četvrtak, 14. srpnja 2011.

O onome sto ljeto jest....i mousse od jogurta i mente



Ne dam se zavarati.
Gdje god da pogledam, koji god portal da otvorim, sve je prepuno oglasa o brzinskim dijetama i preparatima koji cuda obecavaju. Do njih stratesko razmjestena izvijesca sa mondenih kupalista diljem svijeta. Na fotografijama nasmjeseni ljudi, savrseno potamnjenog tijela. Lica uz red neke pive porucuju - ljeto je i ako niste ovakvi i ne pijete ovu pivu/vodu/sok...vase ce ljeto vjerojatno biti pusiona. Ma da!!!! Pivu ne pijem, nemam 16 i pol godina, godina moje berbe je nesto starija i kvalitetnija, a ni mondena okupljalista me nece vidjeti ovoga ljeta. Model mog badica nikako ne podsjeca na mini trokutice bureka, ali zato boja moje koze podsjeca na najfiniju sirnicu prije pecenja.

Zelim reci....ljeto nije patnja radi onih 5 kg viska od prosle godine, ma nije ni radi onih 15! Nije ni sram radi izdajnickih rupica na bokovima, ima ga i novorodjencad. Nije niti cinjenica da godine idu i da vjerojatno zavredjujemo vise no sto nam zivot daje. Ljeto nije vrijeme za zalopojke nad neumitnom stvarnoscu i zatvaranjem u sebe. Da, znam da vjerojatno imate ladicu neplacenih racuna, da ne znate hoce li se klinac upisati u srednju na jesen, da vas sef kinji i mozda niste dobili placu od veljace, ali....tako ce vam biti i sutra. Pa sto onda danas nesto ne biste napravili za sebe?




Ljeto je sve ono sto ste zaboravili da vas je nekad cinilo sretnim i mladim u tijelu i duhu. Sjecate li se svojih 18? Ako zastanete na kratko, u nekom trenutku kada oko vas utihne djecja vika, konstantno zanovjetanje okoline i udaljite pogled sa kauca na kojem lezi neki trbusasti kljunas (ah, toliko daleko od vaseg mladenackog ideala)....vratite se na plazu svoje mladosti. U neki sretni trenutak. Vratite se u onaj osjecaj lakoce postojanja, leptirica u trbuhu, topline sunca na kozi zategnutoj od morske soli. Vratite se u svoje iskonsko -ja-, u svoje cisto stanje putnika bez prtljage.

Ljeto je svijetlost i toplina, jagode i breskve, lubenice i dinje,  kricave boje i nepregledno plavatnilo za one sretnike koji zive uz more. Ucinite nesto za sebe. Ne, ne mislim na pjenusave kupke i masaze u luksuznim salonima. Vi koji zivite na moru, uberite pregrst lavande i objesite je na okno kuhinjskog prozora. Ili zalfije ili ruzmarina... Vi koji zivite miljama daleko od mora, neka vas ne bude sram - zicajte kolegicu blogericu koja zivi uz more da vam posalje, zajedno sa 2-3 bijela oblutka sa obliznje plaze, koje cete poskrivecki polizati kad stignu i tako osjetiti miris i okus morske soli. Slobodno, neka vas ne bude sram. Kad ste imali 18 jel vas bilo icega sram?  Okacite kricav cvijet iz uha, obucite bijelu haljinu i predvecer sjednite u kafic na uglu ulice. Narucite nesto sto inace nikad, ali nikad ne biste. Dajte naucite vise kako se radi mojito od jagoda, caipirinha i posluzite sami sebi. Nitko nista vise ne zasluzuje vise od vas samih. Svakidasnju jadikovku preselite na stranice kalendara oznacene sa - mjesec rujan - .



"Summertime" je svakako legendarna pjesma, al zadnje sto vam treba jest melankolicni glas Billie Holiday. Prosecite radje uz ovako nesto, podignite ruke u zrak (ne, nije kao na cajkama!!!) i ispustite onaj iskonski urlik koji toliko dugo zatomljujete u sebi. Negdje uz tracnice vlaka koji prolazi jednom tjedno, a mozete i u vlastitoj kuhinji, tako ce ostali barem shvatiti da ste zivi, a ne da zivotarite. Ne mojte zaboraviti surovu istinu - mozda vas sutra i nece vise biti. Zato, red suza, red urlika i red histericnog smijeha preporucam takodjer prije velikog finala - ZIVA SAM!




A onda kad se smirite iz frizidera izvadite nesto poput ovoga i posluzite zacudjenim licima, koji se jos dvoume dal da okrenu broj hitne ili da se ljute radi vaseg nepristojnog ponasanja. Ko ih sisa, bitno je da je vama dobro!




Potrebno je:
2 bjelanjka
3 lista zelatine
1 dcl mlijeka
10 listova mente dobro nasjeckanih
2 jusne zlice secera
200 gr jogurta
Istuci bjelanjke u snijeg i ostaviti sa strane. Potopiti zelatinu u vodu da se odmoci. Kad zavrije mlijeko, dodati natopljenu zelatinu i dobro izmjesati. Nasitno narezati listice mente, dodati u mlijeko i sve zajedno u predhodno izmjesani jogurt sa secerom. Na kraju dodati snijeg i ostaviti u frizideru par sati da se stisne.





Broj komentara: 13:

  1. Odličan post. Tvoje razmišljanje o ljetu je skoro isto kao i moje, jer mi je i inače životna filozofija da se ne zamaram s time što će drugi misliti/reći o meni.

    Po pitanju recepta, dva puta se spominje menta, a nigdje ne piše količina jogurta.

    OdgovoriIzbriši
  2. Volela bih pročitati tvoju knjigu :) jer mi se neverovatno sviđa tvoj stil pisanja, a i razmišljanja :)
    Fotke su ti čarobne, čarobne... uh... opet sam beskrajno uživala u tvom postu i hvala ti na tome :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Itekako se sjećam 18, mislim da mi je to bilo najljepše, sigurno najduže ljeto prije početka studija. Veselim se svakom ljetu, ali svako malo me štrecne jer godina je daleko, daleko više ... Ne brinem se radi mnogo toga, uz mene je čovjek kojem sam još uvijek "la più bella del mondo" bez obzira na tjelesne nesavršenosti, želim samo da nas zdravlje posluži, svega ostalog bit će nekako. I iako inače nisam posebno nostalgična, ljeti bih voljela imati koju godinu manje, neka iskustva ponoviti ili barem trunčicu zaustaviti i usporiti vrijeme koje mi sve brže i brže prolazi što sam starija. Nekada su mi ljeta bila dugačka i predugačka, sada mi proleti ljeto dok pojedem lubenicu :-(

    OdgovoriIzbriši
  4. Kako ja guštam u vojem pisanju :) Što reći, osim da si na lijep način u ovom postu sažela samu bit...svega :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Zaista sam uživala u tvom postu i slikicama,baš divan i ja imam par kg viška ali ih nosim da ih i drugi i ne primjećuju a vjerovatno sam i s 18 mislila da ih imam a nisam .Ali sve je to u glavi i ove godine prelistavam časopise i gledam te curke divnih lica a tijela zarobljenih u tijelima djevojčica.A mousse divan pun okusa.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ah, teškom mukom susprežem suze jer... Nisam od onih koje žaluju za mladošću, ali sigurno me ganu sjećanja na divna ljeta. I onda, kao ove godine, odem tamo gdje mi je bilo prekrasno (a tada to i nisam znala ili u tome potpuno uživala). I pustim srcu na volju i dobro se, baš dobro, isplačem. Kako smo bile divne, savršene sa 16 ili 18 godina! Kako smo stalno bile zabrinute i nesretne da to možda nismo! Zato sam svojoj kćeri oduvijek govorila da je prekrasna (što i je, pa nisam morala ni lagati) i neka toga bude svjesna. Jer jedino će tako do kraja uživati u mladim godinama. Nama ženama stalno netko nastoji nabiti komplekse (te moraš na ovu visinu imati ovoliko kila, te moraš biti ovakva da nađeš dečka, te moraš....) Kad spoznamo da jedino moramo biti sretne i zadovoljne u vlastitoj koži, imamo previše godina. A godine, usprkos uzrečici, jesu važne.

    OdgovoriIzbriši
  7. Divno sto si ovo u slici i reci podelial sa nama:)Obasja me zracak sunca i zamirisa ponesto;)

    OdgovoriIzbriši
  8. Vjeruj u posljednje vrijeme nije me nešto ovako podiglo kao ovaj tvoj post,imaš poseban dar pisane riječi kojom bukvalno uspijevaš u čovjeku izazvati sve one tako dobre a lagano zaboravljene emocije...divno,u laganom sam transu:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Preeeeekrasno..!!!!!!! Uzivancija!!!

    OdgovoriIzbriši
  10. Divan post! Budući da sam te tek sad otkrila onda se bacam na čitanje ostalih! Pratim te! :) Lijep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  11. Bravo za ovaj post ! Bravo i bravo ! Uh koja ljeta sam provela opterećena izgledam li dovoljno dobro za plažu,za kupaći kostim, za večernji izlazak i haljinicu na bretele. Pa kada sada pogledam umjesto opterećenja trebala sam se samo opustiti i uživati. Srećom, godina moje berbe, ona kvalitetnija, u jednom trenutku je rekla dosta i od toga trenutka ........, u predivnom, spontanom i ležernom ljetu samo uživam, neopterećena ! A uživati ću i u ovoj finos slastici, jako mi se sviđa recept i super izgleda !

    OdgovoriIzbriši
  12. meni je ovo divno!!
    prvi put sam na tvom blogu (sramim se, istina.. :) ) - ali prvo što me oduševilo je pozadina. imam folder koji se zove ''Vintage - paris'' i u njemu se nalaze razne slike i sličice, fotografije, i ikonice na tu temu. i ovakve, slične razglednice :)
    mora da sam u prošlom životu imala nešto s Parizom..

    fotografije su mi predivne, recept još bolji, pravi ljetni, i tvoj stil pisanja mi je super! jako zanimljivo..

    sad će mi trebati neko vrijeme da pročitam i neke starije postove, ali to ostavljam za neki drugi dan da uz jednu ice coffee ili sladoled ostavim mozak na tvom blogu sat-dva :)

    OdgovoriIzbriši