utorak, 12. srpnja 2011.

O mirisima jutra i starinskom pekmezu od rajcica/paradajza



Jedno od onih jutara kada sve mirisi na jesen. A trebalo bi na ljeto. Svijetlo sivi oblaci lijeno se vuku nebom. Vjetar svojim nevidljivim prstima mrsi obliznje krosnje maslina, a dosadna kisa koja samo sipi, ne prestaje. U zraku nedjeljni mir i miris presusene zemlje koja zudi za solidnim potopom. U covjeku takvo jutro budi neku sjetu koja se sakuplja i poprima oblik njezne kugle negdje u predjelu grudi. Ne, nije to tuga ni zalost. Tek genetski zov koji se prisjeca tko smo, sto smo i odakle smo. Ako sklopim oci i naslonim se na kuhinjsko okno prozora, pred ocima mi igraju sokaci ravne Slavonije. Visoka ulazna vrata za jednostavnim valovitim ukrasom na vrhu. Miris svinja, stala, slame i kokosje svadje. Izmedju prasnjave ceste i ulaza - presuseni kanal koji u jesenjim mjesecima postaje dom obitelji zaba.

U djetinjstvu sam nekoliko puta posjetila Slavoniju. Neko selo cijeg se imena danas vise ne sjecam. Ali sjecam se tezine perine koja me grijala tijekom noci. Sjecam se jednostavnog kreveta uz prozor i mirisa nekog, toliko drugacijeg od svega sto sam do tada poznavala. Sjecam se i nekoliko dana provedenih u obliznoj seoskoj skoli. Dan ili dva. I igre na malenom igralistu iza skole.

Onda otvorim oci i vidim ponovo masline i konje koji pasu u daljini. Sa moga prozora pogled je drugaciji. Sve je u miru. Poneki auto prolazi u daljini.. neki susjed podize rolete i remeti tisinu.

Nemam nista drugo za reci, vrijeme je dorucka. Rado bih posjedovala omanji Herendov porculanski set u plavicastom tonu, pa da vam na njemu posluzim dorucak. Onako kako se ranih godina proslog stoljeca radilo u svakoj dobrostojecoj Austro - ugarskoj familiji. Na bijelom stoljnjaku, ustirkanom i mirisljavom. Al nemam ni Herenda, ni stirkanog stoljnjaka...stoga, posluzite se pekmezom od rajcica sa pinjolima, ovako kako jest.



Potrebno je:
1 kg zrelih rajcica
400 gr secera
1 stapic cimeta
naribana korica 2 narance
saka pinjola

Rajcice potopiti u vrucu vodu i skinuti im koru. Narezati i staviti da se kuhaju zajedno sa secerom, cimetom i korom narance. Kada sok ispari i poprimi gustocu pekmeza (oko sat vremena kuhanja), dodati pinjole. Ova kolicina je dovoljna za cca. 3 teglice od 2.5 dcl. Kao i pekmez od bundeve, ovaj se jede ili uz komadice sira, ili uz kreker. Definitivno nije tip pekmeza za namazat na kruh i putar.








Broj komentara: 12:

  1. ovo je fenomenalno, jako volim ovakve varijante pekmeza sa namirnicama koje inače spadaju pod savory odnosno "slano" :) Podsjeća me na chutney od jabuka ili manga. Mogu si misliti kako dobro prija uz sir i krekere! Baš sam danas radila ono Majino slatk od luka, super su mi takve kombinacije. Jako lijep recept i fotke!

    OdgovoriIzbriši
  2. Pa da Tamara dobro si primetila..Englezi prave chutney od paradajza koji je bas tako..sladak:)Oni cak imaju i neke sosove od paardajza koji su slatkasti;)
    Elem odlican post.Cuh da je kod vas bas ugrejalo..valjda ce rasterati te oblake;)

    OdgovoriIzbriši
  3. tamara/dzoli - drago mi je da vam se dopada, probajte.

    dzoli - kod mene nije ugrijalo, na brdovitom balkanu jest :-)

    OdgovoriIzbriši
  4. Baš famozno a stvarno miris pravih domaćih pomidora ne može ništa zamijeniti.

    OdgovoriIzbriši
  5. S obzirom da smo ludi za pumidorima i za osobne potrebe nas troje sadimo oko 150 sadnica pumidora, obavezno ću isprobati ovaj pekmez. Pa namazati na krekere, milina!

    OdgovoriIzbriši
  6. Fotkice su savršene,a ovaj pekmez od rajčica vjerujem da je preukusan,rado bih se počastila vjeruj mi..veliki pozz:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Recept je jako dojmljiv i zvuči skroz interesantno, nisam nikada probala takvo nešto, ali ova prenesena atmosfera Slavonskog jutra je nešto posebno u što sam se apsolutno uživila i uživala u tekstu u punom smislu..

    OdgovoriIzbriši
  8. Jako lijep post,...izgleda primamljivo i slasno!! Pozz sa mora! Annie

    OdgovoriIzbriši
  9. Ovo moram probati jer ukus baš i ne mogu zamisliti.

    OdgovoriIzbriši
  10. ne volim pekmez od rajcica, ali bogami volim tvoje postove. ljekoviti su.

    OdgovoriIzbriši
  11. Volim i ja osjetiti miris jutra, koliko god nisam ranoranilac toliko mi je drago kada se dignem ujutro ranije i uživam u tim mirisima.
    A onda na doručak, na pekmez od rajčica , fenomenalan ! A kako tek dobro izgleda.
    Ja sam ovo ljeto po prvi put radila pekmez od rajčica ali u jednoj drugoj kombinaciji, objaviti ću :), a i ovaj ću sigurno isprobati, sviđa mi se 100% :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Originalno. Specialiteta, ki jo je treba isprobat.

    OdgovoriIzbriši