subota, 11. lipnja 2011.

O bijegu u veliko plavetnilo... plivajuci sa cudnim ribama


Sjecate li se filma Big Blue? Ili prevedeno Veliko plavetnilo? Mnogi su tih godina svoje buduce zanimanje zapecatili tim filmom.
Vodim vas u Oceanario de Lisboa, vjerojatno najblize sto vas mogu dovesti do Velikog plavetnila. I nema hrane danas, samo razgledavanje....

Oceanario se nalazi u cetvrti Expo, istoj onoj koja je prije 1998. godine bila gradska rafinerija, a danas je najluksuzniji dio grada, sa cijenom stanova do milion eura.

 

Gradjen je na dva nivoa, sastoji se od velikog bazena u koji sadrzi 5 miliona litara vode, te 4 manja prostora sa strane. Veliki bazen nazvan je - Globalni ocean, a  4 manja prostora rezervirana su za Antartiku, Pacifik, Sjeverni Atlantik i Trope.

Ovo je globalni ocean i on povezuje sve eko sisteme. Temperatura vode je 22C. U njemu zive himere, morski psi, raze i sve ono sto na svojoj lokalnoj peskariji mozete naci.


Na povrsini pacificke zone zive ovi cooleri...Jedan samo lezi na ledjima i pravi se nevidljiv, dok se drugi dvojac sakriva, ceska i igra po vodi.


U tropskoj zoni je vruce, vlazno i tesko se dise....


U Artickoj je hladnije...



Prolazeci kroz povrsinsku zonu, ulazite u okrugli dio gdje se nalaze staklene stijene velikog bazena.


Male ribe, velike ribe, cudnovate, nikad vidjene, spore i brze....sve su tu, plivaju u krugu.... Ako se pitate kako to da se ne pojedu medjusobno, morat cete cekati do kraja, tamo cu vam reci.




Veliki bucanj (Mola mola) - je ova okrugla riba koja izgleda kao da ju je netko spljostio izmedju dvije tave, nema ljuske vec glatku kozu i hrane ga nekom zelatinoznom smijesom u koju ubaciju povrce tipa brokule i sl, posto se u normalnom habitatu hrani pretezno meduzama i planktonima.



Hranjenje je 2 puta tjedno i raze ne znaju jesti same, pa ih ronioci moraju hraniti ribom u usta. Ustvari, znaju raze jesti, al su spore, pa im druge ribe sve pojedu.





I tako kruzite okolo....i ako imate srece i niste dosli u neki prenapuceni dan, iz zvucnika vas zapljuskuju valovi i podmorski zvukovi. Sa druge strane hodnika nalaze se manji akvariji u kojima zive neke vrste koje nemaju sanse za prezivljavanjem u globalnom oceanu....poput ovog cudnog lika.

Weedy seadragon (Phyllopteryx taeniolatus)


Ili ovih meduza iz mraka - Moon jellyfish (Aurelia aurita)


Ili ovi organizmi u simbiozi, Nemo, anemone i koralji.


Debljina stakla koja vas dijeli od Velikog plavetnila je 25cm, a visina glavnog bazena je 7 metara. Koralji i stijene unutar velikog bazena su laznjaci, jer bi bilo nemoguce odrzavati takav eko sistem. No, kako se prblizavate npr. tropskom dijelu bazena, na dnu vas cekaju prave zvijezde i pravi koralji.



I za kraj - nagradno pitanje - zasto morski psi ne potamane sve oko sebe? Zato jer su prehranjeni. Naime, u normalnom zivotu morski pas jede jednom mjesecno, a ovdje jede 2 puta tjedno. Navodno, morski pas u godinu dana pojede kolicinu hrane ekvivalentne svojoj tjelesnoj tezini. Nemojte misliti da u bazenu pliva i velika bijela psina ili tigar...oni bi ipak potamanili sve sto pliva zajedno sa umjetnim koraljima i grebenima.
Jedina riba koja ponekad pomahnita i napada druge jeste - barakuda.
Nakon 2-3 sata, ovisno koliko dugo provedete sjedeci na podu gledajuci ribe, dosli ste do kraja...izadjite na danje svijetlo i uzivajte u suncu koje ovdje skoro pa stalno sja!


Broj komentara: 10:

  1. Jao, predivno, hvala ti na ovom čudesnom plavetnilu i podvodnom životu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Sve vise i vise me stilom pisanja podsjecas na jednu nestalu blogerku sa blog.hr:)
    Gdje je recept danas???
    Fotke super!
    Stop

    OdgovoriIzbriši
  3. jako lijepe slike, ovo je prava uživancija

    OdgovoriIzbriši
  4. Prelepi prizori, ja sam uživala gledajući coolere;) i meduze. Hvala ti za ove fotke, uz koje mogu da meditiram, aaaammmmmm;)) Pozzz

    OdgovoriIzbriši
  5. Divno zaista.Imamo i mi(ja pocela ko amerikanci)
    mada nsiam htela o tome
    Nas podmorski akvarijum se nalazi preko puta mora.I sad jednog dana vozim kroz Auckland bas tom ulicom i ne verujem svojim ocima
    Trotoarom se seta pingvin(pobegao nekako) i za njim kao nezainteresovano radnici iz akvarijumom s avelimom mrezom iza ledja:)Sve se dobro zavrsilo.Uizvaj ti i deli sa nama..prelepe dozivlajje:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala ti na ovim prekrasnim slikama, bas sam uzivala razgledavajuci ih. Koje divote!

    OdgovoriIzbriši
  7. hvala vama sto ste navratili :-))

    merlose - nadam se u pozitivi, a sto se tice recepata...ah, nisam mogla naci nista sto bi me povezalo sa plavim...a neku tunjevinu na zaru ipak nisam imala srca staviti...

    OdgovoriIzbriši
  8. Stvarno prekrasno, prekrasno!! Ostala sam oduševljena fotkama, a jedna me ribica (ona žuta) čak i podsjetila na Nemu (crtić) :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Znam da ćeš me "grditi" ali ja to moram reći: Bože gde ja živim :(... Predivne su fotkice, predivne i uživala sam u svakoj od njih :)

    OdgovoriIzbriši
  10. bravo i hvala ti za još jednu divnu i jako zanimljivu priču. Kroz tvoj blog uvijek tako lijepo putujem, dosta novoga naučim i uživam u divnim slikama. Tako je i ovaj put !

    OdgovoriIzbriši