utorak, 21. lipnja 2011.

O valovima kokosa i cokolade



Ne sjecam se kad sam prvi puta vidjela ili probala kokos. Nekako mi se cini da je oduvijek bio prisutan u mom zivotu. Na pocetku samo ribani iz vrecice, koje je omama donosila iz Madjarske ili Njemacke pojma nemam, jer pretpostavljam da ga se u Jugi u ono doba bas i nije nalazilo po policama samoposluga. Kokos onakav svijezi izvadjeni iz svoje dlakave kore, probala sam prvi puta na Tajlandu. Narezanog na kockice, cuvanog na ledu iz kolica ulicnog prodavaca voca. U tim rajskim kolicima nalazio se ocisceni kokos, na kriske narezani zuti i fantasticno mirisni ananas, polovice papaje, karambole i ostala cudesa. A sve okrunjeno kockicama leda. Pokazavsi prstom nasmijanom prodavacu sto zelim, ljubazno mi je urucio cetvrtinu ananasa sa malom bambus viljuskom i nekoliko kockica bijelog kokosovog mesa. Ananas je bio....mana, bozanska hrana netom ubrana u vrhuncu svoje zrelosti. Hladan na 38C. Kokos je bio....ok. Prodavac je nastavio stajati pored mene, vjerojatno cekajuci moju reakciju, jer novac je vec dobio. Dok sam ga prebacivala iz jednog kuta ustiju u drugi, pomislila sam da ga dobro prozvacem, ispljunem i time namazem ruke. To sam naime vidjela da rade zene plemena Nakulamene sa otoka Vanuatu, ne bi li im koza bila meka i mirisljava. Prodavac sa osmjehom br.3 i dalje stoji i ceka kompliment i odusevljenje klasicnog turista. Dobro prozvakani kokos ispljunula sam u dlan, podijelila i namazala time ruke i ramena. Njegovo sokirano lice i danas me nasmije. Ostao je jos koji trenutak uz mene, mozda cekajuci da vidi sto cu uciniti sa ananasom. Njega sam pojela, namignuvsi zbunjenom prodavacu koji je nastavljao svoj put.
Ni dan danas nisam shvatila zasto ljudi toliko hvale svijezi kokos ili negovu vodicu - nazovi mlijeko. Mozda kada umires od zedji i dijeluje kao spas, ali u normalnim uvijetima zivota, definitivno nije nesto sto bih narucila da mi donesu pod palmu.

Danas kad imam priliku, probam koji komadic svijezeg kokosa, tek toliko da se uvijerim u svoj stav. No sa ribanim kokosom iz vrecice totalno je druga prica. Njega volim! Jos ako je u kombinaciji sa nekom cokoladom....Afrodizijak cisti. Ameri imaju neki kokos koji je puno svijeziji iako nariban, nego sto je ovaj nas, domestikus, na koji smo navikli. Odlican je i ako uspijete naci negdje varijantu u kojoj nije dodan secer - preporucam kao investiciju za kucne bakanalije.

Ovaj desert zove se manjar branco , brzo se sprema i odlican je za tople ljetne dane. Okusom podsjeca na Bounty cokoladice, i fantasticna je PMS utjeha.





Potrebno je:

1 l mlijeka
1 salica kokosa
1 salica skrobnog brasna
1 1/2 salica secera

U mlijeko dodati ostale sastojke, pristaviti na vatru lagano mjesati. Gotovo je kad se zgusne. Prebaciti u formu, koju ste predhodno namazali sa malo ulja. Staviti u frizider na par sati da se dobro ohladi i stisne. Posluziti sa topljenom cokoladom ili nekim drugim umakom.
* Naknadno sam vidjela da sam izostavila mali detalj, naime kad se stisne i krene u posluzivanje, izvrne se iz kalupa u kojem je bilo na tanjur ili posluzavnik. I onda se rezu kriske.
* Salica koju sam koristila je 250 ml, a na slici je 1/2 mjere sto je dovoljno za 3-4 osobe.





Broj komentara: 14:

  1. Volim kokos i volim čokoladu, znači moram isprobati ovu kombinaciju.

    Baš me zanima što je prodavač očekivao dok je stajao kraj tebe i gledao kako jedeš kokos.

    OdgovoriIzbriši
  2. Vjerojatno salvu pohvala o mirisu, okusu i boji njegovih proizvoda...znas ono...wowowowowowwo koji okusi..hm, a mozda i ne, tko zna!

    OdgovoriIzbriši
  3. E, jesi blesava :)))

    Nisam probala sirovi kokos,bas me zanima kakvog je ukusa.
    Dobar ti je kokos dezert, brz, a sigurno jako ukusan!

    OdgovoriIzbriši
  4. Kokos+ čokolada ne može bolje, mmm...ovo divno izgleda, divno!
    Lijep pozdrav i ugodne praznike:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Mogu samo da zamislim kako te je čovek gledao. Mora da i dalje prepričava to kao anegdotu. Pravi kokos svež sa drveta nisam probala. Oni u Americi su malo bolji od ovih ovde koji su nikakvi.

    Desert me je osvojio i prvom prilikom probam. To mže i u čaše od martinija da se lepo sipa, pa zalije čokoladom.

    Lusitanija, sedni i napiši knjigu putopisa i podeli sa celim svetom tvoj čarobni svet!

    OdgovoriIzbriši
  6. ni ja nisam ljubitelj svježeg kokosa ali je zato ananas moje omiljeno voće!!???
    vrlo zgodna varijanta pudinga od kokosa

    OdgovoriIzbriši
  7. Izgleda vrlo ukusno!!
    Lusitania, ti si lepo razumela. Masinica se kupuje u "Lidl" (kod nas u francusku).
    Mnogo pozdrava iz Francuske! Marina

    OdgovoriIzbriši
  8. marina - hvala!!! :-))

    jelena - evo dijelim sa vama...za sad dosta :-))

    zondra - nema kod mene praznika, al zato se ti lijepo provedi :-))

    OdgovoriIzbriši
  9. kominacija kokosa i tamne čokolade mi je čak bolja od kokosa i bijele čokolade. Volim kokos, super ti je ovo :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Meni se i ovo jako svidja, a kad sam vec tu zaboravila sam ti reci da su kuglice od rogaca probane i da su odlicne, jedino sto sam ja jos dodala secera posto meni nikad nije nista dovoljno slatko:) Javim se kad isprobam i ovo:)))

    OdgovoriIzbriši
  11. sweet - drago mi je da su ti se svidjele kuglice, najbolje mi je to sto mogu mjesec dana provesti u frizideru, a da ne izgube na okusu!

    OdgovoriIzbriši
  12. Kombinacija kokosa i čokolade, ma ne može bolje :) A anegdota o kokosu i prodavaču me je slatko nasmijala, he he!

    OdgovoriIzbriši
  13. Smijem se. Ti si me nasmijala. zabavila i utješila slasticom koja osim pms-a, garantirano liječi još ponešto.........................
    Guštam te čitati!

    OdgovoriIzbriši
  14. Ovaj post sam čitala na odmoru i onda je malo zapelo sa maminim kompjuterom pa tek sada ostavljam komentar. Uglavnom, odlična priča, odlični doživljaji sa kokosom, ...., joj baš sam se nasmijala sa mazanjem ruku prožvakanim kokosom :)
    Što se recepta i deserta tiče, tu ću samo reći : mojima u Dbk sam ga radila dva puta u tri dana. Eto sve sam rekla :) i samo ću još nadodati da kod tebe jako lijepo izgleda !

    OdgovoriIzbriši