subota, 27. kolovoza 2011.

Leptis Magna - prije i poslije....ili kako sakriti info




Ovo je Leptis Magna. Grad pod zastitom UNESCO-a. U Libiji. 130 km od Tripolija. Nekad. Osnovana za vrijeme Rimskog Carstva, trgovacki centar, nerijetko oznacavana kao africki Rim.




Grad je prezivio sva ova stoljeca, tirane i turiste, akademike i oznojene arheologe. Ono sto je nemoguce prezivjeti jest NATO-vo bombardiranje. 17. kolovoza 2011. godine. Vjerojatno ne bih ni primjetila ovu sramotu da nisam slucajno zavirila u odbacene novine (vrlo male naklade).
Onda sam se dala u potragu. Rezaultat - niti jedne druge dnevne novine nisu objavile ovu vijest. Objavljena je vijest na nekim trazilicama da Gadafi skriva prijektile izmedju dva rimska stupa. To bi valjda trebalo opravdati ovakav barbarski cin.

Ovdje je jedan od linkova na rijetke objave - http://www.mathaba.net/news/?x=628101 

 
Bljuje mi se na medije koje se kontroliraju za saku dolara. Fuj!!! Slijedeci korak je vjerojatno scenarij u kojem ce dopremiti nekoliko desetina poginulih boraca, priglasiti ih placenicima i namontirati mini pokrenti nuklearni lab podno Apolonovog kipa. "Vidite kako stitimo svijet od ludjaka koji pokusavaju proizvesti nuklearno oruzje....".

Sve u svemu. Tko je bio u Leptis Magni - bio je. Nakon preleta NATO-vih aviona nema se sta vise vidjeti.


Broj komentara: 13:

  1. Zapravo nemam nikakav komentar, bio bi neukusan i izlisan, zar ne? ali osecam potrebu da ostavim nekakav znak "saucesnistva" sa Vama

    OdgovoriIzbriši
  2. slažem se da je svaki komentar suvišan, sve si dovoljno jasno prikazala.

    OdgovoriIzbriši
  3. Divne fotografije!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ako je istina to sto si procitala (posto na netu ne postoji nista o tome, samo o mogucim pretnjama)onda je to jako tuzno. Brat je bio prosle godine...

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovu vest nisam nigde videla, i ne čudi me, više me ništa ne čudi. Moj brat je prošlo leto proveo delom u Siriji na poputovanju. Ove godine bi bilo nemoguće. Spomenici imju svoj vek trajanja. Nestaju da bi novi nastali, ali treba da nestanu prirodnim tokom, ne ljudskom rukom. Tužno.

    OdgovoriIzbriši
  6. http://www.mathaba.net/news/?x=628101

    http://www.newsfrommiddleeast.com/?new=80654

    toliko sam se snervala da sam zaboravila staviti linkove na portale gdje sam info nasla...portugalski vam necu stavljati, jer nema smisla.

    OdgovoriIzbriši
  7. Obično kada "dođem" kod tebe i pročitam post "odem" puna nekog optimizma, nade, smeha... lepog osećanja u svakom slučaju a ovog puta post me uznemirio, rastužio i baš-baš potresao...
    Moj dragi je niz godina živeo jako blizu ovog mesta i kada mi je slao prve fotke da vidim kako uopšte izgleda bilo je među ovim "kamenjem" i... Tuga...
    U svakom slučaju hvala na informaciji do koje je zaista teško doći...
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  8. nisama ovo još nigdje pročitala, mrzim što mediji imaju toliku kontrolu, ma neću niš više reći

    OdgovoriIzbriši
  9. Da kad ovakva mesta nisu vise sveta ond aje djavo uzeo stvari u svoje ruke a mzoda se i priroda naljuti pa posalje Irene da pokazu zube;)

    OdgovoriIzbriši
  10. Stvarno je suvišan svaki komentar na ovo sve sem da je prestrašno i sramotno zaista:)..tnx na informaciji zaista nisam imala prilike nigdje čuti o ovome:)

    OdgovoriIzbriši
  11. da...jednako kao i većina, za ovaj strašan događaj nisam čula.
    jezivo :(
    a sve u ime ''dobroga''.
    pretužno. nemam pametnijeg komentara...

    OdgovoriIzbriši
  12. Može biti da su još stari rimljeni imali tehnologiju za izradu njuki pa su ih sakrili u Leptis Magni ;)

    OdgovoriIzbriši
  13. Jao, uzas, nisam ovo znala. Ma, nemam komentar. Ti ljudi nisu ljudi. Prosto ne razumem cemu unistavanje necega sto je godinama cuvano kao spomenik i kulturno dobro, a da za to niko ne snosi sankcije. I istina je, u danasnjem svetu para vrti gde burgija nece, a to je u skoro svakoj situaciji. Bas mi je zao, fotografije koje si prikazala su zaista odavale utisak da je rec o necemu vrednom i prelepom. Odlicno si napisala pricu o tome, kratko, ali emotivno.

    OdgovoriIzbriši