utorak, 6. rujna 2011.

Kao brzo i kao jeftino ... rucak za 5 minuta, kao kod Jamie-a





 
Prije nekoliko tjedana na jednom ovdasnjem tv programu pocelo je emitiranje "Jamie's 30-minute meals" by Jamie Oliver. Uredno snimam i pregledavam kada imam vremena. Nakon nekoliko tjedana te fanaticne aktivnosti, jer naravno, nedobog da me netko trazi od 19.45-20.30, dizem ruke od svega. Da, drag mi je i simpa i nadasve cijenim njegovu strast u pokusaju mjenjanja prehrambenih navika pretile nam Europe, no, priznajem ne nalazim se u vecini njegovih recepata.
Pa krenimo redom. Jamie u 30 minuta sprema veceru od najcesce 3 slijeda. Glavno jelo, salata i desert, ili glavno jelo, pice, salata ili juha, glavno jelo, salata, shvatili ste, zar ne?

Neko vrijeme sam zivjela u Engleskoj i iskusila skupocu hrane. Namirnice koje mi uzimamo pod zdravo za gotovo (ovisno o podneblju gdje zivimo, naravno) u Engleskoj su skupe. Voce, povrce, tjestenina, riba...Meni se cinilo sve skupo, preskupo. O tome da nista nema okus, necu ovoga puta. I tu dolazimo do zamjerke broj jedan. Cijena. Cini mi se da je program napravljen za ljude dubljeg dzepa. Nije da se jedu skampi i jastozi svaki dan, ali .... Konkretni komad mesine + set gljiva raznih + pakiranja dva mascarpone sira + vrhnja ko u prici + ... . Sve u svemu ne kuzim tko takva jela sprema nakon dolaska sa posla u 19.30. Osim ako nije proveo dobar dio poslijepodneva u ducanu prebiruci po policama. Ah, da, naime, idea vodilja cijelog programa jest - dodjes doma mrtav, gladan i onda spremas u roku 30 minuta finu veceru za familiju.

Zamjerka broj dva jest cinjenica da se u 90% glavnih jela koristi pecnica. Koliki bi mi trebao stici racun za struju na kraju mjeseca, ako 5 dana u tjednu palim pecnicu? Bilo za rostiljanje ili za pecenje? Iz Elektre bi mi vjerojatno poslali posebnu zahvalnicu na kraju mjeseca.

Da samo ne gundjam, pohvaljujem zamjensku upotrebu svijezih mirodjija za sol. Ali opet, koliko vas ima doma kredenc sa bazilikom, origanom, mazuranom, mentom, majcinom dusicom i timijanom, tik tamo na dohvat ruke? Meni jedva da menta uspije na suncanom balkonu. O ostalom samo sanjam. Ili kupim tu i tamo u ducanu kad me spopadne bolesna nada da ce ipak ovaj puta biti drugacije i da ce mi mazuran prezivjeti dulje od 5 dana. Vi koji imate vrt iza kuce, na vas se ovo ne odnosi.

I tako sam ja neki dan, prikljestena vremenskim tjesnacem u roku od par minuta spremila rucak. Da biste ovo spremili morate kako kaze Jamie staviti svoj mozak u okvir - obrok za 30 minuta -. Ukljucite grijac za vodu, ukljucite pecnicu na max, upalite plin (sala, nema pecnice, a grijac za vodu moze). Na meniju je ljetna tjestenina.



Potrebno je:
250 gr tjestenine tipa penne ili makaroni
100 gr dimljene pancete
150 gr graska
3 cesnja cesnjaka
tvrdji sir tipa pecorino ili parmezan
maslinovo ulje
persin

Pancetu poprziti na malo maslinovog ulja. Dok se przi dodati cesnjak, neoljusten, ali jednim udarcem zgnjecen. Kad se isprzi staviti sa strane. U zavrelu, posoljenu vodu sasuti grasak (smrznuti u mom slucaju) i tjesteninu. Kad je gotova tjestenina, gotov je i grasak. Prebaciti u tavu gdje se isprzila panceta, pa sve zajedno na laganoj vatri izmjesati. Po potrebi dodati malo maslinovog ulja. Na kraju naribati sir i nasitno narezati persin, te sve zajedno promjesati.


Broj komentara: 16:

  1. kakve fotke... ufff...dobre dobre... (mislim na prijašnjim postovima). moram pomalo i postove pročitat, recepte pogledat, but daddy like it! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Pre par godina Jamie je posetio Novi Zeland i imala sam sa mamom priliku da ga vidim u jednoj knjizari.Mogu ti reci d aje sarmantan kao i na TV.Narocito u lila puloveru.Mama ga je jos pitala da li mzoe d aga usvoji:))
    On zaista pravi divne stvari;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja se nekada sita nasmejem gledajući kulinarske emisije, a ovde ih sada ima dosta. Brzo, jeftino, zdravo e to je super. Nisam od onih koji vole da spremaju čim uđu u kuću, pa obično sve spremim dan unapred za nekoliko dana, a pasta i stvari koje se odmah serviraju se spremaju za vikend. Kuvano tokom nedelje, vikend za eksperimentisanje. Ova pasta ti je sjajna, samo što se meni nekad grašak kuva sat vremena, a nekada bude gotov za 10 minuta i to od istog proizvođača. Bilje obično srežem kratko i stavim u malu čašicu sa malo vode, pa u frižider. Tako traje i po 7 dana. Čak sam ga i zamrzavala iseckanog u teglici. Nije to najbolji način, ali se barem ne baca.

    OdgovoriIzbriši
  4. Obožavam tjesteninu s graškom i pancetom.

    Za razliku od tebe, mi iz Engleske nosimo uspomene kako je hrana jeftinija, a samo je meso skuplje. Doduše, oni imaju i puno veći standard nego što je ovdje, tako da si to mogu priuštiti.

    Jamie mi je jako simpatičan i općenito volim engleske emisje poučnog karaktera jer oni imaju izraženu sposobnost objašnjavanja i svojim načinom govora me uvijek zainteresiraju da pratim emisiju do kraja. Čak znam uloviti da gledam car tuning ili nešto slično što me inače ne zanima :D

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja baš volim Jamiea. Jako mi je simpa i ona malo kao fuflja ma baš mi je super.

    OdgovoriIzbriši
  6. Fotke su ti čarobne, prava umetnička dela a klopa baš po mom ukusu :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Radila sam već nekoliko Jamiejevih recepata iz knjige At home with Jamie, i svi su mi jako svidjeli. Već sam ranije čitala negativne komentare na ove recepte za 30 min.
    Ja imam začinsko bilje na balkonu, ali samo s proljeća i ljeti (bosiljak, mažuran, timijan, kadulju, peršin, ružmarin i vlasac), uglavnom mi preživi sve dok ne odem na odmor. Ove godine sam ostavila one kapaljke koje se spoje s flašom vode, pa su donekle ostale žive - iako mi je na balkonu nekad kao u paklu. Osim ružmarina i kadulje, ostale ne prežive nikad zimu.
    Prekrasne slike odličnog ručka

    OdgovoriIzbriši
  8. Hahaha..slazem se vecinom,jedino ovaj dio sa mirodjijama..imam ih sve nabrojane na terasi :-)

    OdgovoriIzbriši
  9. Ja začine na terasi nemam, jednostavno ne mogu da ih odrzim, ma koliko se trudila uvek uvenu.Odličan recept ja leti testo preferiram, bas zato da ne palim svaki čas rernu.
    Inače mi pomalo te kulinarske emisije idu na živce, ima ih kod nas na tv 1000.Ali Jamie mi je super.

    OdgovoriIzbriši
  10. Da dobro kažeš i za mne ja brz obrok ili pašta ili neki lagani rižoto a ne neki ručak s sto padela.

    OdgovoriIzbriši
  11. Obrok a la moji brzinski:)))
    Prepoznavanje!
    Namsijala se, zabavila, jer ti si zabavna, mastovita i inspirativna!

    OdgovoriIzbriši
  12. Potpisujem sve što si u postu nabrojala:) Jamie mi je inače baš simpa, pratim njegove emisije, ali iskreno rečeno sam vrlo malo njegovih recepata isprobala.
    Tjestenina ti izgleda fantastično, a fotke prosto očaravajuće!

    OdgovoriIzbriši
  13. Meni je Jamie super, al nisam se pronašla u njegovim receptima. Nekako mi ne pašu, pa vjerujem da je mission impossible napraviti večeru od tri sljeda za pola sata. Imam na balkonu mentu, ružmarin, bosiljak, lavandu i čili papričice. Pokušat ću ih prezimiti u stanu ;)

    OdgovoriIzbriši
  14. :)) ja redovno citam Mail on Sunday Online i bas je prije nekoliko mjeseci bila kritika Jamievih emisija '30 minutes mals', naime pucanstvo se zalilo da nema sanse da za 30 min skuha to sto Jamie preporucuje, a cak su i profi kuhari jedva stizali, ako te zanima clanak:
    http://www.mailonsunday.co.uk/femail/article-1342750/Cooks-slam-Jamie-Olivers-30-minute-meals-recipes-HOUR-make.html

    http://www.mailonsunday.co.uk/femail/food/article-1344521/Jamie-Oliver-30-minute-meals-Youre-pulling-fast-one.html

    Upis!:))
    O ostalim aspektima da ne govorim (dostupnost i sl.)

    OdgovoriIzbriši
  15. Volim Jaimea, imam dvije njegove knjige i nabavit ću još, sviđaju mi se te kuharice. Jedno se vrijeme na našoj tv stalno vrtila jedna njegova emisija koju sam pobožno pratila :) Sviđa mi se ovaj recept, i sama često radim tjesteninu, podložna je svakojakim kombinacijama i ovakvi su mi ručkovi najdraži, a ponekad slično jedem i radim i za večeru.

    OdgovoriIzbriši
  16. Jamesovi recepti su najbolji i cesto pravim jela po njegovom receptu

    OdgovoriIzbriši