Feijoada de chocos je jelo koje se vrlo cesto nalazi na meniju svakog restorana, ali i u prosjecnoj portugalskoj kuci. Feijoada je cuspajz od graha u koji se osim standardne kobasice, na koju smo i mi navikli, stavlja sipa, skampi, lignje...bilo sta iz mora. Kombinacija koja je nama nezamisliva, ali to ne znaci da ju ne treba probati. Ja sam odlucila da za ovaj mjesec u sklopu igre "Ajme koliko nas je..", koju je pokrenula Monsoon, a trenutna domacica je Tanja i njen dzak brasna - napravim kombinaciju sa sipom, jer mi je ona najbolja.
Za cca 6-8 osoba vam treba:
1 kg bijelog graha
1.5 kg sipe - OCISCENE OD CRNILA
1 domaca kobasica (pikantna ;-)
1 rajcica
sol
maslinovo ulje
ljuta papricica
persin
2 luka
2 cesnja cesnjaka
2 dcl bijelog vina
U lonac staviti maslinovo ulje i na laganoj vatri zazutiti luk, cesnjak, te dodati kobasicu narezanu na komade. Dodati ociscenu i na trake narezanu sipu, paradajz, pomjesati, te ostaviti da se malo prodinsta. Nakon cca 10 min dodati persin, lovorov list, papricicu, bijelo vino i pustiti da se lagano kuha, uvijek na slaboj vatri. Po potrebi dodati vode. Kada je sipa kuhana dodati grah (predhodno skuhani) i ostaviti da se jos malo krcka. Ugasiti i ostaviti poklopljeno da se sve sjedini. Po potrebi dodati sol.
Cinjenicu da su stari Grci i Pitagora bili protiv konzumacije grahorica, pripisujuci upravo njima demenciju, ignorirat cu, jer feijoada tako dobro pase u ovim kisnim i hladnim danima. Pa ako mi se posreci da posenilim - neka, barem cu svaki dan cuti nesto novo! Dobar tek!
Jako zanimljiva kombinacija... i jako lepo izgleda :)
OdgovoriIzbrišiIzgleda vrlo interesantno i fotke su vrlo lepe... a nemoj se molim te sada smejati zbog ovoga sto cu napisati, na FB-u postoji igrica gde se u virtuelnoj kuhinjici spremaju razna jela, i nedavno je na meniju bila upravo Feijoada.;)) Moram priznati da sam tada prvi put cula za ovo jelo i bas mi je drago da sam sada kod tebe saznala jos nesto novo.;))
OdgovoriIzbrišimignonne, ma sta bi se smijala ;-), jer ako je zasluzila da bude na FB valjda nesto i vrijedi u kulinarskom svijetu!!!! Feijoada je stvarno vrlo laka za napraviti, i jos je bolja kad odstoji od danas do sutra u frizideru.
OdgovoriIzbrišimaslinka, hvala :-))!
Hehehehhehe ;))
OdgovoriIzbrišiSjećaš se ti mog izleta u brazilsku kuhinju?
Onda sam bila zamoljena da napravim feijoadu, ali onu sa svinjetinom i odustala. Još sam se i patila sa farofom. ;))
I htjedoh sad za ovaj krug "Ajme....." napraviti, ali jednostavno nisam ulovila vremena, a ipak mi treba ako se nakanim i veće društvo i dan odmora nakon konzumacije.
Još uvijek nisam odustala i mislim da ću pokušati čim opet žešće zahladi.
Ova varijanta sa sipama mi je genijalna.