ponedjeljak, 30. srpnja 2012.

Punim jedrima naprijed ....Navigare necesse est!




U nekom od proslih zivota - jedrih morima. Dal' ko mali od palube, slijepi putnik il neustrasiva Anny Bonny, ne znam, no nije ni bitno. Bitno je osjetiti more.







Sredinom ovoga mjeseca, Lisabon je pozelio dobrodoslicu ovogodisnjoj utrci velikih jedrenjaka (Tall Ship Races 2012.). Davne, 1956 godine na lisabonske dokove prvi su puta 12 velikih jedrenjaka bacili svoje konope. Od tada - pa do danas, mnogo toga se promjenilo.







Malo je reci da je prizor jedinstven i velicanstven. Malo je reci da jedrenjaci izgledaju prekrasno i da ostavljaju bez daha kako oni najveci - tako i oni maleni, 100 godina stari.
Svi jedrenjaci koji ucestvuju u utrci sluze za osposobljavanje mornara u sklopu raznih profesionalnih zanimanja - ovisno o drzavi iz koje dolaze.



 



Regata je zapocela u Saint Malo, francuskom gradicu na sjeverozapadu zemlje 5-8 srpnja. Plovidba do Lisabona i boravak u njemu od 19-22 srpnja oznacio je prvu etapu. Slijede Cadiz i Coruña u Spanjolskoj od 10-13 kolovoza, te  zavrsna etapa od 23-26 kolovoza predvidja konacno usidrenje u Dublinu, Irskoj. Pa ako se nadjete u nekom od ovih gradova tijekom slijedeceg mjeseca - ne propustite ispratiti ili docekati ovu povijesnu plovecu kulisu.






Za vrijeme trodnevnog odmora u Lisabonu, svatko tko je pozelio mogao je razgledati vecinu jedrenjaka. Jedan od najvecih jerenjaka je ruski "Mir" koji sa svojih 109 metara djeluje kao ploveca skola za 150 kadeta, spanjolski "Juan Sebastián Elcano" sagradjen je 1927. godine i trenutno je treci po velicini u svijetu. Portugal se predstavio svojim 70 metara dugim jedrenjakom "Sagres III", sagradjenim 1937., karavelom "Vera Cruz" - replikom karavela koristenih u doba velikih osvajanja, te brodom sagradjenim 1937. za lov bakalara "Creoula", koji danas takodjer sluzi za obuku.





Tu su jos i poljski, 100 metara dug, Dar Mlodziezy (evo citam da je prvi stigao u Cadiz), holandski "Bark Europa", britanski "Pelican of London", poljski "Kapitan Borchart" ..... Hrvata nije bilo.






Obilazeci jedrenjake, moglo se procaskati sa posadom, dobiti pecat broda u posebnoj knjizici, slikati sa veselom kazalisnom skupinom koja je glumeci gusare obilazila dok. Oko podneva zrakom se poceo siriti miris hrane. Sunce je upeklo.





Nedjelja, 22, srpnja oko 14 sati.
Niz rijeku Tejo prema Atlantskom ocenu svoj put zapocinje 60 jedrenjaka.




Izlazak na otvoreno more pucnjem iz topa otvorio je portugalski "Sagres III", jedrenjak sagradjen u Njemackoj za vrijeme II. svjetskog rata za potrebe njemacke mornarice. Krajem rata, bijase zarobljen od strane Amerikanaca, prodan Brazilu za 5.000 dolara gdje je sluzio kao skola do 1961. Tada Brazil prodaje jedrenjak Portugalu za 150.000 dolara, te od 1962. "Sagres" plovi pod portugalskom zastavom. Do danas je sa svojim kadetima dva puta oplovio svijet, a treci je u tijeku.





I tada pocinje scenarij dostojan Scott-ovog "Osvajanja raja 1492." Punim jedrima na otvoreno more. Jedan za drugim u svojoj svojoj velicini jedrenjaci praceni brodicama izlaze na pucinu. Jedino sto nedostaje jeste - muzicka pozadina. Vangelis.






Dotrcala sam na zidina obliznjeg muzeja, smjestenog u staroj utvrdi. Opet vise srece nego pameti, jer cuvar na vratima smilovao se i pustio me bez da kupim kartu. Vjetar puse u ledja, a tus za zaljevanje cvijeca salje svoje kapljice u lice. Sta jos pozeljeti? Kavu?






Parkirno mjesto u krugu od 5 km trenutno je samo misaona imenica. Cini se kao da se cijeli grad spustio na obalu, a oni sretnici koji posjeduju bilo kakav ploveci objekat, sada u na njemu, prateci regatu. Ribari, tajkuni, veslaci, dvojac na parice, jedan kajakas...









Sa paluba nas promatraju kadeti, docasnici, casnici....Ako ste dolazili ikada u Lisabon avionom, znati cete kako je prekrasan grad gledajuci ga sa mora. Vjerujem da i ovi mornari uzivaju u pogledu na nas, isto onoliko koliko i mi uzivamo u pogladu na njih. (Obratite paznju na ove sto vise sa jedara na doljnjoj slici).






I za kraj - Adeus Lisboa - Hola Cadiz!
Zahvalna sto sam imala prilike biti dijelom ove jedinstve predstave. Silazim sa zidina i kupujem pivu. Za cuvara koji me pustio bez da kupim kartu.



Broj komentara: 15:

  1. Prekrasni su, prekrasni. Jako mi se sviđa ovo što si na početku napisala: "osjetiti more" :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Koje fotke!
    Mora da je stvarno bio veličanstven prizor. Pustila sam podlogu i maštam! :))

    OdgovoriIzbriši
  3. A joj ovo je kao iz bajke. Kad pomislim na more pomislim baš na ovakve jedrenjke. Božanstveno i za pamćenje.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovo je stvarno nešto posebno,fotke su me oduševile totalno:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Divno... Joj, kako bih volela ovo videti uzivo. Predivne fotke...

    OdgovoriIzbriši
  6. Krasno, baš lijepo izgleda izgleda kao dobar provod.

    OdgovoriIzbriši
  7. Fantazija ! Sigurno je bio poseban doživljaj biti tamo kao što je i meni bio popratiti jedrenjake kroz tvoj post !

    OdgovoriIzbriši
  8. Neslucen uzitak, nevidjena ljepota, elegancija...uzivala sam! Prepredivno, Lusitania.

    OdgovoriIzbriši
  9. prekrasni su brodovi; neke sam vijdela na SAIL Amsterdamu 2005. godine i jednako tako je bila velika gužva duž kanala kojim su brodovi ulazili prema Amsterdamu. Meni je bio doživljaj posjetiti neke od tih brodova jer su stvarno prekasni!

    OdgovoriIzbriši
  10. Uh, ovo je stvarno predivno. Ostavilo me bez daha preko monitora :D San mi je otputovati u Portugal, privlači me već godinama.

    OdgovoriIzbriši
  11. Prekrasno. I ja sam htjela doci u Lisabon samo da ih vidim, ali stvarno nisam mogla ovaj put. Uspjeli smo doci vidjeti jedrilice koje su sudjelovale u Volvo Ocean Race, regati oko svijeta. Zatekli smo ih bas kad su plovili probnu trku na uscu Teja. Zaljubila sam se trnutno :).

    OdgovoriIzbriši
  12. Predivno, predivno... uživala sam u slikama, postu, maštanju... još malo pa ko da sam bila tamo...

    OdgovoriIzbriši