četvrtak, 9. kolovoza 2012.

Kako prezivjeti 40-ti rodjendan...mala retrospektiva bez recepta





Za nekoliko cu se sati roditi. Ponovo. Po 40-ti puta. Negdje u gluho doba noci oko 01.20 minuta. Tako mi je receno. U znaku Lava, s podznakom u Raku, Mjesecom, Merkurom i Marsom u Lavu, te ljupkom Venerom u znaku Raka. Ima tu jos nekoliko planeta koje su u datom trenutku prosetali kroz zatvoreni svemirski vrt i ostavili trag na mojoj kozi. Ugodno se smijestivsi po raznim kucama i okucicnicama, radoznalo me promatraju dekadu manje od pola stoljeca.

Priznajem da me ova okrugla brojka zadnjih mjeseci iz prikrajka gledala, povremeno se glasajuci u mojoj svijesti. Kao njemi film u glavi mi prolazili razni blogovi, price i naglabanja koje sam tijekom vremena imala prilike cuti, procitati ili licem u lice raspraviti. Najcesce se to javljanja iz nekih mucnih oplakivanja i poraznih suocavanja sa stvarnoscu, poznatih i nepoznatih zena koje je zivot nanio na moj put. Moras se zapitati - hoce li svijet stati za mene nakon sto otpusem 40 svijecica na torti? Hocu li se moj jutarnji lik srozati u zamagljenom ogledalu? 40 kuki je to, ejjjjj!!! Da li me se treba dotaci cinjenica da nitko u oglasu za posao ne trazi zenu od 40 godina. Dobna granica 35 (u najboljem slucaju). Ostali slobodno na most, pa se bacite s njega da ne smetate. Kao sto prije nekoliko stoljeca bijase obicaj u nekom selu na brdovitom Balkanu poznat pod nazivom "Sezdesetogodisnjake s mosta", samo sto je sada dobna granica malo niza.

I tako prodje proljece i dodje ljeto, a ja - ista ko i zimus. Zarekla bi se da sam ljepsa nego proslog ljeta, al mogli bi me nazvati egotriperom. I tako ja cekam...Negdje u to vrijeme stigne mi pozivnica iz djetetovog gimnasticarskog kluba da sudjelujem u zadnjem gimnasticarskom satu ove skolske godine. Zdruzeni sat roditelja i nejacadi, gdje bi roditelji trebali isprobati sve vratolomije koje su sa vise ili manje uspjeha njihova djeca savladala ove godine. Kozlici, ruce, trampolin, salto mortale....Ustvari ako cemo sasvim istinito - priznajem da sam gnjavila profesora zadnjih par mjeseci da napravi tako nesto jer me strasno glasno zvao jedan veliki - trampolin. Taman sam pozeljela da po njemu skacem, ali me bilo sram da ne napravim budalu od sebe. I tako na tom zdruzenom satu zamislih da ako vec radim budalu od sebe - ne radim to sama. Znate ja, naime, nisam neki sportski tip.  Ja ni za poslijednjim busom ne trcim, a kamoli ovako - bez nekog razloga. Yoga je moj domet.

I onda su mi se desila 45 minuta sumanutog preskakivanja kozlica, hodanja po gredi i  deseci vrlo uspjesnih izvedbi (uz malu pomoc) salto mortale. Bez kocnica, straha i svega onoga sto me u mladosti kocilo da sve ove vratolomije ne uspijem napraviti - kad se to za ocjenu radilo. Sjecam se da sam dosla kuci i naslonjena na okno kuhinjskog prozora gledala obliznju livadu u sumrak.
"Napuniti cu 40 godina i upravo sam napravila ono sto sa 18 nisam mogla!!" - kao africki bubanj odzvanjalo mi je u glavi. Euforija vlastitog uspijeha drzi me do danas. Priznajem.

Od tada do danas slijedila su jos dva kraca izleta u nepoznato u kojima sam nasla ljepotu koja me hrani i uvjerava da je moj zivot lijep i da su mi ove godine donijele mudrost da cijenim male stvari i boju plavog neba. Naucila sam pronaci osmjeh u tanjuru svijezih srdela, mirisu mora i utjesnom mirisu cimeta. Zdrava sam i zivim na suncanoj obali starog kontinenta. Moj prijatelj u Rusiji veceras je na svom profilu objesio fotografiju zene u zahtjevnoj yoga pozi - ja sam je napravila u svom dnevnom boravku. Ziva sam. Mnogi ljudi bitni za moje sadasnje stanje duha - vise nisu. Svojim zivotom slavim ono sto su me naucili.






Noc je topla, u podlozi malo zesca muzika. U frizideru se hladi drugi red moje rodjendanske torte. Cassata Siciliana. Mislim, tako sam se lijepo nasla u ovom hedonistickom ispadu, da sam ga odlucila pretociti u rodjendanski desert. Takodjer sam odlucila da cu se sutra minimalno pozabaviti predjelom za uzvanike, a glavno jelo - mjesano grilano meso i pohanu sipu narucila sam iz provjerenog restorana. Zadnje sta mi treba jeste preznojavanje za stednjakom cijelo poslijepodne.


Stoga, da zavrsim poslanicu....svima vama koji se priblizavate nekoj okruglog brojci savjetujem da nekoliko mjeseci ranije napraviti nesto "drugo". Ne, ne mislim pritom da si kupite novu torbu il cipele. Napravite nesto sto ste prizeljkivali, a iz straha, srama, nelagode il neceg treceg - jednostavno niste. Pokazite sami sebi da niste umrli u krugu svakodnevnice. Otidjite na neko obliznje mjesto u kojem nikad niste bili. Promijenite boju kose. Radikalno. Ucinite ono sto cijeli zivot odlazete za - sutra. Budite fleksibilni!




 
Pozdravljam vas i posluzujem ljetnom platom u ovo gluho doba noci....Cetrdesete su nove dvadesete...hohohohohoho!!!






21 komentar:

  1. Srecan rodjendan! I kod nas je danas slavlje jer i moj muz danas slavi 41. rodjendan. Ja se jos nisam primakla okrugloj cifri ove godine punim 39 ali pravo da ti kazem sve me to ne zabrinjava uopste. Nisam tip koji stvari ostavlja za sjutra i ono sto zelim obicno odradim a nedam da me savlada taj osjecaj starenj i ucmalosti. Ja kazem da od 40-55 je covjek u najboljim godinama jer ima samopouzdanje i mudrost koje sa 20 nije imao a to mu omogucava da na jedan sasvim drugaciji i opusteniji nacin uziva u svemu. Glavno je da smo zivi i zdravi i zajedno a sve ostalo je manje bitno. Lijep provod ti zelim danas

    OdgovoriIzbriši
  2. Sretan rođendan!!
    Uživala sam čitati ovaj post. Morala sam se zapravo zapitati koliko imam godina i izračunati, jer po tom pitanju vrijeme kao da je stalo. Ne spadam u grupu onih koji skrivaju svoje godine, nego ih jednostavno ne osjećam.

    OdgovoriIzbriši
  3. Srećan rođendan Martina! Mislim da ova fotka na kojoj si sve govori. Raširi ruke i prigrli svet oko sebe baš kao što radiš, punim plućima!

    OdgovoriIzbriši
  4. Sretan rođendan,što ti poželjeti više nego li si ti sama savršeno posložila stvari,živa si ,zdrava,mudra,duhovita..sve ti je tu uživaj samo!

    OdgovoriIzbriši
  5. Sretan rođendan! I očekivala sam ovakav stav od tebe ;). Stižem u klub 40+za dvije godine, i razmišljam o tome što ću tamo naći, a nadam mu upravo ovakvim. Ovaj mi post dođe kao otvaranje vrata i dobrodošlica. Hvala ti;)!

    OdgovoriIzbriši
  6. Tako je djevojcice. 40ies rule! Sretan rodendan :).

    OdgovoriIzbriši
  7. Sretan rodendan i pozdrav iz Coimbre. Ivana

    OdgovoriIzbriši
  8. Sretan ti rođendan draga,
    drago mi je da si pobijedila ovaj strah od godina,
    uživaš kao dijete!

    OdgovoriIzbriši
  9. hvala vam svima na dobrim zeljama, pridruzujem se klubu i onima koji su vec u njemu, a oni koji jos nisu - nestrpljivo ocekujem!

    ivana iz coimbre - dolazis li ti sta u moje krajeve?

    OdgovoriIzbriši
  10. Najlepse zelje za rodjenadan lete do tebe i neka svaka svecica na rodjendanskoj torti bude uvek tako slobodna, nesputana duhom, jaka, radoznala... hvala na posluzenju, vec grickam vockice sa ove vesele plate.:)))

    OdgovoriIzbriši
  11. Sretan rođendan i da, slažem se da su 40-te nove 20-te :)))) Hvala ti na ovako pozitivnom postu :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Dolazim nesto malo i uglavnom poslom. Ne snalazim se bas u tvom kraju :). Uglavnom svrljam po Beirama. Puno pozdrava :). Ivana

    OdgovoriIzbriši
  13. Welcome to club! :) I drago mi je da si u njega ušla s osmijehom od uha do uha, zdrava i optimistična, što ti od srca želim da se i nastavi, pa makar i u yoga pozi, u koju me mogu samo puškom natjerati.
    Problem s godinama nisam niti ja imala. S godinama kao takvim. I u 40-te sam ušla vrlo pozitivno, a najbolje u životu sam se osjećala u 36-oj.
    Ali godine i starenje tanje, barem meni, izolaciju na vanjske utjecaje koji su sve teže izdrživi, pa onda ispada da godine teško nosim.
    Nazdravljam ti lusitania od srca! :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Sa malim zakašnjenjem:Srećan rođendan i svako dobro ti želim... Post ti je baš lep i pozitivan... U clubu sam od skoro (probušila nos za tu priliku) i mislim da su godine samo brojke... naš duh ne treba ograničavati brojkama i "šablonima" ;)

    OdgovoriIzbriši
  15. Ulepšala si mi dan. Volim tvoj stil, i razmišljanja i pisanja. Našla sam se u gotovo svakoj misli (ima tu jedno "ali", ali neću da ga načinjem). Osećam se kao da sam 40 napunila sa 35 :) Mislim, tad sam osetila neke veće promene u sebi i zgazila gde sam mislila da nema šanse. Mada imam dovoljno drugih strahova, da ih krckam lagano, pa do jedno 80-te... :))

    Srećan ti rođendan, sve najbolje!

    OdgovoriIzbriši
  16. Zbrajanje godina, zapravo... ne postoji. Mi sami postavljamo te neke granice, kategorije...
    Divna si.

    OdgovoriIzbriši
  17. Hvala vam, za dobre zelje i lijepe rijeci nikad nije kasno...:-))...veliki zagrljaj svima, uz zelju da se jednom karte poklope i svi zajedno dobro zamezimo ispod nekog mirisljavog bora!

    OdgovoriIzbriši
  18. Srcan rodjus! Sa takvim stavom, a i jogom imas da doguras daleko... ne brini nista dok je guza zategnuta:) Furam na joga cas...

    OdgovoriIzbriši
  19. Iako sa popriličnim zakašnjenjem pridružujem se lijepim rođendanskim željama. Sretan ti rođendan i dobro nam došla u klub "40" :), kod mene već i plus 2 , a uskoro će i 3. I dobro došla u najbolje godine :). Potvrđujem da jesu, iako sam imala i lijepe dvadesete, tridesete ovo sada je nešto sasvim drugo i super je što o godinama uopće ne mislim već u njima uživam. Uživaj i ti u svakom trenutku !!

    OdgovoriIzbriši
  20. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    An Thái Sơn chia sẻ trẻ sơ sinh nằm nôi điện có tốt không hay võng điện có tốt không và giải đáp cục điện đưa võng giá bao nhiêu cũng như mua máy đưa võng ở tphcm địa chỉ ở đâu uy tín.

    OdgovoriIzbriši