utorak, 21. kolovoza 2012.

O napustenim zivotima i smokvin trio - kompot, kolac i liker







Ljetni je sumrak uz rijeku. Plamenici lete prema solani, a galebovi uz poklice prekidaju idilicno povecerje. Vrijeme je velike plime i tesko je setati uz rijeku. U neko drugo doba ovuda su prolazili ribari donoseci svoj dnevni ulov, zureci prema solani. U neko drugo doba ovuda su prolazila kola natovarena blagom sa njiva. Krsni su volovi vukli kola, a ponosni muzi na konjima u galopu vodili stoku sa pase. Ovo je bio bogat kraj.







Danas posvuda otuzna slika upropastenih zivota. Ostavljene kuce i zahrdjali katanac na nekad ponosnim vratima. I preko starog mosta vise nitko ne prolazi, a i kuda ce? Tamo malo dalje izgradjena je brza cesta. Po lokalnim putevima tek poneki setac, fotograf - ljubitelj ptica u lovu.
Ispod mosta usamljeni ribic lovi jegulje. Kratak pogled i ruka kao pozdrav u zraku.






U neka druga vremena svaka je kuca u svom dvoru imala posadjeno stablo smokve, narance i musmule. Pod njihovim su se hladom u vecernih satima pricale seoske novosti, razmjenjivali ukradeni pogledi i sklapali sutrasnji poslovi. U okusu njihovih plodova - uzivali u hladnim zimskim nocima, prizeljkujuci da vrijeme sto brze prodje.







U zuljevitoj ruci maramom omotana omanja staklenka. Poklon ukraden iz majcine smocnice - za djevojku sa zvijezdom u oku. Kratak pogled....osmijeh i dodir...i trk niz prasnjavi put.
Ni najsladje smokve ne mogu se mjeriti sa slatkocom njenih usana..- prosapuce Diogo i nastavi koracati put solane.
Ljetni je sumrak uz rijeku i vrijeme je velike plime.







***






Za kolac od smokava i rogaca potrebno je:

1 pakovanje gotovog tijesta ili klasicno tijesto za pitu

za fil:

500 ml mlijeka
100 g šećera
100 griza
120 g mljevenog rogača
naribana korica naranče + sok 
2 jaja
300 g svježih smokvi

Posto sam u frizideru imala gotovo kupljeno tijesto za kis/pitu, odlucih ne zamarati se sa izradom tijesta nego iskoristiti to sto imam. Za fil treba zakuhati mlijeko sa secerom, potom lagano sasuti griz i cim se pocne zgusnjavati - maknuti sa vatre. Dodati mljeveni rogac i sok od narance. Na kraju dodati umucena jaja. U formu za tart/kis staviti tijesto i na njega ravnomijerno narezati svijeze smokve, te na njih razmazati fil (Hvala Branka na opasci!). Peci u zagrijanoj pecnici na 180C oko 20 minuta.




Za kompot od smokava potrebno je:

1 kg smokava
250 gr secera
1/2 stapica cimeta
1 naranca - sok i korica

Smokve oprati i narezati na pola. Dodati secer i cimet, te sok od narance i koricu narezanu na trake. Paziti da se odstrani bijeli dio kore. Staviti na vatru i povremeno mjesati. Nakon cca 1/2 sata, smokve bi trebale biti omeksane, a korisa narance skuhana. Izvaditi koricu narance i narezati je na male kockice ili trake. Izvaditi cimet i pomocu stapnog miksera i malo usitniti do zeljene gustoce. Ja sam osavila komadice smokava, no moze se sve samljeti u kasicu. Na kraju dodati kockice narance.






Za liker od smokava potrebno je:

1 kg smokava
700 ml votke
----------------
250 gr secera
300 ml vode

Oprati smokve i narezati ih na pola. Staviti u posudu sirokog grla i doliti votku. Poklopiti i ostaviti na tamnom mjestu oko mjesec dana (moze i dulje).
Nakon mjesec dana kroz gazu preliti tekucinu u lonac i dobro izgnjeciti smokve, tako da sva aroma ostane u likeru. Zakuhati vodu i secer, te kad se prohladi dodati u liker. Preliti u flase i nakon par dana je spremno za posluzivanje.





Broj komentara: 11:

  1. Yummy yummy!
    delicious pictures!

    xoxo, Juliana
    [pjhappies.blogspot.com]

    OdgovoriIzbriši
  2. Obožavam smokve. Sve izgleda super i jako lijepo. volim ovo već kasno ljeto. Kompot od smokava me posebno dojmio..pravo savršenstvo!

    OdgovoriIzbriši
  3. volim tvoje postove! U zadnje me vrijeme privlači mir i nostalgija napuštenih krajeva i kuća. Ipak, ja sam ponešto kao ovistnik o sjeti.

    OdgovoriIzbriši
  4. obožavam smokve...rijetko kad ih koristim za nešto, uglavnom jedem svježe. divan mi je ovaj recept, punjenje od smokava i rogača mi se jako dopada

    OdgovoriIzbriši
  5. Kompot i liker sam skužila, ali mi nije bilo jasno što tu traži (drveni, metalni, betonski??) kolac!?:)) Na kraju, s obzirom da je taj "kolac" s rogačem koji obožavam, pinam ga. Odlično i divne fotke.

    OdgovoriIzbriši
  6. Mmmmmm.... smokve... Sve izgleda super!

    OdgovoriIzbriši
  7. Savršeno od slika, 'riceta' do Marize - hvala ti za ovo.

    OdgovoriIzbriši
  8. smokve obožavam i torta je divna ali rogač ne ljubim

    OdgovoriIzbriši
  9. Moje obožavane smokve u tvom odličnom postu i super receptima ! Kolač pravim doslovno odmah, obožavam ovu kombinaciju, lani sam radila marmeladu od smokava sa rogačem, odličan spoj. Mislim da ću dio smokava odvojiti i za ovaj liker, odlično zvuči. A sve skupa jako lijepo i dobro izgleda !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I da dodam, kolač je napravljen i već odavno pojeden. Odličan je i za svaku preporuku , a kako ja zbilja obožavam rogač tako ću slijedeći put staviti malo manje griza i toliko više rogača. Dakle, pravim ga opet :)

      Izbriši