srijeda, 1. veljače 2012.

O ukusu se ne raspravlja...kumquat i djevojka sa tetovazom zmaja (svedska verzija)




Nekoliko dana razmisljam kojom pricom da pocastim moj novootkriveni plod. Jer doista je toliko poseban da zavredjuje posteno predstavljanje. I onda me put nanese na video snimku jednog intervjua, sa glumcem, ciji sam film nedavno pogledala....i pogledala...i pogledala...i platila zakasninu od par dana. No, necu o filmu, nego o glumcu - muskarcu.

Moj se ukus pocesto razlikovao od ukusa djevojka/zena oko mene. Pavokosi ljepotani tipa Tristana nikad nisu visoko kotirali na mojoj ljestvici. Ja sam vise Michael Corleone/Jack Sparrow tip uz obavezno dodatni plus ako se u kombinaciji nadje i inteligencija Hannibala Lecter-a. Ipak njegovi gastro izleti nisu mi zanimljivi.
Kada sam jednom prilikom, prije par godina, javno pohvalila interesantan izgled tadasnjeg (a mozda i ponovnog) ruskog predsjednika, nisam naisla na sveopce odobravanje mog izbora. Danas doticnog ne simpatiziram previse, nekako mi ova botox faza ne lezi. Takodjer sa neskrivenim obozavanjem odgledam svaki film Gabriela Byrne-a. Ne javljam se na telefon, ne idem na WC, ne zvacem .... samo buljim.

Dakle ja bih pala na, diplomatskim rijecnikom receno - nekonvencionalnu ljepotu. Pomalo ruznjikavost cak! Tijekom svog zivota dosla sam do zakljucka da su pomalo ruznjikavi, pardon, nekonvencionalno lijepi muskarci - daleko zanimljiviji od pustih latino zavodnika. Dok ce ovi potonji izazvati reakciju - "molim te budi samo lijep i suti" nakon par sati provedenih u zagusljivom separeu, ovi nekonvencionalni ce izazvati reakciju "molim te pricaj, ja cu samo biti lijepa i sutjeti". Nema nista zvodljivije od interesntnog sugovornika koji se ne libi reci sto misli , a u isto vrijeme ne pretace iz supljeg u prazno.
Da, priznajem, rijetki su danas likovi koji imaju dovoljno senzibiliteta, a da nisu gay, kucnog odgoja i zdrave samodopadnosti. Cini mi se da su izumrli oni istinski avnturisti, koji zive avanturu zivota - radi zivota, a ne radi uredskih prica nakon 5 u lokalnoj birtiji.

Trazi se muskarac koji ce ulaskom u prostoriju ostaviti svoj suncani trag, ne pretjerano lijep, sa britkim smislom za humor, kvalitetnim zivotnim iskustvom bez histericne prtljage. Trazi se muskarac koji ce u ustima ostaviti svijez, limunkasti, ne pretjerano sladak okus, okus koji ce na prvu izazvati odbojnosti, na drugu ushit i iznenadjenje, a na trecu zelju za jos. Druzenje pocinje doruckom, a film definitivno preporucam i to u originalnoj, ne hollywoodskoj verziji. Ustvari preporucujem cijelu trilogiju.

                                                                            * * *

Kumquat se nasao na mom stolu, sasvim slucajno, kao poklon donesen sa juga Portugala, iz Algarve-a. Na prvu sam mislila da su neke male, genetski poremecene mandarine, dok mi se nije objasnilo o cemu se radi. Do tada sam ovo voce vidjala po samoposluzi, u malim kolicinama, po cijeni od 12 eura kilo. A kako ne izgleda dovoljno zanimljivo - nikad nije zavrsilo u mojoj kosarici.







Kumquat je jedino citrusno voce koje se jede sa korom. Kora mu je slatkasta, a jezgra gorka. U nutrini se skrivaju 2-3 omanje kostice. Na prvu, izazvati ce odbojnost, na drugu, vec slijedeci trenutak, iznenadjenje kad se slatki sok raspe po jeziku, a na trecu....usprkos usnama koje bride od cudnovatog ukusa gorcine, ruka ce krenuti po jos. Gorak okus ostavlja suprilni trag jos dugo u noc.

Za pocetak jednog posebnog prijateljstva, uz kavu, sa malo mlijeka i prepecenac, uz dobro jutro - posluzujem ti slatko od kumquta, dovoljno nesvakidasnje i intrigantno da potaknem zelju za jos.







Potrebno je:

12 plodova kumquata
180 ml vode
1 zlicica skrobnog brasna
200 gr secera



Plodove oprati i narezati na kolutove. Vodu sa secerom zakuhati i dodati zlicicu skrobnog brasna. Promjesati i dodati narezane kolutove. Kuhati oko 30 minuta dok kumquat ne omeksa. Prebaciti u steriliziranu staklenku.




Broj komentara: 17:

  1. Izronila sam samo da kažem MLJAC! :)
    O da i svakako, znam o čemu pričaš! :)
    Na citruse se palim gotovo jednako kao na nekonvencionalnu mušku ljepotu s bonusom, uz pokoju iznimku :)
    Trilogiju upravo odlegala tri subote za redom, nakon dugo vremena nešto što sam baš čekala, nije se moglo dogoditi da propustim.
    O fotkama i receptu moram ili .... ;)
    Odoh sad natrag, ne znam kaj mi je, ništa mi se ne da, ali bude valjda prošlo :)

    OdgovoriIzbriši
  2. slaažem, se, nekonvencionalna ljepota je daleko zanimljivija, nekonvencionalni muškarci također, ima tako nešto intrigantno u njima, i s njima nikad nije dosadno. moji dosadašnji su bili nekonvencionalni, a i sadašnji je takav, a meni je baš prekrasan. :)
    Kumkvat viđam po supermarketima, ali moram priznat da me nikada nije privukao da ga baš idem kupiti. Možda sam promijenim mišljenje jer po tvojim opisima zvuči finiji od svih ostalih agruma (planiram već neko vrijeme naranče u pikantnom sirupu, pa nikako)
    p.s.:tk sam ti uspjela prošli tjedan poslati paketić, veelike isprike na mom kašnjenju! ove dane bi ga trebala dobiti..

    OdgovoriIzbriši
  3. Slažem se s tobom što se tiče nekonvencionalne ljepote :)
    Kumquat nisam nikad probala, ali generalno bolim slatko od voća.
    Trilogiju sam pročitala doslovno u jednom dahu, pogledala obje verzije filma i američka me ugodno iznenadila, Fincher je to super napravio, meni je čak malo bolji od prvog filma

    OdgovoriIzbriši
  4. I ja se slažem po pitanju nekonvencionalne ljepote, potpuno si u pravu! :)
    isam još nikad probala kumkvat, izgleda mi jako zanimljivo. Vrijedilo bi ga konačno probati:)
    Fotografije su ti prekrasne, a tekst zanimljiv, sve pohvale!

    Pozdrav! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja cu o citrusu..svake godine dobijem sasvim malo ovih divnih plodova,toliko da napravim 250ml dzema od njih,meni su predivni bas u tom obliku,cijele,svjeze ih ne mogu jesti..evo sve su mi se usnice pokupile,zamisljjucui da ih jedem :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Obožavam kumquat. Na Dolcu ga ima gotovo cijelu zimsku sezonu, a donosi ga obitelj iz Metkovića. Cijena mu je 50 kn za kilogram. Baš se spremam raditi curd za fine kreme citruskog okusa.

    OdgovoriIzbriši
  7. Kumquat mi je totalna nepoznanica ali djeluhe zanimljivo. A o Millenium trilogiji sam ovisna, što knjige što filmovi.Prvu knjigu nisam mogla ispustiti iz ruke, nisam išla spavati dok nisam cijelu pročitala.

    OdgovoriIzbriši
  8. Treba li uopće komentirati s moje strane!?! Naravno da ne, sve znaš. Interesantno da sam odlučila na neviđeno da trilogiju neću ni čitati, ni gledati - razlog je isključivo intuitivan i ne želim kopati po njemu, čak se ne dam pokolebati, opet intuitivno. Ali, eto, slušam pohvale same. I to je OK. Sva moja kolekcija muževa odgovara tvom doživljaju...Latino tipovi (poznati i ti) su samo za staklenu vitrinu ili prikazivanje trofeja, valjda...mene ostavlja ravnodušnom. Ti jesi prava žena.

    OdgovoriIzbriši
  9. Klasične ljepotane sam uvijek samo gledala, a obično sam birala muškarce nekonvencionalne ljepote. Meni je važnije da u njemu pronađem "ono nešto".

    Kumquat izgleda zanimljivo, kao i posluženo slatko. Mislim da ga kod nas u dućanima nisam viđala.

    OdgovoriIzbriši
  10. Ispada da se svi slazu sa tvojim stavom o muskarcima nekonvencionalne lepote... :) I ja se slazem.
    Volim kumkvat. Jednom mi je sestra donela iz Grcke slatko od kumkvata i odusevila sam se. Vec dugo merkam sadnicu, ali dosta je skupa... Sigurno cu ju kupiti kad, tad...

    OdgovoriIzbriši
  11. Divan post, hvala za ovaj recept. Slike su prekrasne.

    OdgovoriIzbriši
  12. Potpuno si u pravu po pitanju muškaraca nekonvencionalne ljepote,tvoji postovi su uvijek pravi ljepotani na prvu..slike me svaki puta iznova oduševe...

    OdgovoriIzbriši
  13. Zahvalna:
    http://mojsalonzadurenje.blogspot.com/2012/02/imamo-sluzbenu-dijagnozu.html

    OdgovoriIzbriši
  14. i burazova najmlađa šmizla dijeli tvoje oduševljenje kumkvatom :)
    danima nosi u svojoj torbici nekoliko plodova i svako malo provjerava jesu li svi na broju, hehe, usput važno podučava ekipu u vrtiću (a i ostale) da se jede s korom jer je bez kore gorak :lol
    meni je isto okej.
    slatko od voća volim, sviđa mi se tvoj recept.
    fotke, da, uvijek divne!

    e da, drago mi je da vam se sviđaju ovi ružnjikavi, ja ću se onda utješiti lijepim i pametnim :lol
    trilogiju sam samo odgledala, čitala nisam, imam samo sredinu. kad kupim početak i kraj taman ću već zaboraviti na filmove i uživati u knjigama.

    OdgovoriIzbriši
  15. Tvoja priča o muškarcima navela me na razmišljanje, i moram ti priznat da si u pravu...meni nikad nije bio Brad Pitt pojam savršenog muškarca kako se to inače govori. Ja sam recimo tip Javiera Bardema u Vicky Christina Barcelona i tako nekih malo ludih umjetničkih tipova <3 Kumkvat nisam nikad probala, čekam neko putovanje u Portugal pa da nabavim to :) Slatki recept mi se sviđa!

    OdgovoriIzbriši
  16. Roman bih mogla ispisati na temu odnosa (ne)lepote i (ne)privlačnosti, ogromna je istina u svemu što si napisala... Nisam probala kumkvat, ali sad sigurno hoću. Meni sirova višnja izaziva osećaj sličan ovom koji si opisala :) Fotke prelepe!

    OdgovoriIzbriši
  17. probala sam ovu voćku i priliočno mi se svidjela, volim osjetit gorčinu i slatkoću u jednom, ti si to sigurno uspjela u ovom slatkom!

    OdgovoriIzbriši