srijeda, 9. ožujka 2011.

Red subotnje spice, red sunca, red bakalara

Odsjedanje u hotelu najcesce znaci i dorucak od 7 - 9. Ako bas morate doruckovati u hotelu, doruckujte, a onda se odvezite u "Pasteis de Belem", poznatu slasticarnicu u zapadnom dijelu Lisabona, uz rijecno-morsku obalu i priustite si kavu - kakao - caj - i 3 komada ovog fantasticnog, svijetski poznatog slatkog zalogaja. Pasteis de nata, su kolaci koji se nalaze na svakoj polici iole normalnog kafica. Neki opravdavaju svoj naziv, a neki zahvaljujuci komercijalizaciji bas i ne. Zato otidjite u najbolju slasticarnicu, tamo gdje je sve pocelo, tamo gdje se sve dogadja. Oko 9 ujutro, dok pomahnitale horde turista jos doruckuju u svojim hotelima. Uzivajte u prigusenim zveckanjima tanjura koje dolazi iz kuhinje, pogledajte prozorcic sa antiknim kuharskim pomagalima i molim, obratite paznju na unutarnju dekoraciju u klasicnom potrugalskom stilu. Pratite uzurbani hod brkatog konobara u snjezno bijeloj uniformi i kolica prepuna pasteis-a koja svako malo izlaze iz kuhinje. Dobro jutro vam zelim.




Nakon sto ste lakim koracima napustili mjesto zlocina i udahnuli morski zrak punim plucima, krenite na tramvajsku stanicu preko puta i odvezite se do "centra" grada. Terreiro do Paço - Praça do comercio. Ovo je najveci trg u Europi. Na juznoj strani voda, ostale 3 strane svijeta zagrljene zutom fasadom nekadasnje kraljevske rezidencije. Bem vindo a Lisboa!








Spremite plan grada u dzep i pustite rijeci ljudi da vas ponese do juznih vrata grada....i onda...polako uzivajte u svakom koraku i ne zaboravite gledati - gore!






Kada ogladnite, sjednite u neku tavernu i probajte Pasteis de bachalau .





***

I onda...dosli ste doma. Adeus Lisboa! U straznjem dzepu hlaca presavinuta karta metroa, racun od kave i kolaca iz nekog restorana, u nosnicama jos uvijek miris ribe na gradelama u podne, jutarnja tv sapunica podsjeca na cudan jezik, a u frizideru dobro zamotan suseni bakalar kojeg, na srecu, teta na carini nije namirisala. Spremite Pasteis de bachalau i produzite boravak na suncanom trgu.


Potrebno je:

300 gr namocenog i skuhanog mesa bakalara
400 gr krumpira
2 jaja
1 luk
2 reznja cesnjaka
0.5 dcl maslinovog ulja
persin
muskatni orascic
sol i papar
ulje za przenje


Skuhati krumpir. U drugom loncu skuhati bakalar i kad se ohladi odstraniti kozu i kosti. (Ako koristite taj prosvercani, suhi bakalar, morate ga namakati 24 sata prije upotrebe i ne zaboravite povremeno promijeniti vodu). Na maslinovom ulju zazutiti nasjeckani luk i dodati nasitno rezani cesnjak. Dodati ocisceni bakalar koji ste natrgali na male komade. Ostaviti da se prodista 10-tak minuta, dok se bakalar totalno ne usitni. Od krumpira napraviti pire i dodati bakalaru. Sitno nasjeckani persin i muskatni orascic, te sol i papar dodati u smjesu. Sve dobro pomjesati i na kraju dodati jaja, te sjediniti. Smjesa treba biti konsistentna, da ne bi nakon pecenja bili mljackavi.
Dvije jusne zlice umociti u vrelo ulje i grabiti smjesu, oblikovati pasteis i prziti dok ne postanu zlatno zute.





Broj komentara: 6:

  1. Bilježim i ovaj :-)
    Jučer muž i ja, negdje oko 18 h bili na bakalaru u jednom bircu koji njeguje tradiciju prženog bakalara u blizini Campo de' Fiori.

    OdgovoriIzbriši
  2. jako lijepa tura kroz grad, zavidim na viđenom i isprobanom :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Joj gde ja živim :(....Uh...PRELEPO!

    OdgovoriIzbriši
  4. portugalski jezik mi se strašno sviđa, a o tome da bih voljela posjetiti Portugal, ne trebam ni pričati (ima zemalja u Evropi i na svijetu koje uopće nemam želju posjetiti). Uz kavu mi ne treba baš ništa osim čaša dobre vode. A ovi polpeti od bakalara čine mi se baš odličnima i bilježim ih.

    OdgovoriIzbriši
  5. Uh a ja sam doma i ne putujem nikuda do 8 mj.šmrc

    OdgovoriIzbriši
  6. kranjici i maslinki cu posvetiti slijedeci post, tek toliko da znate drage moje!
    roman - bakalar rules bilo gdje!
    tamara i LK - nadam se da cete jednom uspijeti doci do lisabona.

    OdgovoriIzbriši