petak, 6. svibnja 2011.

O kvantiteti i kvaliteti uz nastavak jednostavnosti....salata od jabuka, kozjeg sira i cikle





Vjerujem da svi koji svrljaju blogovima o hrani imaju u svojoj kuci barem jednu kuharicu. Neki pazljivo cuvaju bakine i tetkine zapise, drugi izrezuju recepte iz dnevnih novina...Kod mene je kucnuo trenutak koji kaze - stop! Nema vise kupovanja kuharica! Znam, neki ce reci - sta trosis novce, kad on line ima pregrst dobrih recepata i dzaba su. Da, neko vrijeme sam i ja tako mislila i pokusavala svoje kulinarske eskapade limitirati samo na internet...ali, ne zadugo.
Jer, nema nista bolje nego sjesti u knjizaru koja se nalazi u sklopu jednog poveceg shopping centra, naruciti kavu sa malo mlijeka i provesti sat vremena prelistavajuci knjige, diveci se kvaliteti fotografije. Naravno! Niste valjda pomislili da uzdisem nad kuharicama od 700 strana, koje su pritom ispisane fontom 10 i sa 3 i 1/2 slike na kraju knjige?

Iako ne kupujem stihijski, onako cijele kolekcije ili zato jer je naslovnica lijepa, tijekom vremena nakupilo se par polica knjiga. Ima tu svega, od knjiga kolaca - varazdinskog kluba zena, preko rostiljade, kineske kuhinje, knjiga o cokoladnim delicijama - komada nekoliko, tapas, mezze, kolaci, torte, portugalska kuhinja ...uh, ima je...zatim talijanska kuhinja (tko to nema???), bavarska, zdrava prehrana (!!!), salate, kuharica u zoni (!!!), zasto se francuskinje ne debljaju, un dijeta...trla baba lan...

Posebno mi je draga knjiga "Nova zajedno slozena zagrebacka kuharska knjiga" - koju je preveo i danasnjem vremenu prilagodio Zlatko Puntijar (zgb gospodicne znaju tko je). Uglavno, ta knjiga je prvi puta izasla 1813 g. i mogla se kupiti kod Ferenza Rudolfa knjigoveze i trgovca u Zagrebu. U ovom novom izdanju, sa lijeve strane je fotokopija originala kuharice, a sa desne strane knjige prevod na danasnji hrvatski i engleski jezik. To je ujedno i jedina kuharica koju imam, a da u njoj - nema fotografija!




Neke koristim cesce, sa drugih brisem prasinu sporadicno. Poslijednje dvije knjige koje sam kupila, u razmaku od nekoliko mjeseci prave mi drustvo dok cekam u autu da netko od moje obitelji nesto zavrsi, kada na tv-u nema nista pametnog, uglavnom u svim onim dosadnim trenucima. Prva knjiga je "Venezia: Food and Dreams" - Tessa Kiros, koja mi instant popravlja raspolozenje svojim romanticarskim fotografijama i smanjuje nostalgiju, a druga je "Ramsay's best menus" . Totalno je nebitno za pricu da li Mr.Gordon Ramsay prodaje toplu vodu, volite li ga ili ne, bitno je da je knjiga nepretenciozna, sa jednostavnom receptima, a opet vrlo mastovitima. I fotografije su dobre. I ne traze se sumanute namirnice koje postoje samo u zadnjem vijetnamskom selu.

Uglavnom, prije nekoliko dana sam, nakon poduzeg odgadjanja (mala griznja savijesti radi kolicine knjiga koje vec imam doma!), ipak kupila tu knjigu. I sad je dosta. Nema vise! Stvarno.
Knjiga je koncipirana po godisnjim dobima, te svaki menu sadrzi predjelo, glavno jelo i desert. Godisnja doba iz talijaske, spanjolske, britanske i francuske kuhinje + par izleta u meksicku, marokansku, tailandsku i indijsku kuhinju. Stos je sto su stranice rezane horizontalno na 3 dijela, tako da mozete kombinirati recimo predjelo iz talijanskog ljeta, zatim nize otvoriti stranicu maroko all year around za glavno jelo, te za kraj odabrati desert iz francuske zime....m - lj - a - c!



Da ne duljim, jednostavna jesenska salata od jabuka, cikle i kozijeg sira....

Potrebno je:
500 gr skuhane cikle
1 jabuka kiselkastija
2 zlicice limunovog soka
50 gr nasjeckanih oraha
100 gr ovceg sira

za vinagret:
2 zlice aceto balsamico ili ocat obicni ako nemate
6 zlica maslinovog ulja
sol
papar

Pomijestati sve sastojke za vinagret i ostaviti sa strane. Ciklu i jabuke narezati na listice ili kockice ili kako vam se vise svidja. Orahe nasjeckati na krupnije komadice i dodati jabukama i cikli. Sir posluziti ili sa strane ili natrgan na komade, dodati u salatu. Limunovim sokom pospricati jabuke da ne pocnu oksidirati, te u sve umijesati vinagret.



Broj komentara: 9:

  1. Super ti je ova salata, a i kuharica koju si kupila mi se čini odlična. I ja ih imam doma, samo stoje i sakupljaju prašinu...Također sam se sama sa sobom dogovorila da ne kupujem niti jednu do daljnjega. Živi bili pa vidjeli :D

    OdgovoriIzbriši
  2. I meni kuharice ispadaju iz svakog coska, ali n emogu si pomoci, knjiga je knjiga, a internet nesto sasvim drugo. Imam dosta starih kuharica bez slika koje sam pokupovala na buvljacima za sitnu lovu sa vrlo kvalitetnim receptima, ali nekako vise volim one sa slikama, mada u vrlo cesto slucajeva slika nema veze s receptom, kao npr Zlatna knjiga cokolade (totalno razocarenje). I salata mi je odlicna:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Izgleda da si imamo problema sa količinom kuharica. Imam ih i ja mada ja opčenito imam problem sa knjigama. Sada žicam da napravimo treću "knjižnicu" u stanu.Dva zida su puna ko šipak knjiga od poda do stropa.Ah kada ništa ne može nadmašiti miris nove knjige

    OdgovoriIzbriši
  4. Post je super, prepoznala sam se u delu price o obecanju da nema vise. Ta "trodelna" knjiga je bas fora, nisam nista slicno videla, bas efektna ideja. Salata mi se jako dopada, cveku volim jako, a nika je ne spremam jer ne mogu da operem ni sebe ni okolinu dovoljno temeljno za moje stavove, a kupovna (iz tegle) je nikakva, polubezkusna, razvodnjen ukus, boja vise vuce na trulu visnju nego na cveklu, bezivotno skroz.

    Sad nesto gledam, kako malo podseca na valdorf, po kategoriji namirnica. Nesto korenasto, nesto vockasto, nesto orasasto... Jedino nema majonez, ali zato je tu sir.

    Veliki pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  5. I kod mene je na snazi "nema više" :). Ali kada god pogledam te moje kuharice sa kojih vrijedno brišem prašinu nekako mi se čini da nemam neku baš onako pravu, kvalitetnu, tako da nije isključena još koja. Tvoj izbor mi se sviđa.
    I salata mi se jako sviđa, iako piše da je jesenska ja ću je rado ovih dana pripremiti.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja moram reci da mrzim G.Ramseya, antipatican mi je i bog, ali njegovi receptu 'rade' to moram priznati (i sama sam vise puta pravila uspjele reckove i deserte po njima)! Ova fora za 2x rezanom knjigom je super, nisam ju do sada primijetila.
    Veneziju imam i kupila sam ju radi fotki:)
    Do sada sam nakupila preko 100 kuharica i nemam namjeru stati!!! Nema odmora dok traje obnova!
    Upoznajte moje kuharice (od prije 2 godine, sada je zbirka malo veca):
    http://cooktobe.blogspot.com/2009/09/moje-kuharice.html

    OdgovoriIzbriši
  7. melrose - hahaha pa nije mi namjera zeniti ga...mada, da, imas pravo, da nije to sto je, u rangu kojem je - na cesti bi ga zaobisla. izmedju stenjajuce nigelle i urlajuceg gordona, odlucujem se za ovog zadnjeg :-))

    branka - ja sam stavila jesenska, onako streberski, jer je u knjigi pod tim dobom, ali jedemo je stalno!

    ostale koje su se ka i ja zarekle - nista do daljnjega, podrzavam! ali samo da vam kazem da mi se jako svidja i Jamie's Italy, jednostavno zato jer su mu fotke sa putovanja tako zivopisne, kad ih gledam imam dojam da sam tamo... inace nisam neki njegov fan...

    OdgovoriIzbriši
  8. Mene odmah privukao kozji sir u naslovu.Odlicna komabinacija.
    Moj omiljeni kuvar je Roahld Dalova knjiga secanje na Gypsy House gde opisuje sta se spremalo u njihovoj kuhinji za vreme godisnjih odmora i uvek su imali kuvara ili kuvaricu iz neke druge zemlej:)Salata ti je izvrsna:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Dzoli - daj neki link na tu knjigu, priznajem da nikad za nju nisam cula, a ni ne uspijevam pronaci nista on line...hvala, hvala!!

    OdgovoriIzbriši