Cesto u svojim food bauljanjima internetskim bespucima, otrcim do foodgawkera. Tamo kliknem na najnovije, te nakon kraja stranice zavirim u popularne recepte. Vec neko vrijeme obracam paznju na boje jela koje ljudi objavljuju. Ne dovodim u pitanje ni okus, ni cesto vrlo primamljiv izgled hrane - samo vecina jela je u smedjim tonovima. Tu i tamo nadje se neka crvena jagoda ili tresnja koja sramezljivo izviruje iz kolaca ili sladoleda. Zeleno je u sluzbi dekoracije. Persin ili pesto uz spagete. Jedu li ljudi zeleno pitam se. Ili zeleno ne izlgeda lijepo nakon kuhanja? Ipak mi se cini da se zeleno izgubilo negdje u navali bijele, smedje i zute boje. Tu i tamo neka zelena paprika ili list dva zelene salate ugledaju svijetlo dana, posluzeni kao dodatak nedjeljnom rucku. Onda kada se jede pileca juha, pohano meso i pire i...eto je zelena salata. Ne kupujemo li kivi zato jer je skuplji nego jabuka? Ili zato jer nemamo naviku? O kelju, poriluku i zelju da se i ne govori. Ok, desi se tu i tamo u nekom trenutku inspiracije u hladnim zimskim mjesecima da se i oni nadju na stolu, sto je naravno odmah popraceno frktanjem nosa izgladnjelih ukucana. Nije da su izumrli poput T-rexa, ali ako ne mora, bolje da ih nema.
O portugalskim juhama, vec sam u nekoliko navrata pisala. Drugacije su nego nase, balkanske. Gotovo uvijek imaju pasiranu povrtnu bazu u koju se onda dodaju razni lisnati dodaci. Nasjeckani listovi spinata, rastike, dragusca ili listovi repe (nabiça). Upravo te listove sam nakon nekoliko godina promatranja odlucila kupiti. Nije da su jeftini, skuplji su od spinata. Listovi repe se u nas ne koriste, zar ne?
Listovi osim svojih vlakana koji povoljno djeluju na probavu, sadrze i visoke doze vitamina A, C i B kompleksa. Ugodnog su okusa, a dok su sirovi podsjecaju po okusu na mlade, crvene rotkvice. Pomalo pikantnog i osebujnog okusa koji osvjezava. Debeli dijelovi se odstranjuju, te se koristi samo lisnati, njezni dio lista. Osim u krepkim juhama, ovi listovi koriste se uz krumpir i ribu - kao nasa blitva, ili pasirani kao spinat.
Vrlo popularna juha zove se - sopa de nabiças - i za nju je potrebno:
2 tikvice
2 mrkve
1 repa
1/2 luka
1 veci krumpir
svezanj listova repe
maslinovo ulje
sol
Na maslinovom ulju zazutiti luk. Na kolutove narezati mrkvu, te lagano prodinstati. Nakon par minuta dodati na kolutove narezane tikvice, repu i krumpir. Ostaviti da se kuha dok ne omeksa. Propasirati i dodati narezane listove repe. Ostaviti da se kuha na laganoj vatri cca 15 minuta ili dok listovi ne uvenu.
Ako ste se kojim slucajem probudili avanturistickog duha, i u vama buja ona iskonska znatizelja za necim novim, ucinite ovako: ogulite i narezite manju jabuku, listove repe narezite na rezance, iscijedite pola limuna i dodajte pola zlicice meda. Malo vode...i miksajte dok ne dobijete ovo:
Po zelji dodati kockice leda. Okus ce vas iznenaditi, a tijelo zahvaliti....i za kraj sto bi Mr.Spoc rekao - "Live long and prosper!"
Moram priznati da mi se jako sviđaju tvoji prijedlozi,vrijedilo bi probati i uživati u ovim zdravim namirnicama, odlično!
OdgovoriIzbrišiLijep pozdrav:)
Pridruzujem se .I posebno mi se svidja ova supica;).I ona prva fotka je predivna.Koje opustanje sa svim zelenim bojama okolo:)
OdgovoriIzbrišiOdlična mi je i juha i ovaj zdravi zeleni napitak. Slažem se s tobom, kod nas s enaprosto nedovoljno kuha sa "zelenjem" i imam osjećaj da se zazire od ovakvih zelenih shakeova. Nažalost.
OdgovoriIzbrišiI juha i napitak su odlični ali juha je definitivno moja ! Obožavam povrće , pogotovo zeleno, i uživam i njemu u juhama, varivima, salatama, ali na napitke se tek moram naviknuti, nikako da probijem led.
OdgovoriIzbrišiBrakna - probi led, ako ti se ne svidja uvijek mozes baciti u wc skoljku.
OdgovoriIzbrišiDzoli - prva slika je iz Sarajeva, vrelo Bosne :-)) i doista je predivno biti tamo i gledati oko sebe!
Tamara i Zondra - :-))
Volim zelenilo kako na tanjuru tako i oko sebe..fotkice su ti savršene i sve govore..prelijepo:)
OdgovoriIzbrišiprimamljivo do besvijesti!!!!!
OdgovoriIzbriši