četvrtak, 27. siječnja 2011.

O nadi, proljecu i podgrijavanju


Ovo je moja realnost...da, znam da se sve ovog mjeseca vrtilo oko moje zalopojke o vremenu, ali...situacija je "tragicna". Ne sjecam se lijepog, suncanog, proljetnog dana. Pored svega mi je i riknuo kondisn...oba!!!! I gore i dolje. U razmaku od nekoliko tjedana. Urota majstora ne bi li zaradio koji euro vise? Ne znam, iako sklona vjerovanju u globalne urote, ne priznajem ih na svojoj razini. Ukoliko majstor nije petljao o drugom kondisnu, bad luck....shit happens...jezi ga.




I tako sam bila prisiljena podici razinu romantike u zivotu i kupiti pola kola drva. Naravno kada se drva kupuju u ljetnim mjesecima - onda imas suha drva koja se lako pale, ne dime, ne tinjaju, ne smrde, na vonjaju....Kada se drva kupuju pod prisilom u zimskim mjesecima - onda daj sta das. Ne volim kad me se drzi za slijepu budalu koja ne zna raspoznati vise od manje suhih drva. Neki cica me uporno pokusavao uvijeriti da su drva mokra samo na povrsini...aha, covjece, samo potopljena galija ima vise vode nego sto u njegova drva imala. No bilo kako bilo, pola kola drva sam pazarila. Od drugog cice.





Ovako romanticno izgleda kad se kure drva cijeli dan i napokon, negdje predvecer, nema vise dima, manijakalnog potpuhivanja i sl...




A ustvari ja zudim za ovim bojama i vibracijama koje nosi proljece. Ajde vise svarno, dosta je!













A sto se podgrijavanja tice.... "Ribollita" , je toskansko jelo (aha, jos sam u Italiji....), a znacilo bi u slobodnom prijevodu podgrijano. Radi se od ostataka ostataka. Tako sam ja otvorila frizider i ispraznila neke ostatke.

Sto se tocno naslo u frizideru:

3 celera
2 mrkve
1 luk
3 cesnja cesnjaka
limenka paradajza narezanih na komadice
limenka bijelog graha
1/2 limenke smedjeg graha (urlao je da ga povedemo sa nama!!)
kocka kokosje juhe
lovorov list
persin
maslinovo ulje
sol/papar


Na maslinovom ulju zazutiti luk i dodati na kockice narezanu mrkvu, celer i cesnjak. Prodinstati
nakratko i dodati na kockice narezan krumpir. Dodati oko 3 salice vruce vode u kojoj se razmocila kokosja kocka. Promjesati i dodati paradajz i lovorov list. Pustiti da se kuha kojih 20 min. Na kraju dodati grah, pustiti da se poveze i dodati svijeze narezan persinov list.
Posluziti sa preprzenim kruhom, na koji ste stavili malo maslinovog ulja i nastrugali cesnjaka.


2 komentara:

  1. Eto ga, "ukrala" mi ribollitu! Baš sam nedavno uređivala recept i slike, čeka na objavu... Nema veze, kao što veliš, svaka rebollita je pomalo drukčija! Mi umjesto otvorenog kamina u boravku imamo veliku kaljevu peć koja može zagrijati do 100m2 i kurimo je svojim prastarim i presuhim drvima cijelu ovu zimu, a vjerojatno ćemo i dugo u proljeće. Em nam je toplo, em se troši manje preskupog plina, a u proljeće, kada su večeri hladne, dobro će doći malo topline. otvoreni kamin je puno romantičniji, slažem se, ali ima i svojih nedostataka, zar ne?

    OdgovoriIzbriši
  2. Ribollita je genijalna. Iskreno do sada nisam čula za to jelo..Ali recept ostaje u draftu to do..

    ps
    i ja više ne mogu dočekati proljeće :)

    OdgovoriIzbriši