Petak je ujutro i napokon ste sletili u Lisabon...preko najprometnije ulice koja povezuje istocni i zapadni dio grada. Segunda Circular. Kao pravi i kvalitetni turista koji planira svoj boravak, a ne neki koji dopusta da ga voda nosi, znate da sutra provodite cijeli dan u - ZOO vrtu! Cijela obitelj na okupu, podmladak je na youtube-u pogledao filmice, znate sta vas ocekuje, koja je cijena karte, kad se otvara i zatvara, proucili ste prognozu za slijedeci tjedan. No, ako ipak niste, evo sto trebate znati:
Lisabonski ZOO nalazi se u relativnom centru grada. Relativnom zato jer i lijevo i desno od njega je neki centar. Ukoliko se sluzite metroom, sjednite na plavu liniju i sidjite na stanici Jardim Zoologico. Cijena cjelodnevne karte je za odrasle 17.50 eura, za djecu od 3 - 12 godina 12.50 eura, a za one do 3 godine - ulaz je besplatan. Postoji od 1884. godine, a ja preporucam dolazak u proljece ili ranu jesen, iako evo, niti prosli tjedan nije bio klimatski los - jer kod nas je stalno sunce.
Odmah da vam kazem da ja ne volim vidjeti zivotinje u kavezima, te vjerojatno iz istog razloga niti ne idem u cirkus. Bas mi bude tesko kad vidim 3 tigra na 3 metra kvadratna u zahrdjalom i smrdljivom kavezu. No Lisabonski je ZOO sve samo to ne. Velike zivotinje zive na velikom prostoru. Naravno da se na radi o prostoru savane, ipak govorimo o ZOO, no ovdje su njihovi prostori lijepo uredjeni, odjeljeni od ljudi negdje staklenim stjenkama, negdje samo umjetnim zidom, ovisno o vrsti zivotinja.
Na samom ulasku veliki je prostor za tigrove. Posebno me se dojmio ovaj mladi tigar, zaigran i znatizeljan, pratio je ljude duz ograde i sakrivao se iza stabala povremeno se glasajuci. U daljini, u sjeni eukaliptusa lijeno je drijemala njegova majka.
Dva puta dnevno treneri ptica organiziraju predstavljanje pticjeg svijeta. Publika sjedi na ovalnim stepenicama i prati predstavu. Djeca u prvim redovima uzbudjeno cekaju dolazak umiljatih papiga koje im jedu iz ruku. Hedwiga je uvijek docekana sa posebnim odusevljanjem.
Osim sto cete cuti kako se koja ptica zove i kojoj vrsti pripada, te koliko godina ima, treneri ce vas uvijek upozoravati na trend nestajanja ugrozenih vrsta, te sto trebate napraviti ukoliko se nadjete u situaciji da pronadjete neku unesrecenu - a jos uvijek zivu - pticu. Iz daljine dopire muzika iz "Kralja Lavova"....
Iako mrklog pogleda, ovaj lesinar poslusan je kao mali vrapcic. Prosetat ce zidom, veselo se gegajuci sa jedne strane na drugu. Znate, iako graciozni u zraku, na tlu su pomalo smijesni, ni traga od velicanstvenog prizora iz visina.
Majmunski je svijet posebno lijepo uredjen. Zaboravite na otuzne kaveze prepune izmeta i ostataka hrane, cimpanze koje se vuku po tamnim kutevima. Ne, ovdje vlada - gimnastika!
Velike vrste imaju posebno uredjene nastambe u sklopu svog vrta, gdje se sklanjaju za vrijeme kisa ili vrucih dana. Posjetioci iz mogu vidjeti i u otvorenom i u zatvorenom dijelu. Otvoreni dio odijeljen je kanalom i zastitnom ogradom, dovoljno visokom da ako se neko dvogodisnje dijete otme i krene prema zivotinjama - ima ga sto zaustaviti. Kanalom plivaju maleni pacici...majke nema na vidiku.
Kada dodje vrijeme rucka, mozete nesto prezalogajiti na kioscima unutar samog zooloskog vrta, ili mozete izaci van, te objedovati u nekom od obliznjih restorana, no ja predlazem da si rucak donesete u ruksaku te objedujete u sjeni palmi, na posebno uredjenom dijelu zooloskog vrta. Lijevo par sa bebom u kolicima, desno brojna obitelj slavi neciji rodjendan. Sve je na stolu...od predjela do torte sa svijecicama. Sjetim se svoje omame i njene pohane piletine u zlacanoj limenoj kutiji, koja se punila prilikom svakog iole duzeg putovanja.
Nakon rucka prosecite jos malo, dok ne dodje vrijeme za delfine. E sad, tu nastaje moja dilema. Da, volim ih vidjeti, ali mislim da ne bi trebali biti ovdje nego - u moru. Mozete mi sada reci - nikome nije mjesto u ZOO. Ma znam, rasprava bez konca i kraja, no ipak na delfine sam posebno osjetljiva.
Na pocetku programa - edukativni dio i ponovna upozorenja da ne zagadjujemo more bacajuci plasticne boce i vrecice. Dobro je ponoviti 100 puta.
Ukoliko se ne bojite visina, ukrcajte se na pokretnu zicaru, koja ce vas dignuti u visine iznad nastambi. 20 minuta u zraku - perspektiva vrijedna ponavljanja. U svaku "kosaru" ulaze 2 osobe.
Lavovi, tigrovi, slonovi, nosorozi....vrijeme je poslijepodnevnog drijemeza. Cvrkut ptica i povremene tuce u nastambi lemura. Jeste li za sladoled mozda? Ili kavu? Lavica pojede oko 6 kg mesa na dan, tigar oko 18 kg...pitali ste se zasto je karta skupa?
Ne zaboravite zatvoreni terarij koji ugoscuje kornjace i reptile. Vrlo cesto zapostavljen - ovaj svijet vrvi zivotom..iako pomalo usporenim. Zmije crvene, zute i zelene, gusteri razni...lijeno provode subotnje poslijepodne, gledajuci na jedno oko cudesne siluete koje se gube u daljini...Ah, ljudi...
I onda, po izlasku, zastanite malo, sjednite na klupu u hladovini, zatvorite oci i cujte drugi svijet. Udahnite duboko, najdublje, da vam pluca ispuni slatkasti miris procvijetalog jasmina. Zivot je lijep.
Za prezivljavanje van kuce, na izletu sa prijateljima, a moze i bez njih, predlazem upside down kolac sa narancom i kumquatom. Lako se spravlja, lako reze i posprema u zlacanu limenu kutiju, a jos lakse i nestaje.
Potrebno je:
3 jaja
150 gr brasna + za kalup
30 gr skrobnog brasna
120 gr secera
140 gr maslaca/margarina + za kalup
2 velike narandze
10 kumquata
1 prasak za pecivo
Od jedne narandze naguliti koricu i narezati je nasitno, iscjediti sok i staviti sa strane. Drugu narandzu i kumquate dobro oprati. Narezati na tanke ploske i posloziti na dno namascenog i brasnom posipanog kalupa. Ukoliko imate samo kumquate, mozete ih iskoristiti i bez narandze. Jaja istuci sa secerom, pa dodati otopljeni maslac. Mjesati neko vrijeme da se dobije gusta smjesa. Sa strane promjesati brasno sa praskom za pecivo i onom sitno narezanom koricom od narandze. Brasno umjesati u smjesu od jaja i dodati sok od narandze. Smjesu uliti u kalup i peci na 180C cca 40 minuta. Istresti naopacke, tako da narandze i kumquat budu gore. Kad se ohladi, posuti sa secerom u prahu.
E, ovo je zoo vrt! A fotke su ti fenomenalne.
OdgovoriIzbrišiU fazi sam izrade detaljnog plana i programa za Lisabon, a tvoj blog mi je prava mala riznica:)
Upside down cake sam skoro probala, sa bananama. Posebno mi se dopada sto je tako laka za izradu, a ukus je odlican. Jos sa egzotikom kao sto je kumquat, mogu samo da zamislim...
Kao i ti, iz istog razloga ne volim cirkus ili ZOO vrtove, ali ipak mislim da su ovi drugi vrlo korisni jer u njima puno naučimo, dok je cirkus zbilja pravi užas! Divne fotke. Qoumquat obožavam, jedno vrijeme, nedavno, moglo ga se kupiti u Kauflandu i baš sam uživala. Kako je zaista rijedak kod nas, nije mi palo na pamet s njime peči kolače, ali ovaj recept je baš divan. Bilježim!
OdgovoriIzbrišiKrasan je zoo vrt, i meni je uvijek teško kad vidim životinje u njemu, zato sam u našem zagrebačkom bila svega 3 put u životu, ali ovdje se čini lijepo... Fotke su prekrasne, posebno ova guštera koji lijeno odmara :) Hvala što si nam približila ovaj svijet i hvala na krasnom receptu!
OdgovoriIzbrišiObožavam posjete zoološkom vrtu. A uz egzotične životinje mislim da odlično paše ova (za naš pojam) egzotičan kolač.
OdgovoriIzbrišiPrekrasne fotke :) Kolač mi je jako sviđa, mogla bi ga napraviti u verziji samo sa narančom pošto kod nas nema kumquata :))
OdgovoriIzbrišiBaš sam uživala čitajući. Fotografije su prelepe. Mene naš zoo vrt, uvek nekako rastuži.
OdgovoriIzbrišiA tek kolač... Posto se kod nas kumkuvat retko nalazi, mislim da ću ga probati sa narandzom i limetom.
Kakav krasan Zoo. Davna mi je želja posjetiti Lisabon.
OdgovoriIzbrišiPredivne fotografije. Volim posetiti lep ZOO vrt. Beogradski je deo tvrdjave i vecina zivpotinja jako tuzno izgleda... Zato ga jako retko i posecujem.
OdgovoriIzbrišiNadam se da cu jednom posetiti Portugal. O tome jako dugo mastam...
Lijepa priča i fin kolač uživati upravo sada je vrijeme za obrok. Pozdrav
OdgovoriIzbrišiPredivne fotografije popraćene lijepom pričom, a kolač fantastičan!
OdgovoriIzbrišiPošto kod nas ima Kumquata recept bilježim :) Pozdrav!