Anthony Bourdain....pisac, putnik, kusac svega sto raste, gmize i skakuce, kuharski sef....moj idol. Obozavam njegove gastro putopise "No reservations". Evo, napokon ne mogu naci nista sto bih zamjerila. Za one koji ne znaju o cemu se radi - slijedi mali intro. Anthony Bourdain putuje svijetom i susrece razlicite ljude koji sa njim dijele tipicnu hranu svoga podneblja. Ne, ne radi se o jos jednom u nizu reportaza sa nemogucim receptima, nema gramaze ni idealne vremenske obrade hrane. Samo jednostavan zivot, svakodneve situacije obicnih ljudi i njihova sjecanja na mirisna blagdanska jutra, zaboravljene obicaje i puna saka autorovog humora.
Od kolinja na periferiji Praga, preko cudnovate polu zive gastro fuzije Japana, do hrane spremljene u nekom kurdistanskom satoru...sve je to cudnovati svijet u koji se uvlacim vikendom, pregledavajuci nasnimljene epizode "No resevation".
Ne mogu reci koja mi je najdraza epizoda... ona snimljena u Rimu? U stilu Gregory Peck/Audrey Hepburn - crno bijeli film, gdje autor posjecuje lokalne restorane snimajuci zivot u njima. 45 minuta zivotne ironije obavijene u cinicnu koprenu svakodnevnice. Ili epizoda snimljena u nestvarnoj ljepoti Shanghai-a?
Na jednom od svojih putovanja, ne sjecam se vise gdje, na ponudjeni piri-piri uz napomenu da je vrlo, vrlo jak, uz seretski osmjeh odgovara doslovce: "Volim kad pece dok ulazi i dok izlazi".
Piri-piri/pimenta malagueta je vrsta ljute papricice podrijetlom iz Brazila, dok je u Portugalu naziv piri piri povezan sa ljutim umakom koji svaki iole posteni restoran mora imati. Kao sol i papar.
Ja volim ljuto. Ne u istoj mjeri kao Anthony Bourdain, ali volim da mi usnice nakon jela trepere. Zato vam donosim, ovogodisnji, home made piri piri.
Potrebno je:
2 sake susenih ljutih papricica
1 saka raznih svijezih papricica
200 ml maslinovog ulja
500 ml whisky-a
Ova je mjera za bocu od 700 ml, a vi mozete smanjiti sastojke, ovisno o boci.
Susene papricice usitniti u muzaru, a svijeze narezati na tanke kolutove. Sasuti u bocu i dodati maslinovo ulje, te whisky. Ostaviti na tamnom mjestu oko mjesec dana. Nakon toga moze se poceti koristiti, no sto duze stoji - piri piri postaje jaceg okusa. Za one koji vole umjereno ljuto, 3-4 kapi u tanjuru biti ce dovoljne da i najobicnije jelo pretvore u eksploziju okusa.
Whisky ne treba biti najskuplji u ducanu, vec neki srednje kvalitete koji biste i inace koristili u kuhinji.
* Ne zaboravite dobro oprati ruke nakon posla!
Jednu ljubav a to je sev sto Bourdain radi,da li putuje, proba kuva sve sve..imamo zajednicko:) I da zasladim ovaj piri piri(ne znam nista ljuce od toga) ovde imas njegov blog:
OdgovoriIzbrišihttp://blog.travelchannel.com/anthony-bourdain/
I ja sam Bourdain-ov veliki fan.Najbolja mi je ona epizoda u kojoj on sa porodicom Inuita ide u lov na foku. Kada ulove foku, donesu je kući, zatim u kuhinji rašire nailon i na njega raskomadaju foku..i onda ide onaj najludji prizor, čitava poorodica navali na raskomadanu foku, svi su krvavi i uživaju u obroku: http://www.youtube.com/watch?v=8d8EymQPiqk
OdgovoriIzbrišiOvaj piri-piri mi djeluje kao lijek, skroz neobičan napitak!
Volim ljutu hranu i dosta toga za što bi drugi rekli da im je ljuto, ne registriram kao ljuto. Definitivno moram probati piri piri :D
OdgovoriIzbrišiI ja pripremam ljute papričice u ulju, samo bez alkohola. Što se pak pranja ruku tiče, to je posao koji obavljam u kirurškim rukavicama, ponekad niti pranje ruku ne ispire sav "otrov" ...
OdgovoriIzbrišiPrekrasan post, uživala sam u čitanju! Volim umjereno ljutu hranu... Bourdaina obožavam kao i ti!
OdgovoriIzbrišiFotke su ti prekrasne, iz njih izvire toplina, diven su!
Hvala na receptu, baš mi treba tako nešto. Fptpgrafija prekrasna.
OdgovoriIzbrišii ja volim ljuto, a ovo nikad nisam probala. Baš zanimljiv recept
OdgovoriIzbrišiBourdaina rado pogledam kad naletim na emisiju, a ljuto obožavam. Meni čak i salat mora biti ljuta :) Za piri piri nisam do sad čula ali zvuči i izgleda kao nešto što bih ja svakako trebale imati u svojoj kuhinji :)
OdgovoriIzbrišiOvo je zbilja super, pojma nisam imala, sliči mi Tabascu, a sada to mogu napraviti sama! Da li se okus whiskey-a osjeti u jelu, ili ne? Volimo ljuto, a moglo bi poslužiti i kao dobar NG poklon.
OdgovoriIzbrišiBourdaina jako volim. A ovaj piri piri bilježim jer obožavam ljuto.
OdgovoriIzbrišiBourdaina volim ali ljuto ne. Mnogo mi se svidja ovaj post i nogo mi primamljivo izgleda piri piri ali ne znam bi li se usudila staviti koju kapljicu u svoj tanjir :-) Ja mogu jesti samo ako je umjereno ljuto. Slike su predivne.
OdgovoriIzbrišiBas ti hvala za ovaj recept, mi svi volimo ljuto, tako da cu ovo sigurno probati, a fotke su ti prelijepe!
OdgovoriIzbrišidrago mi je da vam se svidja :-))
OdgovoriIzbrišiLK - nema okus po wiskey-u jer u potpunosti poprimi ljutinu papricica
Sanja - pa stavis kap dvije u tanjur i imas umjereno ljuto ;-)
Maja - nije ovo napitak, ovo je kao zacin koji se stavlja u hranu
...a i zgodan izgled nije naodmet.
OdgovoriIzbrišiljutooooooooooooooo!! odlična ideja za home made poklone, kojima ću darovati drage ljude ovaj Božić!!! obožavam tvoje fotke!! jesam to već rekla????
OdgovoriIzbrišiIzvrstan post ! A recept, ...., ne da ću smanjiti sastojke nego mi se čini da ću ih i povećati ! Imam oko sebe dosta ljubitelja ljutoga i mislim da ću ih jako razveseliti kada svatko dobije svoj "home-made" primjerak. Naravno, i sebi ću ostaviti svoj dio :)
OdgovoriIzbriši