utorak, 14. lipnja 2011.

O ljetnim jutrima i hotelskom budjenju uz frappe od jagode

Dobro vam jutro zelim!



Sa dolaskom toplijeg vremena izbacujem klasicni dorucak - kruh, nesto gore, bijela kava i uvodim razne sokove. Osjecam se bolje tako. Poletnije i sigurnije, bez onog tezackog osjecaja koji vrluda crijevima. Mada priznajem da mi je ponekad muka, na pol snena, rezati i guliti jabuke, narance....tada se sjetim onih fantasticnih zivotnih trenutaka kada doruckujemo u hotelu.

Ne mislim na one hotele koji za dorucak nude 3 fete kruha, maslac i marmeladu u plasticnoj ambalazi. Ne mislim niti na one gdje tete u borosanama sporim korakom dolaze do stola ulijevajuci tekucinu smedjkaste boje u neke salice koje su svoje najbolje dane vidjele u proslom stoljecu.
Mislim na one druge hotele. One gdje ... dorucak izgleda kao gozba na tropskom otoku. Gdje nema teta u borosanama, ni parizera. One gdje se jutarnje sunce stamezljivo probija kroz lanene zavijese, a iz vrta dopire miris svijeze pokosene trave. Nekom bezsumnom kosilicom pokosene, jer buka se nije cula...samo zrkavci sakriveni u nekom boru il sjeni bugenvilije...Toplo je, i gosti se polako pojavljuju na terasi hotela. Za dorucak uz more koje se lijeno talasa, a galebovi u daljini prate brodicu koja ce za koju minutu uploviti u malenu luku na rivi.



Ne trebaju to biti hoteli neke sulude kategorije, nisu nuzne zlatne pipe i pogled na Palm Jumeriah, jer svaki hotel moze imati "dusu" ako to vlasnici zele. Volim one male, obiteljske hotele, koji nemaju vise od 20 soba. Vjerojatno je da ce recepcioner zapamtiti vase prezime, da ce vas upitati jeste li dobro spavali i trebate li nesto posebno toga dana. U jednom periodu svog zivota sam mastala o imanju jednog takvog hotela/pansiona na jugu jadranske obale, tamo dolje, tik uz crnogorsku granicu. Sa kljucevima soba uredno poredanim na zidu unutar okvira za sliku, napravljenog od grane koje je donijelo more. Jos uvijek zivim u uvjerenju da nije potrebno potrositi mali milion za opremenje jednog ugodnog pansiona uz more...uredjenog u morskom zen stilu.





U mom morskom zen hotelu sluzili bi i svijeze sokove i frappe od sezonskog voca. Nesto poput ovoga

 - frappe od banane i jagoda -




Potrebno je:

1/2 banane
saka zrelih jagoda
1 zlicica meda
sojino mlijeko
1 zlicica sjemenki lana

Sve zajedno izmjesati i....uzivajte!


Broj komentara: 11:

  1. Na momenat si me prenela u tvoju bajku. Prelepo! Čarobnica pera si ti!

    Skoro sam čula da se lan mora samleti da bi imao bilo kakvu vrednost u organizmu, tj. da bi se nešto iskoristilo. Moja mašina za mlevenje je prekrupna, a u secku ne ide, ali vredi pokušati.

    OdgovoriIzbriši
  2. Jelena - ja imam normalan stapni mikser koji sasvim uspijesno samelje sjemenke. kada lan stavljam u jogurt - zvacem ga :-), i priznajem da nisam znala da ga se mora usitniti da bi imao svoju vrijednost

    OdgovoriIzbriši
  3. Obožavam frappe, samo što se nisam sjetila staviti sjemenke lana u njega. Hvala za ideju!

    OdgovoriIzbriši
  4. Prelepo dočaravaš ono o čemu razmišljaš:) Uvek se maksimalno opustim uz tvoje postove...
    Predobar doručak, ne bih imala ništa protiv da to jedem svako jutro:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Eh, za trenutak sam pomislila da sam isto tamo na terasi i pijuckam vocni frape!;)) Volela bih da mozemo da ostvarimo svoje snove, zelim ti da jednog dana okacis kljucic od tvoje sobe na drveni okvir na zidu... i mozda nekada popijemo kaficu, uz tek ispecene krosane, u jednoj maloj poslasticarnici sa natpisom "Chez mignonne".;)))

    OdgovoriIzbriši
  6. Eh, kako si rijecima divno docarala jutarnji ugodjaj :-) Jako lijep post. I slike, naravno :-)
    Odoh si sad napraviti neki frape :-)

    OdgovoriIzbriši
  7. Inaš pravo ti mali obiteljski hoteli imaju zaista dušu i uvijek u principu i jako dobru kuhinju u kojima zaista se možeš osjećati kao gost jer u velikim lancima si samo nažalost još jedan broj iako u većini slučajava se i ne možeš potužiti na nivo koji ti pružaju ali uvijek postoji neki ali zar ne...

    OdgovoriIzbriši
  8. Kad otvoriš pansion javi se ja ću biti tvoj gost cijele godine

    OdgovoriIzbriši
  9. ovakav hotel ni u kom slučaju ne bih zaobišla :), pogotovo ne ovako divno opisa i pripremljen doručak koji mi je i ljeti i zimi glavni obrok. Ljeti isto tako uvijek nešto laganiji i više voćni. Odličan frape !

    OdgovoriIzbriši