ponedjeljak, 14. veljače 2011.

O gosp. Gomesu i njegovom bakalaru

Na pocetku proslog stoljeca, nakon sto mu je propao posao trgovca bakalara Jose Luis Gomes de Sa Junior, postao je kuhar u poznatom restoranu Lisbonese na sjeveru Portugala - u Portu. Tada nastaje ovaj relativno jednostavan i brz recept, i naravno, dobija ime po njemu.


Danas u svakom restoranu u Portugalu osim redovnog menija, gosti mogu odabrati i dnevo jelo (prato do dia), a ono moze biti ili mesno ili riblje. Riblje je vrlo cesto neka varijanta bakalara, koji iako zastupljen, nije jeftin. U Lisabonu dnevno jelo, ukoliko se ne radi o restoranu na nekom fancy shmancy mjestu i njegov vlasnik nije neki poznati portugalski kuharski sef, kosta od 6-9 eura. Dnevno bakalarsko jelo, posluzeno sa salatom. Porcije su obicno velike, cesto toliko velike da danas govtovo svaki restoran ima i ambalazu za pakiranje, da si odnesete ostatak doma. Neki pak restorani nude i 1/2 doze, sto toplo preporucam ukoliko odolazite u ove krajeve.

Danasnje dnevno jelo - Hoje o prato do dia 'e.....Bacalhau a Gomes de Sa


Potrebno je:

500 dkg bakalara
500 dkg krumpira
1.5 dcl maslinovog ulja
2 luka
2 cesnja cesnjaka
80 g crvene paprike
2 jaja
lovorov list
persin
sol, papar, masline


Natopljeni bakalar skuhati i odvojiti od koze i kostiju. U istoj vodi u kojoj se kuhao bakalar, skuhati krumpir. Narezati luk na tanke ploske, zazutiti na maslinovom ulju zajedno sa paprikom narezanom na ploske, lovorovim listom i narezanim cesnjakom. Pirjati dok luk ne pozuti, a ne izgori. Dodati ocisceno meso bakalara i sve zajedno malo prodinstati. Kad je kruprir kuhan, odstraniti koru i narezati na ploske. Dodati bakalaru i posuti narezanim persinom. Na vrh postaviti narezana tvrdo kuhana jaja i masline. Zaciniti po ukusu.



Bom aproveito!




Broj komentara: 5:

  1. Odlično izgleda. Možda mogu zamijeniti bakalar s nekom drugom ribom? Ako ne uspijem naći bakalar...

    OdgovoriIzbriši
  2. jubi - ma moze naravno, ako stavis oslica, biti ce ok, njega ima svugdje. samo moras paziti i pazljivo mjesati, jer je meso oslica puno njeznije. da ti se ne dogodi da dobijes neku kasu.

    roman - :-))

    OdgovoriIzbriši
  3. Aha, ovo se ipak radi od sušenog bakalara. Na trenutak sam pomislila da ide svježi. :)
    Baš mi se sviđa ova kombinacija i moram priznati da bi je rado probala. Kako imam mali problemčić s miomirisima suhog bakalara pokušala bi ovo napraviti sa zamrznutim. Mislim ako može oslić da onda može i to? :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Andrea - ja i jesam koristila zamrznuti, jer mi je tlaka 24 sata ranije stavljati i ispirati bakalar. Ovdje u ponudi ima zamrznuti, predhodno vec natopljeni bakalar, tako da se nakon odmrzavanja kuha relativno kratko...i ne smrdi nista.

    OdgovoriIzbriši