ponedjeljak, 3. rujna 2012.

Tutorial o pripremanju puzeva....i zabavi za fotografa

 
 
 
 
 
 
Odmah na pocetku, da znate da su za vrijeme snimanja ovog tutorijala svi puzevi - stradali. U loncu.
Stoga, oni slabog zeluca i jakih emocija mogu preskociti ovaj zabavni post.

 
 
 
 
 
 
Negdje pocetkom ljetnih mjeseci livade i nisko raslinje prekriju horde puzeva. Malih, ne onih velikih vinogradarskih i oni su glavni gosti gotovo svih portugalskih barova, omanjih restorana i kafica iza ugla tijekom cijelog ljeta. Gosti koji se lijepo sluze uz hladnu pivu i res peceni kruh s maslacem. Na vratima, prozorima i reklamnim panoima pise - HÀ CARAÇOIS! Ima se puzeve!
 


Ovo je tutorijal o spremanju puzeva kod kuce, ukoliko primjetite da su vam se horde nastanile u vrtu, uz omiljenu gredicu malina il svijeze ofarbani bijeli zidic.
 
Kazu da su najbolji marokanski puzevi, no ja vjerujem da ni ovi lokalni ne zaostaju kako svojom velicinom, tako ni okusom. Najcesce puzevi borave na suhim stabljikama, i na dodir izgledaju kao da su mrtvi. Ako ih odlijepite sa stabljike, sa donje strane imaju skorenu koprenu sluzi i otvor kucice zatvoren je nakupinom zemlje, trave i sl. No nedajte zavarati - oni se samo prave!
 
 
 
 
 
 
Kada se puzevi sakupe, znalci kazu da ih je najbolje ostaviti 3 dana u kutiji bez hrane. Oni ce u kutiji zadrzati suhonjavi izgled. Nakon toga puzeve valja potopiti u cistu vodu i ostaviti da ozive. Nakon kratkog vremena oni pocinju otvarati svoje kucice, cisteci se od sluzi, trava i ostale prljavstine. E tada nastupa vas posao. Potrebno ih je kroz nekoliko voda oprati, ocistiti od svake prljavstine i pritom paziti da ne pobjegnu iz sudopera ili posude u kojoj ih perete
 
 
 
 
 
 
 
Ukoliko ste rodjeni pod sretnom zvijezdom i imate nekoga tko ce ovaj odosadni posao obaviti za vas, vi se mozete zabaviti fotografiranjem reanimiranih puzeva, hvatajuci ih pritom po kuhinji. Ukoliko imate i nejacad - evo garantirane zanimacije za sve. Pritom pazite da se nejacad emotivno ne veze za hranu, jer cete u protivnom sve puzeve morati radi mira u kuci i sprijecavanja trauma iz djetinjstva - vratiti u vrt.
 
 
 



Nakon sto su puzevi dobro oprani i pod prstima vise ne osjecate sluz i pjesak, premjestite ih u lonac sa hladnom vodom i poklopite lonac, na taj nacin izbjeci cete pokusaj egzodusa u zadnji cas.
Plamen mora biti malen, te zagrijavanje postupno zato da se puzi ne prepadnu nagle topline i ne zavuku u kucice. Ovako polako nadolazeca toplina im godi - kao da su u termama - te oni izlaze iz kucica i tako se shuhaju. Vodu je potrebno dobro posoliti, jer su puzi sami po sebi slatki.






Nakon cca sat vremena, puzi su kuhani i sad vam je potrebno: * za oko 1.5 kg puzeva


1 dcl maslinovog ulja
2 reznja cesnjaka
1 luk
1 lovorov list
 strucak persina
500 gr paradajza
60 gr pikantne kobasice
1 jusna zlica suhog origana

 
Nakon sto su puzevi kuhani, izvadite ih iz vode i sacuvajte oko 1.5 l vode u kojoj su se kuhali.
U loncu na maslinovom ulju zazutite luk narezan na kolutove i kobasicu narezanu na cetvrtine. Mjesajte kod ne omeksa i pusti sok. Zatim dodajte narezani paradajz i nastavite mjesati, nakon 5 minuta dodajte lovorov list, persin i sacuvanu vodu od kuhanja, te sol po potrebi. Neka vrije 10 minuta. Na kraju dodajte skuhane puzeve i origano. Ostavite da sve zajedno prokuha 10-tak minuta i voila!
 
Jos vam valja isprziti kruh, izvaditi pivu iz frizidera i dodati cackalice kojima cete si pomoci izvaditi eventualno sakrivenog puza. Dobar tek!



Broj komentara: 7:

  1. Svaka čast na ovom postu, post je stvarno odličan, ali ja ovo nebi mogla jesti!! Ne volim ih ni dirati rukama, a kamoli jesti..Na našem podneblju i u ovoj sredini nema navike jedenja puževa ni ičega takvog sluzavog i da ne kažem ljigavog, iako se evo žabe koje nisu nimalo po tome drugačije od puževa normalno jedu..Ali baš zbog toga jako mi je interesantan post i fotografije!

    OdgovoriIzbriši
  2. Kao i obicno, uzivala sam citajuci post. Glede puzeva, jela sam ih nekoliko puta, bolje reci probala jer se ne moze reci da sam bas navalila na zdjelu :) Navike su gadna stvar. I da moram reci da su bili losi, ne bih mogla, ali... navike. I nisam bas luda za ciscenjem istih. A ovo s klincima: oooo, istina! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Izuzetno zanimljiv i živahan ručak. Zgodna zanimacija za par dana a sigurno da najbolje prija nešto što čovjek sam ulovi.

    OdgovoriIzbriši
  4. uh, brutalno :)
    jednom sam ih probala i nije mi to uopće nekakva slast, nije mi se dopalo.
    no, tvoje slike su jako lijepe, i pohvalno detaljan post :)

    OdgovoriIzbriši
  5. čini mi se da je postupak čišćenja jednostavniji od čišćenja ovih malo većih. Ne samo da dugo traje, već je i postupak drugačiji, uključuje pranje u rastopini soli i octa dok god ispuštaju sluz. Ja ih tradicionalno kuham početkom ljeta.
    Inače, opet sam ti bila u blizini, ovaj put s južne strane ;-)

    OdgovoriIzbriši
  6. "Puževi u termama" :))) divan post...Volela bih da mi neko spremi

    OdgovoriIzbriši
  7. Obožavam puževe, ali ih nemam više priliku jesti...

    OdgovoriIzbriši