petak, 6. srpnja 2012.

O ljetnim nocima u drugim krajevima i Cassata Siciliana





Poslijednje su sunceve zrake obasjavale uzareni kamen na terasi hotela. Uvala prazna, kupaci davno krenuli put svojih kuca. U zraku miris bora, maslina i limuna, u kutu sobe pjesma probudjenog cvrcka. Lagani povjetarac sa sjevera donosi ocekivano osvjezenje.
U hotelskoj sobi jednostavni dekor i nezaobilazni simbol, cuvar cudoredja. Tek toliko da ne zaboravim gdje se nalazim. Sicilija. Jedna i jedina. Kolijevka tradicije i obitelji.







Sa obliznje terase dopire pjesma hotelskih zabavljaca. Tarantella Siciliana....La Zita...
Pored kreveta poslozeno morsko blago, sramotno pokazujuci svoje sjajne obline. Toliko u neskladu sa jednostavnim, gotovo pokajnickom okolinom. Bijeli pleteni pokrov namjesten preko kreveta, slabo svijetlo koje dolazi iz pritvorene kupaonice otkriva prisutnost. Bose noge ostavljaju mokre tragove na mramornom podu. Na terasi samo mjesecev odsjaj ... i ruke sto miluju drvenu ogradu. Sve je u miru, utihnuo je pljesak, maestro moli za minutu tisine. Sjeda na povisu stolicu i laganom gestom pozdravlja okupljeno mnostvo. Dubok uzdah i .... poput barsunastog pokrova akordi zagrlise ogoljno rame.






Brucia la luna n'cielu
E ju bruciu d'amuri
Focu ca si consuma
Comu lu me cori

L'anima chianci
Addulurata

Non si da paci
Ma cchi mala nuttata

Lu tempu passa
Ma non agghiorna
Non c'e mai suli
S'idda non torna

Brucia la terra mia
E abbrucia lu me cori
Cchi siti d'acqua idda
E ju siti d'amuri

Acu la cantu
La me canzuni

Si no c'e nuddu
Ca s'a affacia
A lu barcuni

Brucia la luna n'cielu
E ju bruciu d'amuri
Focu ca si consuma
Comu lu me cori







Na pozlacenoj zlici sjaji se nocno osvijezenje. Iskonski grijeh, apsolutno neprimjeren. Zabranjen osim u posebnim, vrlo posebnim prilikama. Cassata Siciliana...riznica grijeha pozude i zabranjenih ljetnih zelja. U jednom hotelu, negdje na obalama Mediteranskoj mora i pogledom na udaljeni Levanzo.
........






Potrebno je:

6 jaja
110 gr secera u prahu
430 ml slatkog vrhnja
50 gr nasjeckanih ljesnjaka
130 gr tamne cokolade
1 jusna zlica kakaa u prahu
125 gr svijezeg sira
200 gr kristaliziranog voca
2 jusne zlice likera od visanja

1. - od 2 jaja odvojiti zutanjke i bjelanjke. Od bjelanjaka istuci snijeg, dodati 40 gr secera, umutiti i ostaviti sa strane. Zutanjeke kremasto umumtiti. Odvojiti 185 ml slatkog vrhnja i umutiti u slag. U slag dodati umucene zutanjke, snijeg i bademe. Plasticnom foliom obloziti posudu u kojoj cete raditi sladoled ( - ja sam koristila dvije klasicne forme za kruh) i sasuti pripremljenu smjesu. Staviti u frizer na 1 sat.

2. - od od 2 jaja odvojiti zutanjke i bjelanjke. Od bjelanjaka istuci snijeg, dodati 40 gr secera, umutiti i ostaviti sa strane. Zutanjeke kremasto umumtiti. Odvojiti 185 ml slatkog vrhnja i umutiti u slag. Cokoladu nasjeckati i otopiti. Kad postane kremasta dodati zlicu kakaa u prahu i dobro promijesati. Uliti u smjesu od jaja/vrhnja. Izvatiti forme iz frizera i pazljivo rasporediti ovu tamnu kremu povise svijetle. Staviti u frizer na 1 sat.

3. - ponoviti proces sa ostatkom jaja, vrhnja i secera, dodajuci joj kremasto umjesan sir. Nasitno narezati kristalizirano voce i pazljivo umutiti u kremu, na kraju dodati liker od visnje. Izvaditi forme iz frizidera i dodati kremu kao zadnji red. Ostaviti preko noci da se stvrdne.

***  Sladoled je hedonisticki pun. Idealan za odrzavanje energije u nekom nocnom maratonu. Ukoliko isti ne planirate preporucam staviti max.90 gr secera. Ukoliko vase kandirano voce samo po sebi ima puno secera, predlazem da u taj dio uopce ne stavljate secer u prahu. I vjerojatno cu smanjiti kolicinu jaja na 1/2. I naravno da nisam cekala 1 sat da se ploha stvdne, vec nakon 1/2 sata moze se staviti iduca.





Broj komentara: 9:

  1. Krasno izgleda.Jel se sječaš nekada je ledo proizvodio Cassatu. Što je to bilo dobro!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo je doista grijeh u punom smislu riječi! :)
    Od recepta do fotografija. Ova ponuđena žlica sa bombončičem na vrhu, u polutami ......... mmmmmmmm

    OdgovoriIzbriši
  3. Petra - moja prvotna ideja za ovaj post i jest bila podsjetiti na Ledo, no kako to kod mene obicno biva, otisla masta i rijeci u skroz drugom smijeru....:-))

    Tadeja - pojma nemas koliko je gresna!!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja se uvek "hipnotišem" tvojim fotkama i rečima :)
    Predivno!

    OdgovoriIzbriši
  5. Jao, glava me boli od fotografija... boli koliko je lepo... i tvoj tekst, taman sam malo odlutala od moje svakodnevice. Zaista veoma lepo...

    OdgovoriIzbriši
  6. opijena scenama punim strasti, ljeta i talijanske 'poznatosti'...

    OdgovoriIzbriši
  7. Znaš li ti ženo da se mi moramo skinuti u kupaće...volim ovakve sladolede i još da s punom žlicom gledam mog omiljenog policajca Salva Montalbana..grešne misli u duho doba noći.

    OdgovoriIzbriši