petak, 14. rujna 2012.

O blagu iskopanom uz put....i salata od tusta i bresaka

 


 
 
Na mojoj je plazi jos uvijek ljeto. Istina, sa puno manje sarenih suncobrana, koji su do neki dan prekrivali horizont. No jos uvijek se dobro zivi ispod crvenog suncobrana u hladu obliznjeg kafica. Najlijepse je u rano jutro il kasno poslijepodne. Ponajvise kada caruje oseka, i voda se povuce na sredinu korita rijeke.
 
Tada setajuci po nepreglednom pjescanom putu, pazljivom skupljacu nemogu promaci tisuce malih skoljki koje je voda u svojem povlacenju ostavila na milost i nemilost teskim ljudskim stopalima.
 
 
 

 
 
Ako se sagnete i rukom odmaknete ostavljene alge, pred vama se prostire citav novi svijet satkan od njeznih skoljaka, puzeva i porculanskih krhotina, koje su nekad bile tanjur, terina il zdjelica.
Da li su to ostatci od razornog potresa od prije 500 godina, kada je Lisabon prvo sravljen sa zemljom, a kasnije opran u tsunamiju - ne znam, no znam da tako lijepo izledaju u nekom kretivnom izdanju.
 
 
 


 
U proteklih smo nekoliko mjeseci sakupili kutiju prepunu porculanskih krhotina, slomljenih ostataka tradicionalnih plocica - azulejo - , kojima odlucih dati novi zivot. U mojem domu jos uvijek caruje ljeto, miris lavande, susenog origana i neki novi detalji, sacinjeni od blaga iskopanog uz put.
 
 
 



Uz zabacene puteve i posjecene parkove raste - tust - . Samonikla, korov biljka izrazito ljekovitog svojstva, poznat jos u staroj Kini, a danas zaboravljen- Tust je najbolje koristiti dok jos nije razvio male crne sjemenke, te ga sakupiti negdje van civilizacije gdje nije tretiran kemijskim sredstvima protiv korova. Ukoliko imate slabu probavu - tust je rijesenje za vas!






Mozete ga jesti sirovog na salatu, ili prokuhanog kao dodatak nekoj krem juhi. U Portugalu se najcesce sprema kao dodatak krem juhi od povrca i to samo njegovi listici.



 
 
 
Ja sam odlucila napraviti salatu, jer po ovim vrucinama - juha ne dolazi u obzir. Predstavljam vam zvijezdu ovog ljeta - salatu od tusta i bresaka.
 
 
 
 


Potrebno je:

svezan svijezeg tusta
mozzarella ili neki drugi svijezi sir
breskva
maslinovo ulje
aceto balsamico ili ocat


Tust dobro oprati u odstraniti debele dijelove biljke. Breskvu narezati na komadice i dodati sir. Zaciniti mjesavinom maslinovog ulja i octa. Po zelji mozete dodati suseni origano, sjemenke susama ili sl...




Broj komentara: 12:

  1. Moji susjedi u Hr redovno ga čupaju kao korov, badave ja govorim kako mi dobro dođe u salati.

    OdgovoriIzbriši
  2. Mi još uvek ovde tapkamo u mestu a najnovija biljka na pijaci je rukola. Ona se tek sad odomaćila. Žalosno je koliko malo tih samoniklih bljaka koristimo a milenijumi i milenijumi iskustva naših predaka su se pretvorili u zelene salate i veštački uzgajano povrće. Čak ni maslačka nema više na pijaci. I ja spadam u one kojima treba obrazovanje po tom pitanju. Eto skoro sam od jedne bake na pijaci čula da mogu da jedem lišće od mlade cvekla u salati.

    OdgovoriIzbriši
  3. Bome ga ovdje na pijaci prodaju u mišanciji:)
    Preidvne slike i ideje!

    OdgovoriIzbriši
  4. purslane i u americi smatraju korovom.. ljudi tu samoniklu biljku u bastama cupaju i bacaju, dok se u organskim trgovinama prodaje po $5 paund!!!
    ja je volim kao dodatak salati =)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Kod tebe je još prava ljetna idila,nama je jesen banula silovito sa kišom,uživaj u lijepim toplim danima..

    OdgovoriIzbriši
  6. Čini mi se da znam koja je to biljka, ali nikada je nisam brala i jela. Odlično! Kod nas je ljeto, nakon onih užasnih vručina, naglo završilo. Danas smo 6založili u kaljevoj peći, što više reči.

    OdgovoriIzbriši
  7. Prije godišnjeg u tegli sam imala cvijeće. Osušilo se, ipak sam uspjela nešto spasiti. Između ostaloga spazila sam jedan novi izdanak nečeg novog i uredno ga izgajala. Onda sam jednog dana bila kod svekrve u vrtu koje je tu istu biljka iskopavala, jer je korov. Kada sam došla doma i ja sam to isto napravila. Tek sada saznajem da je to tust-ljekovita biljka. Stvarno sam blago rečeno iznenađena ;) Od sada ću obratiti više pažnje, pa čak i maznuti koju iz vrta ;)

    OdgovoriIzbriši
  8. Kod nas je ima ali da je previše udomsćena i nije.
    Uživajte u suncu jer kad dođe zima.

    OdgovoriIzbriši
  9. dilajla - uzivamo ko da nam je poslijednje!!
    jubistacha - uzgoji je ti kod sebe i onda guglaj recepte za zdrav zivot! ª-))
    lk - nisam vidjela kaljevu pec od djetinjstva!
    nely -znam vidjela sam na vijestima da je poplava :-(
    jovanka - a tako ti je to sa vise manje svim jednostavnim stvarima
    snjeza - hvala draga :-))
    jelena - samo polako ima vremena, bitno je da imas volje
    roman - pa spremi ih koju varijantu i posluzi, pa neka pitaju sta je!

    OdgovoriIzbriši
  10. prelijepe slike ... nažalost ljeto je zavrsilo ...
    Moj Savjetnik

    OdgovoriIzbriši
  11. predivne slike, a ljetu je već kraj..
    odličan blog, a još bolji recepti :)

    OdgovoriIzbriši