ponedjeljak, 7. veljače 2011.

O predgradju Lisabona ili gdje se uputiti za vikend

Odmah, na pocetku, u ovom javljanju nema recepta.
Slijedi jednostavno izvjestavanje o uzivanju kad napokon dodje sunce.

O da, doslo je napokon, vikend lijep, suncan, cijelih 17 C, temperatura koja mami na obalu.




Cascais je gradic na obalama Atlanskog oceana, udaljen od Lisabona 30-tak kilometara. Ukoliko dolazite organizirano, sigurno je da ce vam posjet Cascais-u biti jedn od fakutativnih izleta. A ako ne, sjednite na vlak koji iz centra Lisabona vozi ka zapadu i za pola sata, sidjite u Cascais-u. Jednostavno i nema straha da cete se izgubiti. A ako se ipak pogubite i noc vas zatekne uspavane na nekoj plazi - vratite se taksijem...cca...30-tak eura.






Cascais je gradic koji je svoju popularnost medju pukom dobio onoga dana kad se kraljevska obitelj spustila na jednu od 17 plaza u ljetnim mjesecima, te tako odredila njegovu sudbinu. Sudbinu gradica u kojem stanuju svi oni koji nesto znace, ili bi takav dojam zeljeli ostaviti. Pomalo snobovski, pomalo pompozno nagurali su svoje vile i palace uz samu obalu, a oni koji bi se rado sakrili od znatizeljnih pogleda, svoje su palace sakrili unutar visokih ograda. Stranci u prolazu, diplomati na odsluzenju trogodisnjeg zadatka, surferi u potrazi za velikim valovima, lovci na jastoge...i mi...slucajni prolaznici - svi smo dobrodosli.




Da se kojim slucajem kraljevska obitelj odlucila tog sudbonosnog dana uputiti negdje drugdje, Cascais bi mozda danas bio jos jedan u nizu ribarskih gradica, kakav je i do tada bilo. Plaza prepunih skoljaka i ostataka dagnji po kojemu je i dobio ime - "casca" - kora, oklop u ovom slucaju od dagnji. Ili pak gradic poznat po obrambenoj utvrdi iz doba nemilosrdnih i lukavih gusara koji su svoj plijen trazili u njegovim lucicama. Volim tu i tamo otici u Cascias, svidjaju mi se sarene brodice koje cekaju noc i svoje vlasnike - da isplove duboko u noc i da se u praskozorje vrate kosara punih morskih plodova sa rubnih djelova Atlanskog ocena.





Bilo kako bilo, danas Cascais slovi za mjesto mondenog okupljanja. Nesto poput Opatije. Tijekom cijele godine u njemu odsjedaju imucniji turisti, a posebno je popularan medju Britancima, koji su u njemu pronasli svoj novi dom, sklanjajuci se od engleskih kisa i depresivnog vremena koje im domovina nudi. Zato danas kada dodjete u Cascais imate osjecaj da ste u nekom gradicu na jugu Cornwalla. Ulice pune pub-ova, engleskih obiljezja i zastava. Malo dalje na nekom svjetioniku mozda ipak ugledate i portugalsku zastavu, tek toliko da vas vrati u stvarnost i na pravi meridijan.






Restorani kao i svugdje u svijetu mame svojim poznavanjem stranih jezika, nudeci ponajprije morske specijalite, ali i tradicionalnu portugalsku kuhinju. Cijene su nesto vise nego na drugim mjestima - ali, zaboga, u Cascais-u ste. Sto biste svakako trebali probati, tu il negdje drugdje, za vrijeme svog boravka.... Bachalau com natas / bakalar sa vrhnjem / ili neko drugo od 365 jela sa bakalarom. Arroz de pato / riza sa pacetinom/. Açorda de camarao / jelo do natopljenog kruha, cesnjaka, maslinovog ulja i skampi /. Carne a porco alentejana / svinjetina sa vongolama i przenim krumpiricima/...i tako dalje i tako dalje. Ja vam preporucam da ako dolazite u Portugal, zaboravite na dijete, odricanja i samokontrolu, da vam se ne bi dogodilo da kao Isabela Allende u Afroditi zapocinjete prepricavanje svojih dogodovstina recenicom: "Kajem se zbog svojih dijeta, slasnih jela odbacenih zbog tastine...."





U zabitim ulicicama Cascaisa, ako posjedujete istrazivacki duh i relativno kvalitetnu obucu, mozete pronaci i male, sakrivene radnje koje prodaju visokokvalitetna portugalska vina, likere i rekvizite sa kojima se po povratku kuci mozete praviti vazni pred prijateljima. Ili pak, ako ste zaljubljenik u vojnu memorabiliju i imate dublji dzep - neki od ducana sumljivog mirisa i na prvi pogled - izgleda, postat ce vas mali raj.










I onda negdje oko 19 sati postaje hladno. Sunce zalazi, a rijeke setaca, pretvaraju se u rijeku automobila koja polako napusta mjesto zlocina. Jos jedna subota je iza nas. Dovidjenja Cascais, do nekog novog susreta - ate a proxima!







Posted by Picasa

Broj komentara: 7:

  1. Volim da procitam svaki tvoj post o Portugalu. Svaki put se iznova zaljubim u njega.
    A pogotovo su mi korisni tvoji postovi jer cu na leto verovatno 'skoknuti' do Lisabona, kod prijatelja koji su od skoro tamo i imaju samo reci hvale.

    OdgovoriIzbriši
  2. Nadam se da ces se javiti kad dolazis!!! Inace nasih ljudi ovdje ima jako malo, tako da mi je uvijek drago kad netko ih domovine dolazi i kad mu se svidi!

    OdgovoriIzbriši
  3. Sve za pet, ali kad pomislim na prometnu gužvu povratka ... ili kod vas nije tako veliki problem? Ovdje te jednostavno prođe volja da ideš nekamo autom za vikend, ideja povratka u grad je toliko odbijajuća da radije provodimo vikende u gradu. Inače, kod nas vrijeme pravo proljetno, danas bili u kratkim rukavima :-)
    Ako ti nije mrsko nabaci još koji recept s bakalarom, da sam ja u Portugalu, mislim da bih ga svakodnevno jela.

    OdgovoriIzbriši
  4. I ako mi je prva asocijacija Lisabona bila davno putovanje mojih roditelja u isti, od kada citam tvoje postove - to je tvoj blog. Zaista uzivam u svakom postu i u ovom mi uopste ne nedestaje recept! Ako me ikada put nanese na tu stranu, moram te castiti jednim lepim ruckom u restoranu koji ti preporucis! ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Roman - pa nisi skroz u krivu hahah, mada mislim da se nista ne moze mjeriti sa guzvama u velikim talijanskim gradovima. Mi smo se vratili auto cestom, pa je sve bilo puno prihvatljivije nego da smo isli uz more. Bakalar stize uskoro, obecavam.

    Sandra - drago mi je da ti se dopada. Nema problema, samo ti dodji , lako cemo naci restoran po gustu.

    OdgovoriIzbriši
  6. I ja sam uživala čitajući ovaj post. Davno prije sam imala u planu otići do luke Porto. Vidjela sam slike i baš mi se svidjela. Čekam recepte za bakalar...

    OdgovoriIzbriši
  7. Članak je super, puno odličnih informacija. Sljedeće putovanje je zasigurno Portugal.

    OdgovoriIzbriši