne aktivnosti il kako god da se to zove. Nije me se bas dojmilo. Nisam se osjetila ko doma. Nekako i uz najbolju volju i otvoren um...sve mi je to naginjalo na pranje mozga i sluzenje lokalnom liku koji se eto, sreca po njega, nasao kao lokalni sef.  Tako nekako se sjecam tog iskustava od prije dvadesetak godina. To naravno ne znaci da negiram pozitivu samog pokreta. Onda kasnije sam igrom slucaja upoznala ljude iz Sai Babinog centra. Oni su mi vec bili blizi. Svjetovniji, u koegzistenciji sa realnoscu. Mislim, nikako se nisam mogla zamisliti da odem u neku pecinu na Sljemenu i tamo mantram i jedem bobice.

Knjiga koja me pratila na zivotnom putu do danasnjih dana, nekad vise koristena, nekad manje, ovisno o nevoljama u kojima sam se nasla jeste - Sai Baba govori zapadu. Vec davno sam shvatila da jedna od mojih najvecih mana u ovom zivotu jeste - nestrpljenje i da je ucenje strpljenju jedna velika lekcija koju trebam savladati. Jedan od djelova knjige koji stoji u mojoj glavi kaze: " Sve ima svoje vrijeme. Ne mozes mirisati nerascvjetani pupoljak i ocekivati da mirise. Ne mozes musti tele i htjeti ponijeti mlijeko kuci. Ne mozes od steneta ocekivati da vec s dva mjeseca bude pas cuvar. Sve ima svoje vrijeme. Svemu je potrebni njegovo vrijeme za vlastiti razvoj. Ako djelujes protivno vremenu, ili ces pretrpjeti neuspijeh ili ces morati uloziti mnogo vise snage nego kada bi docekao pravi trenutak. Zato djelovati u pravo vrijeme i sa njime, zaci djelovati u dhrami, ispravnosti. Strpljenje i cekanje, sol su zivota... ..Vjezbaj se u strpljenju. Nauci se cekati. Obuzdaj svoju nestrpljivost jer ona je jedan od tvojih najvecih neprijatelja. Nestrpljivost, naime, ne dopusta nicem da sazrije. Nestrpljenje ne daje nista, a svemu oduzima vrijeme potrebno za razvoj....Prilagodi se zlatnom ritmu zivota i sve ce ici lako i biti okrunjeno uspijehom." Jos uvijek pokusavam.

U Lisabonu sam otkrila restoran koji dijeluje u skopu ISKCON-a (International Society for Krishna Consciousness). U relativnom centru grada - onom poslovnom, smjestili su svoj centar unutar stare gradske kuce, totalno neprimjetno. Samo na zvonu stoji mali papiric.




Ulazi se kroz teska, starinska vrata i u prizemlju je smijesten sam centar. Cist i uredan. Namjestaj svijetle boje, nimalo pretenciozan, bambus i ratan. Kroz zavijese se probija sunceva svijetlost. Na malenom oltru cvijece. U kisne, zimske dane ovaj prostor se koristi kao restoran.
Iz jedne od prostorija ulazi se u dvorisni prostor. Mir i tisina. U sjeni stabala, ptice pjevom upotpunjuju idilicnu sliku. Jednostavan vrtni namjestaj i ciste prostirke cekaju 12.30 kada pocinje sluzenje rucka. Na menu je svakoga dana jedno glavno jelo, juha, napitak i desert. Menu se mjenja ovisno o godisnjem dobu i svjezim namirnicama.

Sjecam se, kad sam prvi puta dosla ovdje, koliko me iznenadio profil samih gostiju. Poslovnjaci u odjelima koji su ovdje odlucili provesti svoju pauzu za rucak, obitelj sa djecom i grupice prijatelja raznih zivotnih dobi. Svi u potrazi za zdravim ruckom i prijatnim osmjehom. U ovom vrtu kao da je vrijeme stalo. Tek negdje u daljini cuje se vreva automobila. Prednost stare gradnje....

Posluzuju nam finu juhu od raznog korjenastog povrca, za glavno jelo povrtni sushi i sabji od slatkog krumpira, kukuruza, spinata, mahuna i tofua, napitak od hladnog caja i za desert bombice od rogaca i kokosa. Taj me desert odusevio, a i rogac volim. Onako, dosao je kao finale zdravog rucka. Kavu od zitarica nisam probala.



U 5 popodne sam konstatirala da sam jos uvijek sita, iako sam jela samo "travu" u podne.

Recept za ovaj jednostavan desert dala mi je simpaticna djevojka iz Ukrajine koja je, pretpostavljam, u centru na proputovanju. Kalinda, hvala jos jednom!





Za 12 vecih komada potrebno je:

1 salica kokosovog brasna
1/2 salice mljevenog rogaca
4 pune jusne zlice kondenziranog mlijeka
sok od jedne mandarine (moj dodatak)


Svi sastojci se umute i oblikuju kuglice, koje se zatim uvaljaju u kokosovo brasno. U sredinu sam dodala jedan badem.

Dobar tek i budite strpljivi!


Broj komentara: 12:

  1. fantastične kuglice
    jako mi se sviđa ovaj post, tim više što sam i sama jaaako nestrpljiva, ali trudim se... :)

    OdgovoriIzbriši
  2. predivan post kao i svi tvoji do sada. Kuglice su me ousevile i mislim da cu ih vec sutra (ako bude srece) isprobati. daj mi samo reci koje kondznirano mlijeko jer ih ima vise vrsta ili je svejedno. joj, savrsene su!

    OdgovoriIzbriši
  3. Volim i ja rogac!!kuglice su jednostavne,a nadam se jako fine,oh vec sam se uzivila u degustaciju!!
    Imas divne zapise sa svojih putovanja !!!:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Wow, prekrasna priča, prekrasne fotke, baš sam oduševljena :) Dopada mi se taj svijet koji si nam približila, a sigurna sam da ga većina nije imala prilike upoznati (kao ja, primjerice) :)
    Budući da obožavam rogač, ove kuglice su savršene, a dodatak soka od mandarine čini ih baš posebnim, kao što je i cijeli ovaj post :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Odličan post ! Sa zanimanjem sam ga pročitala , i mene zanima istok i često istražujem taj nikada dovoljno istražen a jako zanimljiv dio svijeta. Kuglice od moga omiljenog rogača su odlične i jako lijepo izgledaju !

    OdgovoriIzbriši
  6. sweet - ja sam koristila obicni, nije neke posebne marke. bitno je da je onaj bijeli, a ne smedji koji je vec predhodno ukuhan, jer takav poprima okus karamela.

    drage moje, drago mi je sto vam se dopalo i hvala sto ste ostavile trag, tako da znam da ima smisla to sto pisem :-)).

    OdgovoriIzbriši
  7. e hvala ti, imam onaj sa 10% masti, valjda ce biti ok:)

    OdgovoriIzbriši
  8. sweet - da, evo provjerila sam i moj ima 10%, i salica je 240 ml

    OdgovoriIzbriši
  9. bio bi mi nuzno potreban zdravi rucak u sjeni stabala i rado bih dosla po komadic mira...opustila sam se instant uz ovaj post - hvala ti.

    OdgovoriIzbriši