srijeda, 13. listopada 2010.

O grahu...jos malo

Portugal je poznat po svojim samostanskim kolacima koje odlikuje velika kolicina jaja i secera. Ja nisam neki ljubitelj ovdasnjih kolaca, vjerojatno zato jer mi okus jaja i nije najmiliji. Jedan od poznatih slatkisa su Pasteis de feijao, ili slobodno prevedeno Tortice od graha. A prica ide ovako:



Krajem 19.st u gradicu po imenu Torres Vedras zivjela je uzorita gospodja po imenu Joaquina Rodrigues. Imala je recept za kolace kojima je posluzivala svoje prijatelje i obitelj, a koji su docekivani kao prava delicija. Kako su kolaci uzivali dobar glas, Joaquina ih je pocela raditi u vecim kolicinama i prodavati, postajuci tako prva u proizvodnji ovih kolaca koji su zazivjeli i do danas.
No medjutim, kako to obicno u zivotu biva, kad ti nesto dobro ide, uvijek ima netko tko te "ozeni" za recept. Tako neka rodjaka po imenu Maria Adelaide Rodrigues de Silva, u obitelji poznata kao "Zloca", poskrivecke otudji recept i zapocinje prva tvornicka izrada tortica, tamo negdje oko 1940 godine. Baza je do danas ostala ista - grah i bademi...uz naravno uvijek prisutne zutanjke. Danas je pasteis de feijao zastitni znak regije.

Za cca 20 komada:

540 gr/1 staklenka skuhanog bijelog graha

430 gr/2 pakiranja lisnatog tijesta

7 jaja

250 secera

100 gr mljevenih badema

1 dcl vode

korica limuna

cimet u prahu

secer u prahu

Zakuhati vodu i secer i kuhati cca 5 minuta. Propasirati grah i dodati u serbet. Dodati ribanu koricu limuna, cimet, mljevene bademe 3 cijela jaja i 4 zutanjka. Ja sam smanjila tu kolicinu jaja na 2 cijela i 2 zutanjka jer sam radila malo vise od pola kolicine (za slucaj da mi nesto krene naopako). Dobro sve umutiti. Razvaljati tanko, tanko tijesto i izrezati krugove malo vece od promijera modli.

U modle sa tijestom uliti smjesu, ali ne do vrha. Kad je sva smjesa potrosena, povrsinu svake totrice malo pobrasniti i poseceriti secerom u prahu.

Peci u zagrijanoj pecnici na 180C oko 25 minuta. Jos tople posuti secerom u prahu.

Ovo je jos jedan prilog igrici "Ajme, koliko nas je" i Tanji kao ovomjesecnoj domacici...:-)

*Moram dodati neke napomene nakon sto je kolac proban od strane domicilnog stanovnistva. Dakle, pozeljno je raditi u drugim modlicama, sirima i ne toliko dubokima, kao sto su ove od muffinsa, jer se tijesto nije uspijelo razlistati i postati hrskavo. Bademe je bolje sitno nasjeckati, a ne samljeti.

Broj komentara: 7:

  1. Fotke su super, ali su i kolačići divni. Zbilja neobično i fino.

    OdgovoriIzbriši
  2. Još uvijek se sjećam okusa u ustima Pasteis de nata... Pasteis de feijao je nešto drugo, pretpostavljam?

    Fotke su tvoje?

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala cure!
    Travel-da, drugo je, ovi su radjeni od graha :-). Je, fotke su homemade. Dobro dosla!

    OdgovoriIzbriši
  4. Nikada nisam jela grah kao poslasticu,moracuni to da probam !!!..znaci bolje je koristiti kalupe za tart's ???

    OdgovoriIzbriši
  5. Ruzo, sad sam malo prosvrljala tvojim blogom, pa sam vidjela da si u 7/2010 imala jedne kolace u kalupu na koji sam mislila. Cini mi se da je taj plici nego moje modle. :-) One individualne za tart's mi se cine pre pre plitke.

    OdgovoriIzbriši
  6. Jako sam znatiželjna kakvog je to teka i morati ću probati barem s pola smjese. Stvarno su fotke mrak! :)

    OdgovoriIzbriši