Za nekoliko dana je Uskrs. Petak je neradan dan. Ponedjeljak je radni. To je tehnicki detalj razlicitosti izmedju portugalskog i hrvatskog Uskrsa.
Portugalci za Uskrs poklanjaju cokoladom prelivene bademe. Ili one sarene konfete koje smo navikli vidjeti na tradicionalnim svadbama po hrvatskim selima. Znate one umotane u komadic muslina ili tila, sa kicastim cvijetom na vrhu.... U danasnje vrijeme djeci se poklanjaju velika cokoladna jaja umotana u sareni papir, kao i u ostatku svijeta, dok ce se stariji clanovi obitelji zasladiti usecerenim ili cokoladnim bademima.
Farbanje jaja do prije nekoliko godina bijase nepoznanica, no danas sa dolaskom slavenskih emigranata, ponajprije Rusa i Ukrajinaca, svaki iole posteniji kvart - ima svoju trgovinu ruskim proizvodima. Tu ja kupujem boje za jaja. Kao i u Hrvatskoj - to je svojevrsni rulet, jer nikad ne znas kakva ce ispasti zuta ili plava. No, bolje ista nego nista.
Dorucak nije glavni uskrsnji obrok, vec rucak. Dakle, francuska, sirevi, kuhana sunka...zaboravite. Ovisno o dijelu Portugala gdje se zivi, na uskrsnjem su se stolu nalazili ili janjetina ili teletina iz pecnice, tradicionalno sa krumpirima, bola de carne/presunto - nesto poput kruha sa mesom/prsutom, vjerojatno salata. Slatki dio u starijim kucama bio je u znaku slatke rize i obavezno slatkog uskrsnjeg slatkog kruha - Folar.
Potrebno je:
40 gr svijezeg kvasca ili 11 gr suhog kvasca
500 gr brasna
1.5 dcl mlakog mlijeka
100 g secera
75 g margarina/putra
1 cajna zlicica mljevenog cimeta
1 cajna zlicica mljevenog komoraca (erva doce)
2 jusne zlice rakije
2 jaja
sol po zelji
2 jaja predhodno skuhana
zutanjak za premazivanje
Pomijesati kvasac sa 100 gr brasna i dodati pola kolicine mlijeka. Zamijesati da se tijesto odvaja od dna. U drugu posudu staviti ostatak brasna, napraviti rupu u sredini i tamo staviti predhodno zamijesano tijesto sa kvascem. Okolo staviti secer, margarin narezan na kockice, cimet, komorac, rakiju, i lagano istucena jaja. Sve dobro izmjesati da se poveze i postane meko i elasticno.
Pokriti i ostaviti na toplome da se volum udvostruci. Kod mene je to trajalo oko 3 sata, u kuhinji na stolu, prekriveno jaknom. Kad se volumen tijesta udvostrucio odijeliti manji dio za ukras, te ostatak prepoloviti i formirati dvije okrugle pogace/kruha. Dlanom ih malo spljostite. Ukoliko se odlucite za kuhana jaja, utisnite ih u sredinu i preko njih polozite trake od tijesta kao ukras. Ostaviti tako da se uzdize oko pola sata. Premazati zutanjkom i staviti peci u zagrijanu pecnici na 200 C. Nakon 15 minuta pokriti alu folijom da ne izgori sa gornje strane.
Folar se moze jesti sam, no odlican je sa putrom ili nakon nekoliko dana kao prepecenac.
Bas su lepi ti razni obicaji i volim da citam o njima, divne su fotke i ovaj slatki kruhcic... tebi i tvojima zelim sve najlepse za predstojece praznike.:))
OdgovoriIzbrišiTvoj post je divan a fotografije uistinu savršene, ja bih rekla umjetničke! Imaju poruku, a ti si od njih napravila priču o Uskrsu,dotakla smisao... divnoo!
OdgovoriIzbrišiSve najbolje tebi i tvojoj obitelji za Uskrs! :)
Krasne fotografije! I predivan post, mnogo sam novih stvari saznala :).
OdgovoriIzbrišiPozdrav i lepe praznike!
a.
Prekrasno, pravo uzivanje procitati. Volim ovakve clanke.
OdgovoriIzbrišipravo uskršnje. lijepo. zanimljivo. ukusno i preko slike.
OdgovoriIzbrišiZanimljive crtice... Tko bi rekao da ima toliko različitosti između naših i portugalskih običaja. Kruhiće je super, jako mi se sviđa recept i tekstura.
OdgovoriIzbrišiBaš zanimljivo, nisam znala za te običaje. Kod tebe stalno naučim nešto novo. I folar mi se jako sviđa, a i tradicija vezana uz njega.
OdgovoriIzbrišihvala ;-)), sretan vam svima uskrs zelim
OdgovoriIzbrišiZanimljuvo, slično a ipak različito. Krasan kruhić.
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da sam nešto novo naučila o portugalskim uskrsnim običajima,divan post..sretan Uskrs tebi i tvojoj obitelji!
OdgovoriIzbrišiOvaj kruh ti je prekrasan. meni je uvijek fantastično čitati o tuđim običajima, a vidim da je kod mene doma pomalo kao u Portugalu u smislu da uvijek na Uskrs imamo janjetinu s krumpirima :)
OdgovoriIzbrišiHi!
OdgovoriIzbrišiI learned a few new traditions when I spent my first Easter in Croatia. For one, family is very important, which I treasure since being Mexican it's the same tradition. and second the food, oh what a wonderful lunch it was. PEKA and home made bread. yum....
Sretan Uskrs!
znači ovo je kao neka aromatična pinca uz dodatak cimeta i komorača??
OdgovoriIzbrišivolim tvoje fotke!
Divno je upoznati i drugačije običaje nego što su naši a opet i uz tvoje divne slikice uživati.
OdgovoriIzbrišiJako zanimljivo..
OdgovoriIzbrišiVolim tvoj blog jer uvijek doznam nešto novo, nešto lijepo i zanimljivo.
Ja volim pogaču mazati maslacem, ova zadnja fotografija me podsjetila na činjenicu da sam prilično gladna, a pogača me čeka u kuhinjI :))
Wow! The food sure looks good in the pictures.
OdgovoriIzbriši