ponedjeljak, 18. lipnja 2012.

Kak su jeli njihovi stari i portugalska tiborna





Lijep je junski dan. Jedan od onih kada iz brojnih ulicica dopire miris srdela,  svijezih i debelih. Lijene se macke uvijaju oko kuharicinih nogu. Kroz poluotvoreni se prozor cuje zveket tanjura postavljenih na stol. Vjerni pas sa nestrpljenjem ocekuje gazdu, nadajuci se veselom tapsanju po glavi i mozda neki ostatak od rucka. Kako li je jednostavan zivotnjski svijet.





Sat na zvoniku otkucava podne. Muskarci na brzinu zavrsavaju cakule i hitaju kuci. Na rucak. Za tren ispraznila se pijaca i na cesti ni kucka ni macka. Utihnuo je ulicni svijet, veselo cigance noseci harmoniku na ledjima zamice iza crkve.






Sa obliznjih polja, gospoda u galopu ostavljaju tezake u oblaku prasine. Oni ce kuci na rucak. Tezaci ce pod sjenu visokog eukaliptusa. Da uhvate dah i odmore zuljevite ruke. Svaki od njih u svom zavezljaju nosi spremljen rucak. Cesto ne vise od komada kruha, glavice luka i komada usoljenog, pa pecenog bakalara.





1973. je godina. I negdje daleko danas je poletio prvi konkordov let za Novi svijet. Cinjenica koja u ovom djelu svijeta znaci - apsolutno nista.
U sjeni eukaliptusa petorica muskaraca postavljaju na zemlju omanji komad platna i na njega svoja tajna blaga. Masline, cesnjak, kruh i vino. Kako li je lijep trenutak odmora u tezaka.






Tiborna je portugalska inacica talijanskih bruschetta. Do jucer gotovo zaboravljena, a danas ponovo pripravljana u raznim oblicima. Ja vam donosim onu najjednostavniju, najbolju, najmirisljaviju - iskonski tezacku.





Potrebno je:

kvalitetno maslinovo ulje
cesnjak
domaci kruh
morska sol
mazuran, ruzmarin ili sl.

U maslinovo se ulje nareze nasitno cesnjak, doda morska sol i aromaticne biljke. Odlomljene kriske kruha, zatim se umacu u aromatizirano maslinovo ulje.



Broj komentara: 11:

  1. Sve si uspijem dočarati dok pričaš. Mirise, zvukove, glasnu tišinu zvizdana, boje ....Fotke mrak, a tiborna baš po mom ćefu .... :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Lusitania, odakle su ove prelepe fotografije ? Ja sam ocarana Portugalom uopste i u avgustu idem...Lisabon...Porto...Douro...Alantejo...jel' ti zivis tamo?
    Pozdrav iz Rima

    OdgovoriIzbriši
  3. Marina, da ja zivim u okolici Lisabona, a ove fotografije su iz grada po imenu Setubal, nedaleko od Lisabona - sa druge strane rijeke Tejo.

    OdgovoriIzbriši
  4. Najbolje jelo, nema što. Ljetni dan koji me podsjeća na dane djetinjstva (ljetni dani, svi na svijetu, slični su na selu ili u manjim mjestima).

    OdgovoriIzbriši
  5. I naši stari (a i poneki mladi) su jeli to jelo. Mi često znamo složiti maslnovo ulje, sol i češnjak i umakati. Još da dodam začinske trave i dobit ću Tibornu ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. koje prekrasne fotografije... neku nostalgiju mi bude. iako nisam nikada bila u Portugalu :)

    OdgovoriIzbriši
  7. tovje fotografije me tjeraju na putovanje!!makar u mislima!

    OdgovoriIzbriši
  8. Idealan obrok. Tako jednostavno a tako fino.

    OdgovoriIzbriši
  9. Divan post i fotke, iako se ponavljam, moram to da kažem:)
    Obožavam atmosferu na tvojim fotkama i taj dašak voljene Portugalije.
    Tiborna, klasika koju obožavam. Ne zovem to jelo tako, ne znam pravo da ti kažem ni kako, al često je na mom stolu:)

    OdgovoriIzbriši
  10. Meni se cesto desava da otkrivam stvari koje su vec otkrivene:)
    Kada nemam nikakvih obaveza u civilizaciji, onda rado jedem ove Tiborne, za koje nisam ni znala da se tako zovu!

    OdgovoriIzbriši
  11. to se jede pod mojim nebom, od prastarih vremena...jeftino, zasitno, ukusno. sada je chic predpredjelo u restoranima:)

    OdgovoriIzbriši