četvrtak, 7. lipnja 2012.

Kako prezivjeti poslijednje skolske dane....instrukcije za mame ( i tate) uz liker od jagoda




Jos dva tjedna skole. I onda 3 mjeseca ladanja. Prije konacne predaje i pada na koljena, potrebno je objasniti neshvaceno, nenauceno, neprepisano...Ovo je post za mame koje jos uvijek imaju dovoljno male potomke da im za kuhinjskim stolom uspijevaju objasniti tablicu mnozenja....i one opisne probleme koji su svakom normalnom bicu - nocna mora....






Prije nekoliko dana u sitne nocne sate prosetah obalom. Duboko disanje, ja, klupa i zamotuljak sa zaostalim kolacem iz jedine otvorene slasticarnice u ovo doba noci. Ponedjeljkom navecer omiljeni mi bar zjapi zatvoren, inace bih zamijenila kolac nekim koktelom na alkoholnoj bazi. Duploj alkoholnoj bazi. I ukrcala bih se u neku jedrilicu koja polazi na - kraj svijeta.

A sve je ustvari pocelo ovako.....
Postoje roditelji koji imaju srece da im potomci razumiju matematiku i vole je. A postoje i oni drugi, manje sretni po tom pitanju - njima kozmicka naklonjenost bas i nije poznata. Ja cinim tu drugu grupu roditelja. Ako cemo realno, ne bih se uopce trebala cuditi, jer i meni samoj 2 + 2 moze biti i 5, ovisi o kutu gledanja. No to, iz autoritativno - pedagoskih razloga ne mogu naglas reci.

Pocesto se pitam da li je gradivo pretesko za njihov uzrast...trazi li se previse i opterecuju li ih nepotrebno. Tijekom skolske godine pronalazim 1000 nebuloza u sistemu. Brojevi se vise ne zbrajaju vertikalno, vec horizontalno....opisni problemi i autobusi koji izbacuju i primaju putnike na svakom drugom stajalistu....kako objasniti ostatak, ako je sistem rijesavanja drugaciji nego "u moje vrijeme"?






"Mi" ustvari tijekom cijele godine vodimo tihi rat protiv matematike i razumijevanja iste. Ja - pokusavam ne napraviti istu gresku koju su napravili samnom, ona - izbacuje brojeve ko na traci, najcesce one koje nemaju apsolutno nista sa rijesenjem problema....5? 42? ne, ne...cekaj 18? 98?...hm.... ma neeeeee znammmm! Trebam izracunati? Aha... zbrajati? Oduzimati? Pomnoziti???
Suzeeeeeeee
E tu ja gubim zivce. A gubim ih zato jer osjecam njenu frustraciju....sjecam je se. Jednostavno kao da ti taj dio mozga ne radi. Crna rupa. Polje tudjeg problema. Blink......Ako si i jucer znao - sad vise ne znas.
I sta sad? Ommmmmmmmmmm.....neki na spavanje, neki pred televizor, a neki u setnju. Zahvalana sto jos uvijek zivim u dovoljnoj selendri da mogu sigurno setati po noci, bez straha da ce me netko opaliti po glavi i maznuti mi 5 eura iz novcanika. Jer vise ionako nemam.

U svakom slucaju, drage mame i tate, prije nego sto sjednete za stol i krenete objasnjavati neobjasnjivo - zavirite u kucni bar i napunite do vrha - liker od jagoda.





Za ovaj kucni lijek je potrebno:


500 gr jagoda
500 ml kvalitetne votke
350 gr secera
400 ml vode


U prvoj fazi potrebno je oprati jagode i narezati ih na 1/4, te ih staviti u staklenku sirokog grla. Naliti votku i ostaviti oko mjesec dana na tamnom mjestu. Tijekom tog vremena jagode ce pobijeliti, a votka poprimiti aromu. 
U drugoj fazi, koja nastupa nakon mjesec dana, kroz gazu procijedite tekucinu. Jagode dobro izgnjecite preko gaze, pazeci da sok iscuri u votku. U posebnoj rajngli/teci/loncu napraviti serbet od vode i secera, te kad se ohladi doliti u votku. Preliti u sterilizirane boce i ostaviti jos par dana da se sve sjedini.

Liker je vrlo blag, skoro da se i ne primjeti kad nestane....stoga predlazem duplati dozu....

Broj komentara: 11:

  1. uh, muke s matematikom su mi, na žalost, poznate iz oba kuta (roditeljskog i osobnog), ali liker od jagoda, vjerujem, ublažava rane!

    OdgovoriIzbriši
  2. Priča za dobro jutro...
    Fenomenalno uputstvo, meni već od maja treba dupla doza.
    Drži se i ...drži flašu

    OdgovoriIzbriši
  3. E super prica... Ja volim matematiku i oduvek sam dobra u njoj. Bas me zanima da li ce se mom malom potomku dopadati ili ce biti kao kod tebe... Ali, sigurno ce biti neki predmet koji ce ga smarati... :)
    Liker je fenomenalan i pravicu ga ako nadjem jos jagoda (potomak sve pojede). :)

    OdgovoriIzbriši
  4. liker izgleda fantastično! uz njega je, sigurna sam, sve lakše :lol
    eh, suosjećam, znam kako joj je.
    kao mama, mogu zahvaliti onome gore (ok, i mom izboru partnera :lol) što mladunče nije težak za održavanje kada je matka u pitanju. a i već je dovoljno velik da sam s njim morala podijeliti neke životne istine, kao npr. ako se sretne s nekakvim matematičkim problemom ja mu neću biti od velike pomoći pa nek se za pomoć pri rješavanju istoga obrati tati :))

    Drž`te se! :živili:

    OdgovoriIzbriši
  5. Liker izgleda predobro i ne bih imala ništa protiv duple doze :)
    Što se matematike tiče, školarca nemam ali vidim i čujem oko sebe kako to izgleda sada pred kraj godine. Na sreću moje sestre i svih nas u obitelji nećakinja je po tome pitanju na mene, prva kategorija, nekako nam je matematika jasna :), ali zato, ne znam kako to niti reći, likovni i tjelesni, ..., ajme :)

    OdgovoriIzbriši
  6. liker je divan, jednom sam ga radila i taj prekrasan miris jagoda je tako dobro zakamuflirao votku da se uistinu i pio u duplim količinama.
    vjerujem da će ti on olakšati "matematiku"

    OdgovoriIzbriši
  7. duhovito, istinito, pogođeno.

    OdgovoriIzbriši
  8. Predivno... a poslednja fotka me ostavlja bez daha...

    OdgovoriIzbriši
  9. Znam o čemu pričaš imam dvoje a kao da nisu brat i sestra,jednome se neda ništa a drugi što god uhvati u svoje ruke stvara čuda,Ali opet toliko su zanimljivi u svojim različitostima a valjda kako idu godine će i poprimiti neke osobine ili bolje reći naučiti će ono što im treba pa tako sam i ja.

    OdgovoriIzbriši