ponedjeljak, 28. veljače 2011.

O Portugalu i Brazilu i brzi kolac od kokosa



Stiglo proljece! Uskoro ce ljeto! Napokon cu skinuti cizme i preseliti se na 5.-6. mjesecni boravak u japanke, sandale....


U ljetnim danima sve je nekako lakse. Lakse se skinuti, lakse se obuci....

U mojoj zgradi postoji mali bar/kafic sa limitiranom ponudom kolaca. Drzi ga Z. -  Portugalac i E. - Brazilac. Nisam jos skontala u kakvoj su vezi i jesu li u vezi, ali E. je sav leprsav ko leptiric cim zasje sunce. Vidno pati na nizim temperaturama. Sav se nekako uvuce u sebe, zabunda sa 15 salova i kunja kod aparata za kavu cijeli dan. Z. je kuhar po profesiji, a E. - ne znam. Imam problem u razumijevanju brazilskog portugalskog. Vec sam mu rekla da kad pricamo mora malo usporiti i izgovarati cijele rijeci, a ne samo pocetna dva sloga, jer ga ja pola ne razumijem.
Brazilaca u Portugalu ima puno, jako puno. Neki u legali, a neki u ilegali. Costa de Caparica (predgradje Lisabona) je brazilska enklava. Vjerujem da na pocetku svog boravka ovdje gotovo svi koji dodju iz Brazila zive tamo.
Percepcija Portugalaca o Brazilu i Brazilcima, nazalost, svodi se na 3 detalja. Nogomet, tv sapunice i brazilke su kurve-prostituke, kako zelite. Brazilci su vrlo sujeveran narod, ne poznajem niti jednoga koji ne vjeruje u magicnu snagu kristala, tajne moci nekog sjemenja koje tjera uroke...stalno su u nekakvim polumeditativnim stanjima koja prestaju jedino kad grane sunce. A sve eventualne probleme i pehove vrlo jednostavno ce proglasiti poslijedicom uroka, ne daj Boze macumbe...Macumba je africko-brazilski vudu, najlakse receno. Ukljucuje ples, muziku, hranu....za one slabijeg zeluca ne preporucam da guglaju za slikama.

Brazilci su inace jako otvorena i vesela celjad. U poslijednje vrijeme po Europi su prosirili skole Capoeire, plesa koji sadrzi elemente borilackih vjestina, a koju su opet, africki robovi u 16. st. donijeli u Brazil.

Za ovaj suncani vikend uz salicu caja ili jutarnu kavu, odabrala sam jedan brazilski recept za kolac od kokosa




Potrebno je:

2 salice secera
3 jaja
150 gr maslaca
1 salica mlijeka (ja sam stavila pola kokosovog - pola normalnog)
3 salice brasna
100 gr kokosa
1/2 salice mlijeka
prasak za pecivo
malo soli
                                                            * salica je 1 cup / 250 ml
U sokovniku umutiti secer, jaja, omeksani malas i mlijeko. Prebaciti u posudu u kojoj ce se miksati i dodati brasno u koje ste dodali prasak za pecivo, kokos i 1/2 salice mlijeka, sol. Promjesati. Izliti u kalup i preci na 180C oko 60 minuta. Kad na cackalici ne ostavlja trag izvaditi i jos toplo lagano zlicom preliti ugrijanim mlijekom (oko 2 dcl) i posuti kokosom.




Uzivajte u suncanom vikendu.....




Broj komentara: 7:

  1. Super ti je ova narukvica na slici, kolac preskacem, bas i nisam ljubitelj kokosa.

    Imala sam susjedu Brazilku i ona potvrdjuje tvoju tezu o praznovjerju. Stalno je bajala o horoskopima, kozmickim silama ...
    U Italiji ima jako mnogo brazilskih viadosa, nedavno je bio "skandal" u Milanu kada su nasli dvojicu koji se redovno prostituiraju, ali ih nisu mogli deportirati iako su bez papira, jer su obojica HIV pozitivna i imaju pravo na lijecenje - problem je sto ih to nije sprijecilo da se bave prostitucijom.

    OdgovoriIzbriši
  2. Daniela Mercury-volim da cujem njen glas. Onoliko koliko volim da citam ovaj blog.

    OdgovoriIzbriši
  3. Volim ovaj blog čitati i u živati u fotkicama i upoznavati možda malkice drugačji svijet.

    OdgovoriIzbriši
  4. Roman - ovdje Brazilci imaju posebne pogodnosti/zakone u odnosu na ostale imigrante, na konto povijesne situacije i cinjenice da su jednom pripadali velikom Portugalu. Brze ce dobiti drzavljansto (ukoliko zadovoljavaju uvjete, naravno), ali imam dojam i da ih se nece dozivljavati bas najozbiljnije pri aplikaciji za posao. Mozda grijesim...

    Lozica i Dilajla - hvala sto svracate! :-))

    OdgovoriIzbriši
  5. I meni se sviđa narukvica, ali i kolač :) volim tvoje postove :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Kolač e savrsen...pratim te čitam te, ne stignem da komentiram ali tu sam..:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Nisam preveliki ljubitelj kokosa, pa ću se ovdje očitovati u pogledu svih dosad pročitanih a ne komentiranih postova. Volim tvoje priče, obožavam fotke, uživam u njima. Poslušala sam Danielu, svidjela mi se.
    Ak' imaš kakvog portabl Macumbu, koji tjera uroke, da mi ga pošalješ poštom, bilježim se sa štovanjem. :)
    Nasmijali su me medni užici, prva reakcija kad si se krenula mazati medom mi je bila, u jbt-e, jel' pametna, dok nisam došla do djela u kojem si to i sama shvatila ;)))
    I na kraju, a povodom zadnjeg posta, drugačije sam te zamišljala :))

    OdgovoriIzbriši