srijeda, 4. svibnja 2011.

O maslinama...jednostavno



Od prijatelja koji zimske mjesece provode u svom kamperu obilazeci Maroko, dobila sam zdjelicu marokanskih maslina....prekrasnih, slanih, mekanih, opojnog okusa..... Maslina se ostavlja sto duze na grani, ne bi li upila sto vise sunca. Slijedi proces sladjenja sa otopinom vode i soli, zatim ispiranje u cistoj vodi i susenje u drvenim sanducima 3 dana. Nakon sto su suhe, stavljaju se u bubnjeve ispunjene solju gdje, uz povremeno mjesnje, ostaju 3 mjeseca. Nakon takvog procesa postaju meke i jedinstvenog okusa. Stvarno....odusevile su me. Nazalost nema ih ovdje za kupiti, pa ih cuvam u najdaljem kutu svog frizidera....
Ipak, evo, castim vas jednom ljetnom salatom...suncanom!



Potrebno je:

mozzarella
zrele rajcice
dobre masline
maslinovo ulje
mazuran




Broj komentara: 10:

  1. Baš po mome guštu, fantastično. Ove masline odlično izgledaju

    OdgovoriIzbriši
  2. Najlepše stvari su one najjednostavnije, ali sa dobrim i kvalitetnim sastojcima. Što više kuvam to više vidim da je jednostavnost najvažnija, ali taj stepen kuvanja još nisam postigla.
    Ova crna podloga je božanstvena! Koji je to materijal?

    OdgovoriIzbriši
  3. Ko bi odolio takvim maslinama? Čini mi se iz tvog opisa da su to masline kakve volim, sočne i pune ulja, a ne one koje me guše.
    Nemoj sasvim zaboraviti na njih skrivajući ih od sebe same :-)

    OdgovoriIzbriši
  4. Gotovo da im osetim ukus preko ekrana, božanstveno izgledaju a i salatica je savršenstvo bez mane :)

    OdgovoriIzbriši
  5. mmmmmm .... već mljackam, imaš čašu crnog? I nećeš me se tako brzo riješiti! ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. tadeja - znala sam da mi je nesto kratak post! crnjak sam zaboravila!!!!!! k'vrapcu, a svekar mi je prosli vikend uvalio bocu crnjaka simbolicnog naziva...vidim koji ce mi biti slijedeci post....

    jelena - to je jedan bruseni kamen, ali ne znam kako se na hr kaze...talijani kazu ardesia, englezi slate

    tamara/cosmo i maslinka - ajde dodjite, izvadim jednu za svaku iz bunkera!

    OdgovoriIzbriši
  7. Odlicno, mada ne volim crne masline, ovo bih sigurno probala! A i treba hranu koju ne volimo probati ponovo s vremena na vreme....fotke sjajne :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Ove masline izgledaju jednostavno savršeno ! I slikom i riječi dočarala si nam koliko su odlične. Salatica je super !
    Idem još malo gledati masline :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Prekrasno! I opet mi se čini da kod nas ni masline ne znamo sačuvati kako treba - zašto kod nas nema ovako "debelih", sočnih i nabubrenih? Eh, kada bi Podravci, Međimurci, Zagorci živjeli na Jadranu, tko onda zna? Bez uvrede. Sline mi idu!

    OdgovoriIzbriši
  10. prekrasne slike, ne mogu prestati gledati

    OdgovoriIzbriši