ponedjeljak, 29. studenoga 2010.

O Decembru...



Decembar, Prosinac, December, Dicembre, Dezember...iz nama najpoznatijih jezika, pa onda malo iz nekih cudnovatih sa kraja svijeta - Joulukuu, Aviento,Zymski,Berfanbar,Aralik ...

Odlucila da moj prvi post u ovom mjesecu bude sareni, vesli, pozitivan i tipican porugalski...


Portugalci za razliku od nas koji tradicionalno bor unosimo na Badnjak, svoje borove i stanove okite krajem novembra, pocetkom decembra i raskicuju na Sv.Tri kralja. Na Badnjak se odlazi(lo) u crkvu na misu i vecera posno. U neka davna vremena postojao je i obred sjecanja na one koji vise nisu zivi, te bi se za njih pripravljao stol u susjednoj prostoriji, identican onom za kojim bi se gostila obitelj.
Tradicionalno u ovom mjesecu jedu se svi moguci oblici fritanog/przenog tijesta. Fritule od bundeve i mrkve, slatkog krumpira, inacica nasih "podrapanih gaca", pohani kruh zacinjen Portom i cimetom, i ovakve starinske krostule iz forme ili Filhos da forma. Puno orasastih plodova, datula i suhih smokava.





U kaficima se prodaju kolaci koje inace tijekom godine nema, u ducanima takodjer, a sve da bi se nekako posebno oznacio ovaj mjesec. Bolo Rei, Bolo Reinha, Filhoses...

Od sjevera do juga, pa Azora i Madeire, na svakom stolu ce se naci neki tipicni, regionalni obroci, ali i neki koji su zajednicki za sve. Bakalar naravno, sve prisutan, hobotnica, piletina .... i puno zelja, kelja, pa cak i boba. Na sjeveru pije se i toplo vino,ali totalno dugacije od naseg gluhwine-a. Naime, ovdje se mjesaju zutanjci, secer, vino, Moscatel i Porto. Pri serviranju dodaje se tvrdi kruh koji se onda umace u salice sa vrucim vinom.


No da se vratima ovim krostulama. Sasvim slucajno sam na jednom buvljaku pronasla ove forme, jer ih inace nigdje nema. Taman sam ih htijela kupiti, al onda sam primjetila da su prepune zemlje, kao da su negdje godinama bile zakopane. Posto se u zivotu dosta oslanjam na onaj unutarnji feeling, a on mi ovoga puta nije bilo nesto pozitivan, ogranicila sam se samo na fotografiranje. Iako mi ih je prodavac dosta spustio cijenu, jednostavno mi se uvukao neki crnjak. I tako nisam pazarila forme. No kako to u mom zivotu biva, kad mi je nesto zapisano - nema da omane, iduceg dana me docekala nova novcata forma, poklon od prijateljice koja zna da se volim motati oko stednjaka. Kad sam joj ispricala scenu od dana ranijeg, mislim da nas je oboje prosla jeza.


Za pripremu ovih krostula je potrebno:
250 gr brasna
2.5 dcl mlijeka
1 narandza sastrugana korica + sok
1 zlica secera
3 jaja
50 gr margarina
cimet i secer za posipanje
Napravi se smjesa od svih sastojaka i stavi da odstoji 15 min. Zagrije se ulje i umoci forma na par sekundi. Nakon toga se pazljivo umoci u tijesto, pazeci da smjesa ne predje na gornji rub. Umace se u vruce ulje i nakon par sekundi tijesto se odvaja od forme. Vadi se na papir koji upija masnocu i nakon toga posipa sa cimetom i secerom.




Zelim svima da vam ovaj mjesec prodje u slavlju i veselju, da si mir uspijete sami napraviti, a od onog sto vam je zapisano - ionako ne mozete pobjeci.


Broj komentara: 7:

  1. Super su ti ispale, ali ja nemam formu!!! Gledala sam prije par godina na TVu dokumentarac na ovu temu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Odličan post, uvijek saznam nešto novo. Kroštule su božanstvene - ali kao i melrose, nemam oblik, a puno je u obliku. Neki dan sam u nekom dokumentu napisala decembar i odmah je rečeno da mi velimo prosinac. Moj komentar: zaboravili smo da se jedan te isti pojam može reči na nekoliko načina, a nisam primjetila da je Matoš ikada pisao o prosincu. Netko zaista želi da posve zaboravimo druge nazive za mjesece (moja djeca već jesu!).

    OdgovoriIzbriši
  3. Iako nisam veliki ljubitelj kroštula, makar ne ovih naših, ove mi izgledaju jako privlačno. Vjerujem da je za to glavni krivac izgled jer su zbilja prekrasne. Nažalost forme nemam i teško da ću ih nabaviti ali uživala sam u postu.:)

    OdgovoriIzbriši
  4. I kod mene si izazvala ježurenje s pričom s buvljaka, jer ponekad imam sličan feeling, bilo da pogledam ili dodirnem neki predmet.
    Često kupujem takve sitnice po buvljacima i zaista dobro pazim da predmet nema "lošu karmu".
    Iako, priznajem, ovim formama bih stvarno teško odoljela (uglavnom i jesam "u lovu" na takve stvari).
    Inače, kroštule ti izgledaju odlično, ali kad bi ih radila (da imam forme :) ) margarin bi zamijenila maslacem.

    OdgovoriIzbriši
  5. Predivne su ti ove krostule - bas pravi zimski recept. Nemam ni ja formu ali zato imam prekrasan starinski kalup za wafle u kojima radim nesto slicno, samo je malo manje masno. Jako zanimljiv post, a narocito su mi upali u oci oni neki keksici s rascetvorenom datljuom.

    OdgovoriIzbriši
  6. Da zaista lijepa forma koja im daje posebnu draž.

    OdgovoriIzbriši
  7. To your blog I have liked the visit very much. Regards

    OdgovoriIzbriši